PRENATAL GIRLS Ή ΑΛΛΙΩΣ PILATES ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Κοινός στόχος όλων των υποψήφιων μαμάδων είναι ένα υγιές μωράκι. Κι έπειτα ακολουθούν όλα τα υπόλοιπα, ένα από τα οποία είναι το να παραμείνουν και εκείνες υγιείς και σε φόρμα. Επιβάλλεται, εξάλλου! Η άσκηση, όταν γίνεται υπό την καθοδήγηση επαγγελματιών, είναι ένας ασφαλής τρόπος που μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της φυσικής κατάστασης της μαμάς πριν και μετά τον τοκετό. Η Κλαίρη Σαμίου, Pilates instructor η ίδια, βίωσε τις ευεργετικές ιδιότητες αυτού του είδους άσκησης στη δική της εγκυμοσύνη και θέλησε να τις μοιραστεί με τις υπόλοιπες υποψήφιες και νέες μητέρες. Μαζί με τον σύζυγό της, Στέφανο Καλαϊτζόγλου, καθηγητή Φυσικής Αγωγής, δημιούργησαν τα Prenatal Girls, που προσφέρουν online μαθήματα Prenatal Pilates, αλλά και έναν σούπερ οδηγό διατροφής για τη μητέρα. Κλαίρη και Στέφανος, λοιπόν, μίλησαν στο Τaλκ για το καταπληκτικό αυτό εγχείρημα.

Αρχικά, τι είναι τα Prenatal Girls;

Κ.&Σ.: Τα Prenatal Girls συντροφεύουν τις υποψήφιες, αλλά και τις νέες μητέρες στο ταξίδι της μητρότητας. Εκεί μπορούν να έχουν πρόσβαση σε 10 online μαγνητοσκοπημένα βίντεο Prenatal Pilates, που μπορούν να εκτελούν σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, αλλά και αργότερα, όσες φορές επιθυμούν, από την άνεση και την ασφάλεια του σπιτιού τους. Επιπλέον, μπορούν να βρουν έναν ολοκληρωμένο οδηγό διατροφής για την εγκυμοσύνη, και πολλές συνταγές με θερμίδες ανά γεύμα! Φυσικά, υπάρχει και η δυνατότητα για online personal training για κάθε έγκυο ή νέα μανούλα που επιθυμεί να έχει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα άσκησης.

Πώς προέκυψε η ιδέα των Prenatal Girls;

Κ: Ως Pilates instructor και δασκάλα χορού, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μου είχα την ανάγκη να συνεχίζω να γυμνάζομαι, να χορεύω. Ήξερα πως η άσκηση θα με βοηθήσει να αντιμετωπίσω όλα τα προβλήματα τα οποία με δυσκόλευαν στην εγκυμοσύνη, όπως τους έντονους πόνους στη μέση και τα πρηξίματα στα πόδια μου. Έτσι, αποφάσισα να εξειδικευτώ στο Prenatal Pilates, το ασκησιολόγιο του οποίου εφάρμοζα σχεδόν καθημερινά όταν ήμουν έγκυος. Βλέποντας και κυρίως νιώθοντας τα οφέλη του, αποφάσισα πως όλη αυτή την εμπειρία και τη γνώση θα ήθελα να την μοιραστώ και με άλλες μέλλουσες μανούλες! Γι’ αυτό και στον 8ο και 9ο μήνα γύρισα όλα τα Prenatal Pilates videos. Φυσικά, σε όλη αυτήν τη διαδικασία, εκτός από τον γυναικολόγο μου, σύμβουλος και επιμελητής του προγράμματος ήταν και είναι ο σύζυγός μου, Στέφανος Καλαϊτζόγλου, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.

Πόσο ασφαλής είναι η μέθοδος Pilates στην εγκυμοσύνη;

Κ: Η μέθοδος Pilates ανήκει στα επιτρεπόμενα είδη άσκησης, με προσαρμογές όποτε θεωρούνται απαραίτητες, ανάλογα με το στάδιο της κύησης. Το αυθεντικό, λοιπόν, ρεπερτόριο της μεθόδου Pilates με τις ανάλογες προσαρμογές είναι κατάλληλο, μα και ευεργετικό για μία έγκυο, γι’ αυτό και το Prenatal Pilates είναι εξειδικευμένο για την εγκυμοσύνη!

