ΠΟΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΡΕΣ;

τι τρώμε όταν έχουμε στρεςΣύμφωνα με Αμερικάνους επιστήμονες, το χρόνιο στρες προσαρμόζει την όρεξη μας και την άμεση πρόσληψη τροφής με αποτέλεσμα η ημερήσια θερμιδική πρόσληψη μας να υπερβαίνει το φυσιολογικό και η ενέργεια μας να μειώνεται. Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, τι τρώμε όταν έχουμε στρες.

Όλες οι έρευνες συμφωνούν ότι σε περιόδους στρες επηρεάζονται αρνητικά όλες οι συμπεριφορές υγείας μεταξύ των οποίων και η διατροφική συμπεριφορά. Έρευνα στον Καναδά έδειξε ότι όσο πιο έντονο ήταν το στρες που βιώνουν τα άτομα, τόσο πιο συχνά κατανάλωναν έτοιμο και γρήγορο φαγητό (3 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα). Το στρες επηρεάζει τις διατροφικές συνήθειες, τόσο των ενηλίκων, όσο και των παιδιών προάγοντας συμπεριφορές, όπως η συναισθηματική υπερφαγία, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη και κατανάλωση λιγότερων λαχανικών και φρούτων.

giphy

Γιατί καταναλώνουμε ανθυγιεινές τροφές όταν έχουμε στρες;

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε αλάτι και λιπαρά είναι πιο εύγευστες με αποτέλεσμα να έχουν εθιστική επίδραση καθώς διεγείρονται τα συστήματα ανταμοιβής στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα να ενισχύεται η συνεχής επιλογή τέτοιων τροφίμων. Μ’ αυτόν τον τρόπο λοιπόν εθίζεται ο οργανισμός σε τροφές υψηλής θερμιδικής αξίας αλλά χαμηλής διατροφικής αξίας. Η αυξημένη κατανάλωση γλυκών και λιπαρών τροφών από άτομα που θέλουν να κατευνάσουν αρνητικά συναισθήματα, κατά τη διάρκεια στρες, μπορεί να οδηγήσει στη διαπίστωση ότι ακόμα και οι περιοριστικές δίαιτες μπορούν να προβλέψουν το άγχος που προκαλείται από τη διατροφή αλλά και την επιλογή της τροφής και της διατροφικής συμπεριφοράς σε περιόδους άγχους.

Leave a Reply