ΔΕΚΑ ΤΡΟΦΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

διατροφήTo φθινόπωρο φέρνει πολλές υγιεινές και νόστιμες επιλογές. Παρακάτω θα βρείτε τα καλύτερα φρούτα και λαχανικά για το φθινοπωρινό τραπέζι σας. Ενσωματώστε τα στην καθημερινή σας διατροφή για να λαμβάνετε καθημερινά όλα τα οφέλη που μπορούν να σας προσφέρουν.

διατροφή

Κουνουπίδι: Το κουνουπίδι έχει λίγες θερμίδες, αλλά πολλά οφέλη για την υγεία μας. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και φυτικές ίνες και κερδίζει επάξια τη θέση στη λίστα με τις υπερτροφές της εποχής. Οι αντικαρκινικές του ιδιότητες το κάνουν ακόμα πιο δημοφιλές, ενώ αποτελεί ισχυρό όπλο στην τόνωση του ανοσοποιητικού σας. Μαγειρέψτε το όσο το δυνατόν λιγότερο και για να σώσετε τις θρεπτικές του ουσίες και για να γλιτώσετε από τη “γνωστή” του μυρωδιά.

διατροφή

Λωτός: Είναι πλούσιος σε βιταμίνες Α και C, ενώ περιέχει και μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών. Προσφέρει επίσης και μια μικρή ποσότητα μαγνησίου, θρεπτικού συστατικού απαραίτητου για το μεταβολισμό των λιπών και των πρωτεϊνών. Περιέχει ακόμα λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό, το οποίο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

διατροφή

Ρόδι: Πραγματικά αξίζει η ταλαιπωρία που απαιτεί το καθάρισμά του! Έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αφού είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C, Ε, φυλλικό οξύ, σίδηρο, κάλιο, ασβέστιο και φυτικές ίνες. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ένα ρόδι καλύπτει το 40% της ποσότητας της βιταμίνης C και το 25% του φυλλικού οξέος που έχει καθημερινά ανάγκη ένας ενήλικας. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες και η συνολική αντιοξειδωτική ικανότητά του έχει υπολογιστεί ότι είναι 2-3 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του κόκκινου κρασιού ή του πράσινου τσαγιού. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το ρόδι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου.

διατροφή

Λάχανο: Δρα ευεργετικά κατά της δυσκοιλιότητας, των αιμορροΐδων, του πεπτικού έλκους και διάφορων μορφών καρκίνου (προστάτη, παχέως εντέρου, πνευμόνων, στήθους και ωοθηκών). Η προστατευτική δράση του λάχανου κατά του καρκίνου, οφείλεται στην υψηλή του περιεκτικότητα σε ισοθειοκυανιδίνες, ινδόλη – 3 –καρβινόλη και σουλφοραφάνη. Είναι επίσης πλούσιο σε φυτικές ίνες, μαγγάνιο, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Κ και C, πυριδοξίνη (βιταμίνη Β6), θειαμίνη (Βιταμίνη Β1), ασβέστιο, κάλλιο, βιταμίνη Α και πρωτεΐνη. Προσοχή! Το λάχανο είναι υψηλό σε κάλλιο και βιταμίνη C που αυξάνει την παραγωγή θυροξίνης από τον θυρεοειδή αδένα, οπότε θα πρέπει να αποφεύγεται σε περιπτώσεις νεφρικής ανεπάρκειας και υποθυρεοειδισμού αντίστοιχα.

διατροφή

Μήλο: Τα γλυκά, τραγανά φθινοπωρινά φρούτα είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών και την αντιγήρανση. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, φλαβονοειδή και βιταμίνη C και υπολογίζεται ότι ένα μέτριο μήλο (150 γρ) είτε με τη φλούδα είτε χωρίς αυτήν, καλύπτει το 10% (2-3 γρ), των ημερησίων αναγκών σε φυτικές ίνες. Τέλος, τα μήλα συμβάλλουν στην προστασία της καρδιάς και του γαστρεντερικού συστήματος λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας τόσο σε διαλυτές όσο και σε αδιάλυτες φυτικές ίνες.

διατροφή

Αχλάδι: Είναι από τα πιο υγιεινά σνακ που μπορείτε να επιλέξετε την περίοδο αυτή, αφού αποτελούν ένα από τα φρούτα με το υψηλότερο ποσοστό φυτικών ινών, ενώ παράλληλα περιέχουν βιταμίνες C, K, B2, B3 και B6, ασβέστιο, μαγνήσιο και μαγγάνιο. Τα αχλάδια είναι μια τροφή που χαρακτηρίζεται από υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές φυτικές ίνες που μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα και να συμβάλλουν στον έλεγχο του σακχάρου. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε και σε πράσινες σαλάτες.

διατροφή

Γλυκοπατάτες: Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και παρέχουν 3 γραμμάρια φυτικών ινών ανά μερίδα. Οι γλυκοπατάτες είναι μια ιδανική επιλογή για άτομα με διαβήτη, δεδομένου ότι θεωρούνται τροφή χαμηλή γλυκαιμικού δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι ο υδατάνθρακας σε γλυκοπατάτες απελευθερώνεται αργά, γεγονός που βοηθά στη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Είναι ιδανικές για το ψήσιμο, τη σχάρα ή τον ατμό και μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε σε οποιαδήποτε συνταγή απαιτεί πατάτες, απλώς αντικαθιστώντας τες!

διατροφή

Ακτινίδιο: Το τροπικό αυτό φρούτο είναι το καλύτερο απογευματινό σνακ, αφού δεν πρόκειται ποτέ να σας δημιουργήσει φούσκωμα. Περιέχει μόλις 60 θερμίδες, το 100% της συνιστώμενης πρόσληψης βιταμίνης C και περισσότερο από το μισό κάλιο μιας μπανάνας.

διατροφή

Πράσο: Τα πράσα τα χρησιμοποιούμε συνήθως σε σούπες ή πίτες. Τα πράσα έχουν την ιδιότητα να σταθεροποιούν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και περιέχουν σπουδαία θρεπτικά συστατικά όπως το μαγγάνιο, η βιταμίνη C, το σίδηρο, το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη Β6 που προωθούν την καλή υγεία του οργανισμού.

διατροφή

Σπανάκι: Το σπανάκι είναι ένα από τα πλουσιότερα πράσινα φυλλώδη λαχανικά σε θρεπτικά συστατικά. Ποσότητα ενός φλιτζανιού βρασμένο σπανάκι αρκεί για να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού μας σε βιταμίνη Α και Κ. Επίσης περιέχει μαγνήσιο, σίδηρο (αν και στη λιγότερο απορροφήσιμη από τον οργανισμό μας μορφή του), μαγγάνιο, φυλλικό οξύ, καθώς και βιταμίνη C όπως και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Το σπανάκι προστατεύει τον οργανισμό από οστεοπόρωση, καρδιαγγειακές παθήσεις, αρθρίτιδα, και καρκίνο του παχέος εντέρου.

Leave a Reply