ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΗ ΓΕΝΝΑ

51575912_1020957361436688_2903926624044974080_nΜε αφορμή τη Διεθνή Εβδομάδα για τον Σεβασμό στη Γέννα, το Τaλκ μίλησε με τη Θέμιδα Στυλιανοπούλου, φωτογράφο και βοηθός μητρότητας Τοκετού/Λοχείας/Περιγεννητικής Απώλειας για την προώθηση του φυσικού τοκετού και τη βελτίωση της περιγεννητικής φροντίδας.

Στην εποχή που ζούμε ο τοκετός είναι μια πράξη ιατρικοποιημένη. Αυτό συμβαίνει πολλά χρόνια τώρα. Η έγκυος γυναίκα συχνά αντιμετωπίζεται ως ασθενής. Την ώρα του τοκετού τις περισσότερες φορές δεν ερωτάται, ούτε ενημερώνεται για τις ιατρικές πράξεις που πρόκειται να συμβούν στο σώμα της και τις συνέπειες αυτών στην ίδια και το μωρό της. Για παράδειγμα η καισαρική τομή, μια επέμβαση επείγουσας ανάγκης που μπορεί να σώσει τη ζωή μητέρας και μωρού, έχει γίνει ρουτίνα. Το ποσοστό στην Ελλάδα έχει φτάσει το 60%, ενώ ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας), συνιστά το 15%. Η επιστήμη είναι πολύτιμη όταν υπηρετεί με σύνεση και γενναιοδωρία τη ζωή. Και είναι αισιόδοξο το ότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι ζητούν να μάθουν περισσότερα για τον τοκετό, διεκδικώντας το δικαίωμα στην επιλογή και το σεβασμό στη συνθήκη του ερχομού μας στον κόσμο.

Οι εικόνες που έχουμε από τοκετό είναι εκείνες από τις ταινίες. Βλέπουμε συνήθως τη γυναίκα ξαπλωμένη, ακινητοποιημένη, σε φανερή αναστάτωση, ένταση και πόνο. Εικόνες που χτίζουν και τρέφουν το φόβο, το μεγαλύτερο εχθρό της γέννας και κατά συνέπεια της ίδιας της ζωής.

Κάθε χρόνο, το Μάιο, πραγματοποιείται η Διεθνής Εβδομάδα για το Σεβασμό στη Γέννα, που συντονίζεται από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Οργανισμών για τον Τοκετό ( European Network of Childbirth Associations – ENCA ). Στην Ελλάδα διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2011 από το ENCA Hellas, το Ελληνικό Δίκτυο για τον Σεβασμό στη Γέννα και από τότε επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο με μεγάλη επιτυχία. Αποτελεί την ευκαιρία να ακουστούν δυνατά φωνές από ολόκληρο τον πλανήτη σε θέματα που αφορούν την προώθηση του φυσικού τοκετού και τη βελτίωση της περιγεννητικής φροντίδας.

Το ENCA Hellas αποτελεί μια πρωτοβουλία ευαισθητοποιημένων πολιτών, φορέων και οργανισμών που δικτυώνονται, με στόχο τη βελτίωση της περιγεννητικής φροντίδας στη χώρα μας. Τα μέλη του προσφέρουν τη δράση τους στο δίκτυο εθελοντικά, αντιπροσωπεύουν την Ελλάδα στο αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Οργανισμών για τον Τοκετό και καλούν σε δράση πολίτες, επαγγελματίες, οργανισμούς, υπηρεσίες και φορείς που δραστηριοποιούνται σε κάθε τομέα έκφανσης του σεβασμού στη γέννα.

Το Ελληνικό Δίκτυο για τον Σεβασμό στη Γέννα – ENCA Hellas δημιουργήθηκε για να κατακτήσει ξανά το αυτονόητο: τον σεβασμό στην εγκυμοσύνη και τη γέννα, την προστασία του φυσικού τοκετού, την προώθηση του θηλασμού, το δικαίωμα της οικογένειας στην επιλογή να βιώσει την εγκυμοσύνη και τη μητρότητα ως φυσική διαδικασία.

Το θέμα της Διεθνούς Εβδομάδας αλλάζει κάθε χρόνο και, ανάλογα με αυτό, προτείνονται ιδέες και στόχοι δράσης. Στη συνέχεια, μεμονωμένα άτομα ή ομάδες αναλαμβάνουν την σταδιακή υλοποίηση των δράσεων, αξιοποιώντας το υλικό που έχει συγκεντρωθεί συλλογικά και βρίσκεται διαθέσιμο στην ιστοσελίδα: αφίσες, φάκελοι αρχείων, φυλλάδια, κλπ. Ανάλογα με τον χρόνο και τον βαθμό δέσμευσης των ατόμων και των ομάδων που ασχολούνται, μπορούν να οργανωθούν μια σειρά από δραστηριότητες, με σχετικά μεγάλο εύρος: εκθέσεις, συναντήσεις, συνέδρια, κλπ

«Η δύναμη του τοκετού είναι ΜΕΣΑ σου!» είναι το θέμα της φετινής Διεθνούς Εβδομάδας για τον Σεβασμό στη Γέννα, από τις 13 έως τις 19 Μαΐου 2019. Το Ελληνικό Δίκτυο για τον Σεβασμό στη Γέννα, ENCA Hellas, συντονίζει για όγδοη συνεχόμενη χρονιά μια σειρά από ανοιχτές εκδηλώσεις, δωρεάν υπηρεσίες, ενημερωτικές συναντήσεις, ομάδες για την υποστήριξη της εγκυμοσύνης, της λοχείας, της οικογένειας, εκπαιδευτικές συναντήσεις για την προώθηση του θηλασμού και πλήθος ακόμα δράσεων σε όλη την Ελλάδα.

Το πρόγραμμα της φετινής εβδομάδας, όπως και όλες τις πληροφορίες για την δράση του ENCA Hellas θα βρείτε στη ιστοσελίδα http://www.encahellas.eu, που είναι και η πηγή του συγκεκριμένου άρθρου.

Σας προτείνουμε να επισκεφτείτε την έκθεση φωτογραφίας της Θέμιδας Στυλιανοπούλου traveller. μέχρι τις 19 Μαΐου στη γκαλερί -ισμός στην Αθήνα, στο πλαίσιο της Διεθνούς Εβδομάδας Σεβασμού στη Γέννα με τη στήριξη του ENCA Hellas.

Leave a Reply