Ποια είναι τα οφέλη του Prenatal Pilates;

Κ: Τα οφέλη του Prenatal Pilates είναι πολλά για την έγκυο. Η διατήρηση της φυσικής κατάστασης, ο έλεγχος  του βάρους, η μείωση της πιθανότητας εμφάνισης διαβήτη κύησης και η ενδυνάμωση του πυελικού εδάφους είναι τα πιο βασικά. Επιπλέον, το ρεπερτόριο των ασκήσεων εκπαιδεύει την έγκυο στη σωστή αναπνοή και προετοιμάζει την πύελο για τον τοκετό. Δεν πρέπει να παραβλέπουμε, όμως, και τα οφέλη της μεθόδου Pilates και μετά τον τοκετό. Ένα δυνατό σώμα θα κάνει πιο εύκολες τις άπειρες αγκαλιές και όλα τα… βάρη που περιμένουν τη νέα μανούλα, η οποία θα ανακτήσει γρηγορότερα τη φόρμα και τη φυσική της κατάσταση.

Μεγάλη βαρύτητα δίνετε και στη διατροφή της εγκύου. Ποιες συμβουλές θα δίνατε στην έγκυο σχετικά με την ποιότητα και την ποσότητα της τροφής; 

Σ.: Η διατροφή στην εγκυμοσύνη πρέπει να χαρακτηρίζεται από ποικιλία, χωρίς ιδιαίτερες υπερβολές. Μία έγκυος πρέπει να ακολουθεί τις συμβουλές του προσωπικού της γιατρού και να αναπτύξει μια διατροφική καθημερινότητα που οδηγεί την ίδια και το μωρό της σε καλή υγεία. Πολλές έρευνες έχουν δείξει η χαμηλή κατανάλωση θερμίδων, ειδικά στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, έχει καταστροφικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη του εμβρύου και έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του. Αντίθετα, μια διατροφή υψηλή σε θερμίδες, εκτός από το ότι θα προσθέσει βάρος στην έγκυο, πιθανόν να την οδηγήσει και σε παθήσεις που θα βλάψουν τόσο την ίδια όσο και το μωρό της, όπως ο διαβήτης κύησης. Επομένως, μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, η οποία περιλαμβάνει όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά σε ισορροπία, πρωτεΐνη, υδατάνθρακες και λιπαρά, είναι αυτή που θα προσφέρει όλα τα απαραίτητα στοιχεία και βιταμίνες στην έγκυο, αλλά και στο μωρό που κυοφορεί. Ένα μεγάλο κομμάτι των μαθημάτων που παραδίδουμε στις μέλλουσες μητέρες είναι το να καταλάβει η έγκυος πόσες θερμίδες χρειάζεται να παίρνει ξεχωριστά σε κάθε τρίμηνο της εγκυμοσύνης της. Ο οδηγός διατροφής που έχουμε δημιουργήσει είναι δομημένος πάνω σε αυτές τις αρχές, ενώ και στα personal courses διαθέτουμε πάντα 20 λεπτά συμβουλευτικής για θέματα που αφορούν τη γυμναστική, τη διατροφή και γενικά την καθημερινότητα της εγκύου.

Για να αποκτήσεις πρόσβαση στα online μαθήματα Pilates, στον οδηγό διατροφής και στις συνταγές, επισκέψου το www.prenatalgirls.gr

Η Κλαίρη Σαμίου, Melekos Health Club Co-Owner, είναι Pilates instructor, δασκάλα χορού Latin και Zumba instructor.

Ο Στέφανος Καλαϊτζόγλου, Melekos Health Club Co-Owner, είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής, απόφοιτος ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης, με μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Αθλητικών Οργανισμών.

Το Σάββατο 27 Μαρτίου 2021 το Τaλκ και το Prenatal Girls διοργανώνουν Prenatal Pilates Masterclass: Ένα μάθημα pilates για γυναίκες που βρίσκονται στην εγκυμοσύνη και επιθυμούν να διατηρήσουν την φόρμα τους αλλά και να φέρουν στον κόσμο ένα υγιές μωρό!
Διάρκεια: 1,5 ώρα 17:00-18:30
Θεματολογία: 40′ άσκηση – Prenatal Pilates/Tips Διατροφής στην Εγκυμοσύνη/Ενδυνάμωση Πυελικού Εδάφους & Σημασία
Κοινό: Απευθυνόμαστε σε όλες τις εγκύους – σε οποιοδήποτε τρίμηνο και αν βρίσκονται – αρκεί να έχουν τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού τους να γυμναστούν
Εγγραφή: https://www.prenatalgirls.gr/webinar-prenatal-pilates1607245668132 [θα σας αποσταλεί Zoom Link]

Leave a Reply