ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΙΑ ΕΓΚΥΟΥΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΜΑΜΑΔΕΣ

Η εγκυμοσύνη και η μητρότητα φέρνουν μεγάλες χαρές αλλά και τεράστιες αλλαγές, που μπορεί να εγείρουν άγχη και ανασφάλειες στη μητέρα και στον πατέρα. Από τη μια πλευρά, η νέα μητέρα χρειάζεται να λειτουργήσει με βαθύτερα κομμάτια του εαυτού της, βασιζόμενη στο ένστικτο και τη σωματική τρυφερότητα. Από την άλλη, δέχεται πολλές πληροφορίες για τη σωστή φροντίδα του βρέφους, τόσο από το περιβάλλον της όσο και από το διαδίκτυο και  τα βιβλία. Ο συνδυασμός αυτών των δύο διαστάσεων μπορεί να την μπερδεύει και να τη γεμίζει ενοχές.
Η περίοδος είναι ένα πολύτιμο δώρο αυτογνωσίας για την ίδια τη μαμά. Αν μάθουμε με ποιο τρόπο να κοιτάξουμε, τα παιδιά μάς δείχνουν τα βάθη της ψυχής μας, μας αποκαλύπτουν ολόκληρη την ιστορία μας με τα επεισόδια που θυμόμαστε αλλά και με εκείνα που είναι χαμένα στη λήθη. Για τις περισσότερες μητέρες, η επίδραση των πρώιμων βιωμάτων, ακόμα και των προηγούμενων γενεών, δεν έρχεται στο προσκήνιο συνειδητά, αλλά εκφράζεται με εντάσεις που δεν κατανοούμε, με προσδοκίες που δεν ξέρουμε από πού ήρθαν, με πεποιθήσεις που είναι μόνο η αφορμή. Έτσι, πολλές μαμάδες, στην προσπάθειά τους για το καλύτερο, υποφέρουν και χάνουν την απόλαυση της εμπειρίας της μητρότητας, στερώντας τελικά και από τις ίδιες και από το μωρό τους το πιο σημαντικό, δηλαδή την αίσθηση ότι ο ερχομός του στον κόσμο είναι ένα πανηγύρι για τους γονείς του.
Ο στόχος μιας ομάδας συμβουλευτικής για τη νέα μητέρα είναι να λάβει την υποστήριξη που χρειάζεται τόσο από κάποιον ειδικό όσο και από το μοίρασμα αυτής της εμπειρίας με άλλες γυναίκες σε ίδια φάση ζωής, να διερευνήσει τις δυσκολίες της και να αναζητήσει τις πηγές τους. Δεν υποστηρίζεται κάποιος συγκεκριμένος «σωστός» τρόπος φροντίδας του βρέφους ή του νηπίου, ούτε κάποια ορισμένη φιλοσοφία, αλλά δίνεται έμφαση στα βιώματα και τα συναισθήματα της μητέρας. Στόχος είναι να αναγνωρίσει τις ανάγκες της, τα επιτεύγματα και τις αδυναμίες της, ώστε να μπορέσει απρόσκοπτα να απολαύσει αυτή τη μοναδική εμπειρία και να προσφέρει στο μωρό της τα καλύτερα κομμάτια του εαυτού της. Επίσης δίνεται έμφαση στις ασυνείδητες αλλαγές που συμβαίνουν καθώς το ζευγάρι μετατρέπεται σε οικογένεια, καθώς η κάθε γυναίκα μετατρέπεται και σε μητέρα και οι ρόλοι, η σεξουαλική σχέση, οι σχέσεις με την ευρύτερη οικογένεια και τον κοινωνικό περίγυρο αλλάζουν.Σε αυτή την αναζήτηση θα αξιοποιήσουμε κυρίως τα εργαλεία της ψυχοδυναμικής προσέγγισης.
Το Κέντρο Εν Δυνάμει προτείνει μια ομάδα συμβουλευτικής σύντομης διάρκειας (3 μηνών) για εγκύους και νέες μητέρες βρεφών και νηπίων, στο πλαίσιο της οποίας θα γίνει επεξεργασία των πρώτων εμπειριών της μετάβασης στη μητρότητα με βασικές τις εξής θεματικές:

 • Εγκυμοσύνη
 • Τοκετός
 • Θηλασμός (ή γενικά, η σημασία της τροφής με όποιο τρόπο και αν προσφέρεται και το τι σημαίνει για την σχέση μητέρας – βρέφους)
 • Η πρώιμη σχέση με το μωρό
 • Ο απογαλακτισμός
 • Οι συνήθειες του ύπνου
 • Οι αλλαγές στη ζωή της μητέρας και του ζευγαριού
 • Μητρότητα και σεξουαλικότητα
 • Δημιουργία οικογένειας μέσα στην οικονομική κρίση και οι ψυχολογικές προκλήσεις αυτής της περιόδου
 • Ο ρόλος της πατρικής οικογένειας στην υποστήριξη της νέας μαμάς
 • Επιλόχεια κατάθλιψη, οι διαβαθμίσεις της, και τα δυσθυμικά συναισθήματα πολλών νέων μπαμπάδων
 • Επιστροφή στην εργασία/ανεργία/αλλαγή επαγγέλματος

Μαζί με αυτά, η ομάδα θα είναι πάντοτε ανοιχτή στις ανησυχίες που θα εκφράσουν τα μέλη της έτσι ώστε να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε μητέρας. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει σωστός τρόπος να είμαστε μαμάδες δε σημαίνει ότι,παρά τις καλές προθέσεις μας ,δεν μπορούμε να κάνουμε λάθη που να είναι τραυματικά για το παιδί. Αυτά θα προσπαθούμε να αποφεύγουμε μέσα από την αυτογνωσία και την εκτόνωση των δύσκολων συναισθημάτων στα πλαίσια της ομάδας.

Την ομάδα συντονίζει η Φιλιώ Τσουκαλά, ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια ομάδας και οικογένειας.

logo

Ζαχαρίτσα 33, 11741, Κουκάκι

Στάση Μετρό : Συγγρού-Φιξ

Τηλέφωνο : 210.92.10.830

E-mail : info@endynamei.gr

Leave a Reply