ΑΘΗΡΟΣΚΛΗΡΩΣΗ ΑΠΟ ΚΟΥΝΙΑ

Αμαρτίες μητέρων παιδεύουσι τέκνα. Μια νέα μελέτη από την Αυστραλία, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Archives of Disease in Childhood,έδειξε ότι τα νεογνά των παχύσαρκων ή υπέρβαρων γυναικών εμφανίζουν σημάδια σκλήρυνσης στην αορτή, την κεντρική αρτηρία του σώματος. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ μελέτησαν 35 έγκυες γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 35 έτη, ορισμένες εκ των οποίων ήταν υπέρβαρες (με Δείκτη Μάζας Σώματος –είναι το πηλίκο του βάρους σε κιλά διά το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα– άνω του 25), ενώ κάποιες άλλες παχύσαρκες (με Δείκτη Μάζας Σώματος άνω του 30). Τα παιδιά αυτών των γυναικών γεννήθηκαν με βάρος από 1.850 έως 4.310 κιλά.
Κατά την πρώτη εβδομάδα από τη γέννηση οι ερευνητές μέτρησαν το πάχος των τοιχωμάτων της κοιλιακής αορτής των νεογνών, της κεντρικής αρτηρίας που φθάνει μέχρι την κοιλιά. Όπως προέκυψε, το πάχος αυτό κυμαινόταν από 0,65 έως 0,97 χιλιοστά και είχε άμεση σχέση με το βάρος της εγκύου κατά τη στιγμή της γέννας και όχι με το βάρος του ίδιου του νεογνού. Μάλιστα, η διαφορά στο πάχος της κεντρικής αυτής αρτηρίας ανάμεσα στα νεογέννητα μητέρων με φυσιολογικό βάρος και στα μωρά υπέρβαρων ή παχύσαρκων γυναικών ήταν της τάξεως των 0,06 χιλιοστών κατά μέσο όρο. Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι το μεγαλύτερο πάχος των αρτηριών και η απώλεια της ελαστικότητάς τους αποτελούν ενδείξεις αθηρωματικής βλάβης, η οποία σε μάκρος χρόνου αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων και άλλων προβλημάτων υγείας.
Οι Αυστραλοί επιστήμονες γράφουν ότι «μια έγκυος με βάρος πάνω από το φυσιολογικό επιδρά αρνητικά στον μετέπειτα κίνδυνο του παιδιού της για καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό επεισόδιο». Καταλήγουν τονίζοντας ότι σήμερα στις ανεπτυγμένες χώρες περισσότερες από τις μισές μητέρες φθάνουν στον τοκετό με περιττά κιλά – μια «βαριά» παρακαταθήκη για την καρδιαγγειακή υγεία των παιδιών τους.

Leave a Reply