ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ;

αιμορραγία στην αρχή της εγκυμοσύνηςΗ εμφάνιση αιμορραγίας από τον κόλπο είναι συχνό σύμπτωμα σε εγκυμοσύνη που βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και δε σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Ωστόσο, η κολπική αιμορραγία στην αρχή της εγκυμοσύνης μπορεί να αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι επερχόμενης αποβολής.

Ως αποβολή πρώτου τριμήνου περιγράφεται η κατάσταση εκείνη που οδηγεί στην απώλεια της κυήσεως μέσα στους πρώτους τρεις μήνες. Πολλές αποβολές συμβαίνουν πριν καν η γυναίκα παρουσιάσει καθυστέρηση ή πριν η εγκυμοσύνη επιβεβαιωθεί από το γιατρό. Από τη στιγμή που μια γυναίκα έχει θετικό τεστ κυήσεως, υπάρχει κίνδυνος περίπου 10-15% να εκδηλωθεί αποβολή μέσα στο πρώτο τρίμηνο. Οι περισσότερες αποβολές είναι τυχαία περιστατικά και φυσικά η γυναίκα φέρει πολύ υψηλές πιθανότητες επιτυχούς εγκυμοσύνης στο άμεσο μέλλον.

Τι μπορεί να συμβαίνει; 

Όταν παρουσιάζεται κολπική αιμορραγία στην αρχή της εγκυμοσύνης, συνοδευόμενη από πόνο, συνήθως ο γιατρός φοβάται τα ακόλουθα:

  • Επαπειλούμενη αποβολή: περιγράφει την αιμόρροια από τον κόλπο και το άλγος χαμηλά υπερηβικά σε μια κύηση που συνεχίζεται επί του παρόντος κανονικά.
  • Ατελής αποβολή: η αποβολή έχει ξεκινήσει, ωστόσο παραμένουν ακόμη στοιχεία της κυήσεως εντός της κοιλότητας της μήτρας.
  • Τέλεια αποβολή: τα στοιχεία της κυήσεως έχουν στο σύνολό τους αποβληθεί, χωρίς ιατρική παρέμβαση, και η κοιλότητα της μήτρας είναι κενή περιεχομένου.
  • Παλίνδρομος κύηση: η κύηση δεν εξελίσσεται, αλλά τα στοιχεία της παραμένουν εντός της κοιλότητας της μήτρας. Οι καρδιακοί παλμοί του εμβρύου είναι απόντες, ενώ η ανάπτυξή του έχει σταματήσει καθώς οι υπερηχογραφικές μετρήσεις δεν αντιστοιχούν με την ηλικία της κυήσεως βάση της ημερομηνίας της τελευταίας εμμήνου ρύσεως. Πρόκειται για διάγνωση που τίθεται υπερηχογραφικά.

Τόσο η έκτοπη κύηση (εξωμήτριος κύηση), όσο και η μύλη κύηση μπορούν να προκαλέσουν αιμορραγία στην αρχή της εγκυμοσύνης και πόνο χαμηλά υπερηβικά, ωστόσο πρόκειται για σπάνιες καταστάσεις. Η εξωμήτριος αποτελεί την ανάπτυξη κυήσεως εκτός της κοιλότητας της μήτρας (συνηθέστερα στη σάλπιγγα), ενώ η μύλη κύηση είναι ακόμη πιο σπάνια οντότητα κατά την οποία η ανάπτυξη του πλακούντα είναι παθολογική.

Επομένως, σε κάθε περίπτωση κολπικής αιμόρροιας, αισθήματος πόνου χαμηλά στην κοιλιά ή απότομης διακοπής των συμπτωμάτων της κυήσεως (όπως ναυτίας ή τάσης στους μαστούς) θα πρέπει η έγκυος να αναζητήσει κατάλληλη ιατρική συμβουλή και βοήθεια.

Ο προσδιορισμός της ημερομηνίας της τελευταίας περιόδου, η ανάλυση των συμπτωμάτων και του ιατρικού ιστορικού της γυναίκας παίζουν βασικό ρόλο. Η γυναικολογική εξέταση με χρήση κολποδιαστολέα μπορεί μέσω της επισκόπησης του τραχήλου και του κόλπου να καταδείξει κάποια πιθανή εστία της αιμορραγίας. Η εξέταση αυτή είναι ασφαλής και δεν μπορεί να αποτελέσει αιτία αποβολής. Συμπληρωματικά της κλινικής εξέτασης θα γίνουν εργαστηριακές εξετάσεις, όπως λήψη δείγματος ούρων ή αίματος για προσδιορισμό επιπέδων της β-χοριακής γοναδοτροπίνης, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ή όχι η εγκυμοσύνη και η ομαλή εξέλιξή της.

Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, η κλινική και εργαστηριακή προσέγγιση συμπληρώνεται από απεικονιστικές μεθόδους που βοηθούν σημαντικά στη διάγνωση. Έτσι, εφαρμόζεται διακολπικός ή διακοιλιακός υπερηχογραφικός έλεγχος. Επανέλεγχος με επανάληψη του υπερηχογραφήματος μπορεί να χρειασθεί μετά από 7-10 ημέρες εάν η κύηση είναι πολύ μικρή ή δεν κατέστη δυνατή η απεικόνισή της παρά τα αυξημένα επίπεδα της β-χοριακής γοναδοτροπίνης.

Επιπρόσθετα, αν συνεχίζεται η κολπική αιμορραγία στην αρχή της εγκυμοσύνης εξετάζεται η ομάδα αίματος και το Rhesus της εγκύου. Σε περίπτωση κατά την οποία αυτό είναι αρνητικό, χορηγείται αντι–D–γ σφαιρίνη προκειμένου να προστατευθούν μελλοντικές κυήσεις από εκδήλωση αιμολυτικής νόσου λόγω ενδεχόμενης Rhesus ευαισθητοποίησης.

Εάν πάντως οι εξετάσεις, κλινικές και εργαστηριακές, αποβούν φυσιολογικές, χωρίς την ανάδειξη σαφούς αιτίας για την αιμορραγία, τότε δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Με πληροφορίες από την Ελληνική Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία

Leave a Reply