ΓΙΟΓΚΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Γιατί μια μέλλουσα μαμά να επιλέξει να κάνει προγεννητική γιόγκα; Οι λόγοι είναι πολλοί και δεν αφορούν μόνο το σώμα, καθώς τα οφέλη επεκτείνονται σε ψυχολογικό και αυτογνωσιακό επίπεδο. Η Ιωάννα Βαλιώτη, μαία και ψυχοπροφυλάκτρια, δασκάλα prenatal yoga και hatha yoga, εξηγεί στο Τaλκ ότι η εγκυμοσύνη είναι μια ιδιαίτερη και μοναδική περίοδος στη ζωή κάθε γυναίκας, με πιθανές δυσκολίες και προκλήσεις. Διότι καθώς το σώμα αλλάζει, αν και αυτό από μόνο του αποτελεί ένα θαύμα, μπορεί να είναι και πηγή ενοχλήσεων αλλά και πόνων. Η γιόγκα στην εγκυμοσύνη βοηθάει στο να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις και να προετοιμάσει τις γυναίκες για έναν δυναμικό και ενεργό τοκετό.
Το μάθημα συνδυάζει σωματικές ασκήσεις (asanas), τεχνικές αναπνοών (πραναγιάμα), χαλάρωση και τεχνικές για έναν ενεργό τοκετό. Μέσω των άσανα το σώμα δυναμώνει, αυξάνεται ο μυϊκός τόνος, οι μύες τεντώνονται ευεργετικά και δημιουργείται χώρος για το έμβρυο που μεγαλώνει μέσα στη μήτρα. Οι μύες του περινέου απαιτούν εκπαίδευση για να μπορέσουν να στηρίξουν ικανοποιητικά τη μήτρα αλλά και τα υπόλοιπα όργανα στην εγκυμοσύνη. Η βαθιά αναπνοή και οι σωματικές ασκήσεις τούς προετοιμάζουν ώστε να γίνουν «οι μύες της γέννας», αυξάνοντας την ελαστικότητά τους. Η έγκυος αποκτά σωματογνωσία, ώστε να μπορεί να αναγνωρίζει, να απομονώνει και να ενεργοποιεί διαφορετικές μυϊκές ομάδες και να μάθει να τις χρησιμοποιεί με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο κατά τη διάρκεια του τοκετού. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Βαλιώτη, «ο στόχος είναι μέσω της αναπνοής να ελέγξουμε αυτούς τους μυς και να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα των συσπάσεων της μήτρας, ενώ κρατάμε το υπόλοιπο σώμα χαλαρό. Ταυτόχρονα, μέσω της διαδικασίας της αναπνοής και της εξάσκησης της γιόγκα μαθαίνουμε να απελευθερώνουμε τους φόβους μας, τις εντάσεις και οτιδήποτε άλλο δεν εξυπηρετεί το σώμα αλλά και τον νου».
Η πρακτική της γιόγκα βελτιώνει και διατηρεί τη γενική υγεία και ευεξία της εγκύου. Οι συγχρονισμένες κινήσεις, που γίνονται αργά και με διαλογιστικό τρόπο, καθώς συνδυάζονται με την επίγνωση στην αναπνοή, βελτιώνουν τη στάση του σώματος, τεντώνουν τους μυς χωρίς να τους τραυματίζουν, προάγουν την υγιή ροή αίματος στους ιστούς και στα όργανα, μειώνουν την κακή κυκλοφορία αλλά και τη νωθρότητα τα οποία δημιουργούν τοξίνες στο σώμα. Εξισορροπούν το νευρο-ενδοκρινικό σύστημα, σταθεροποιούν τη συναισθηματική μας κατάσταση και μειώνουν το στρες. Το σώμα μακραίνει και δυναμώνει, δίνοντας στην έγκυο τη δυνατότητα της ακινησίας σώματος και μυαλού και βοηθώντας τη να στραφεί προς τα μέσα σε βαθιά περισυλλογή, ανακαλύπτοντας τα αρχέγονα ένστικτά της και τις πραγματικές της δυνατότητες. Η μητέρα έρχεται σε επαφή με το αγέννητο παιδί της και προετοιμάζεται για τον τοκετό μέσα από την τέχνη της χαλάρωσης, μαθαίνοντας να εμπιστεύεται την ικανότητα του σώματός της να γεννά.

Τι θα πρέπει να κάνετε:

-Αναπνεύστε ήρεμα και βαθιά, όχι επιτηδευμένα
-Χαλαρώστε το σώμα και παρατηρήστε τις εντάσεις που κρατάει
-Αφήστε το σώμα να κινηθεί με την αναπνοή, διαισθητικά
-Σταματήστε όταν δεν αισθάνεστε καλά – ξεκουραστείτε στο αριστερό σας πλευρό ή με τα πόδια στον τοίχο.
-Αφήστε τα ισχία σας να χαλαρώσουν, «κρύβουν» πολλούς φόβους
-Ακούστε προσεχτικά τον δάσκαλο που σας καθοδηγεί
– Μείνετε στο εδώ και τώρα, παρατηρήστε τον εαυτό σας και όχι τους άλλους
-Κρατήστε τον οργανισμό σας ενυδατωμένο

Τι δεν πρέπει να κάνετε:

-Μην κάνετε έντονη πρακτική
-Μην τεντώνεστε υπερβολικά πέρα από αυτό που μπορείτε – σεβαστείτε τα όρια του σώματός σας
-Μην κάνετε πολύ κλειστές στροφές του κορμού, προτιμήστε ανοιχτές στροφές περισσότερο από τον θώρακα
-Μην κρατάτε την αναπνοή σας για μεγάλα και παρατεταμένα διαστήματα
-Μην αναπνέετε πολύ γρήγορα, δημιουργεί στρες
-Μην κάνετε ανεστραμμένες στάσεις (με το κεφάλι χαμηλότερα από το επίπεδο της καρδιάς)
-Μην κάνετε κοιλιακούς, απλώς κρατήστε ενεργοποιημένο το κέντρο σας
-Μην ξαπλώνετε ανάσκελα στο πάτωμα εφόσον σας δημιουργεί ζαλάδα ή άλλα συμπτώματα
-Μην αφήνετε τη θερμοκρασία του σώματος να αυξηθεί πολύ. Σταματήστε εάν νιώθετε ότι χρειάζεστε ένα διάλειμμα
-Μη φοβάστε να τεντωθείτε. Τεντώστε απαλά το μπροστινό μέρος αλλά και τα πλάγια του κορμού, δημιουργήστε χώρο για το μωρό.

Απλώς απολαύστε την εμπειρία! Πάντα κάτω από την καθοδήγηση ενός έμπειρου και εξειδικευμένου δασκάλου γιόγκα με επιστημονική γνώση πάνω στο αντικείμενο.

Ευχαριστούμε την Ιωάννα Βαλιώτη, μαία και ψυχοπροφυλάκτρια, δασκάλα prenatal yoga και hatha yoga για τις πολύτιμες πληροφορίες που μας έδωσε. Μπορείτε να τη βρείτε στο 6973716917. 

Leave a Reply