ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΜΟΥ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΜΕ ΤΟ ΜΩΡΟ|ΣΟΥΖΑΝΑ ΠΑΠΑΦΑΓΟΥ

Τις πρώτες διακοπές με την κόρη μου, στην Ικαρία, δεν θα τις ξεχάσω ποτέ!

Ξεκινήσαμε ξημερώματα 15 Αυγούστου, το αυτοκίνητο ήταν τιγκαρισμένο με τα πιο άχρηστα πράγματα (τότε αισθανόμουν πως αν ξεχάσω έστω και ένα απο δαύτα θα καταστραφεί το σύμπαν) και εγώ είχα ξυπνήσει με μια διάχυτη αγωνία για το πως θα περάσουν 6 ολόκληρες ώρες μέσα στο καράβι με ένα μωρό 10 μηνών.

Τελικά όλα πήγαν καλά και η αγωνία μου έμεινε αμανάτι, να με συντροφεύει τις επόμενες μέρες. Πού θα κοιμηθεί, πώς θα κοιμηθεί, τι ώρα θα κοιμηθεί, τι θα τρώει, πώς θα τρώει, τι ώρα θα τρώει.

13579856_991578600949560_572631634_o

Αφού και αυτά όλα πήγαν καλά, όπως και η επαφή της με τη θάλασσα, με τα βιολιά και τα πανηγύρια, μετά απο μια εβδομάδα ήρθε να μας βρει και η νονά Κατερίνα (η μια απο τις τρεις υπέροχες νονές της Βασιλικής, οι άλλες δυο θα κάνουν φέτος τις πρώτες διακοπές με τα μωρά τους). Επρόκειτο για μια θαυμάσια επίσκεψη, μιας και είχε χαλαρή διάθεση και δεν την άγχωνε απολύτως τίποτα. Αρκεί να σας πω πως η μικρούλα μας έκανε τα πρώτα της βήματα, με τη νονά της, ένα πρωινό στο παραδοσιακό καφενείο, στον Εύδηλο!

13607763_991580127616074_2056634318_n

Στην Ικαρία, που και εγώ επισκέφτηκα για πρώτη φορά όταν ήμουν ένα τοσοδούλικο πλάσμα 10 μηνών, η κόρη μου έκανε τα πρώτα της βήματα, τα πρώτα μπάνια και τα πρώτα ξενύχτια (καλά να είναι να κάνει κάθε χρόνο και πιο πολλά). Στις πρώτες μας διακοπές μαζί της είδα το νησί με νέα ματιά και πήρα ένα μεγάλο μάθημα, τα αναγκαία εφόδια για άνετες και αξέχαστες διακοπές με ένα μωρό δεν είναι πράγματα, είναι υπομονή, επιμονή, φαντασία, προσαρμοστικότητα, ευελιξία και ετοιμότητα, γιατί τα απρόοπτα είναι ο κανόνας. Το πιο σημαντικό όμως, που όλοι έχουμε ανάγκη, είναι οι άνρθωποι που αγαπάμε και μας αγαπούν, γιατί πώς να το κάνουμε; Πάνω στην αγάπη χτίζεται η ζωή.

Καλό μας καλοκαίρι, πρώτο, δεύτερο, τρίτο ή και, γιατί όχι, εκατοστό!

Η Σουζάνα Παπαφάγου είναι κλινική ψυχολόγος, ομαδική- οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια. Θα τη βρείτε στο http://kaleidoskopiopsychis.blogspot.gr/ 

Leave a Reply