11/10. ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ. #LETSNOTSUGARBABY

bio-bébéΕίναι γνωστό ότι η παχυσαρκία στη βρεφική και νηπιακή ηλικία αυξάνεται συνεχώς ανησυχητικά, αποκτώντας ολοένα και περισσότερο επιδημικές τάσεις παγκοσμίως. Η Ελλάδα δυστυχώς φαίνεται να βγαίνει πρωταθλήτρια, με το 25% των παιδιών της και των εφήβων της να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Το ποσοστό των υπέρβαρων νηπίων αγγίζει το 30%. Με λίγα λόγια, σχεδόν 1 στα 3 νήπια στην Ελλάδα σήμερα είναι παχύσαρκα.

Ήδη από τη βρεφική ηλικία, τα παιδιά αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας. Μελέτες αναφέρουν ότι πολλά βρέφη παίρνουν από τον 8ο μήνα της ζωή τους πολλές παραπανίσιες θερμίδες.

Υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη ότι τα τροφαντά μωρά είναι υγιή μωρά και ότι μεγαλώνουν ομαλά χρησιμοποιώντας το επιπρόσθετο «βρεφικό» τους λίπος. Οι στατιστικές όμως επιβεβαιώνουν ότι τα υπέρβαρα βρέφη θα είναι υπέρβαρα και στα επόμενα στάδια της ζωής τους και στην ενήλικη ζωή!

Δυσάρεστη πραγματικότητα αποτελεί το γεγονός ότι τα 3/4 των νηπίων καταναλώνουν ημερησίως τετραπλάσια ποσότητα πρωτεϊνών από τη συνιστώμενη, ενώ, ποσοστό μεγαλύτερο του 60% των βρεφικών και νηπιακών τροφίμων, περιέχουν υπερβολικά πολύ αλάτι ή ζάχαρη.

? Πώς πρέπει να ξεκινά η διατροφή ενός παιδιού;

Είναι σημαντικό η διατροφή του παιδιού να ξεκινάει από τη γέννησή του, με το θηλασμό. Η εξοικείωση του παιδιού στις διάφορες γεύσεις, γίνεται μέσα από τις τροφές που καταναλώνει η μητέρα και την έκθεση στις γεύσεις του μητρικού γάλακτος. Η εισαγωγή στερεών τροφών στη διατροφή ενός παιδιού πρέπει να γίνεται σε σωστό χρόνο, δηλαδή όταν το βρέφος είναι περίπου έξι μηνών και να είναι επαρκής διατροφικά. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα πρώτα 2 έτη της ζωής αποτελούν μια κρίσιμη περίοδο, όπου μέσω επαρκούς και ισορροπημένης διατροφής μπορεί να εξασφαλιστεί η υγεία και η βέλτιστη σωματική και πνευματική ανάπτυξη των παιδιών μακροπρόθεσμα.

? Τι είδους τροφές χρειάζεται ένα παιδί;

Κατάλληλες για το ηλικιακό στάδιο που διανύει, με περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά που θα στηρίξουν τη σωματική και πνευματική του ανάπτυξη. Όχι υψηλής θερμιδικής πυκνότητας, αλλά υψηλής πυκνότητας σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Χωρίς πρόσθετη ζάχαρη και αλάτι.

? Χτίζοντας σωστές διατροφικές συνήθειες

Το «χτίσιμο» σωστών διατροφικών συνηθειών θέλει χρόνο, υπομονή και επιμονή. Μπορούμε να ενθαρρύνουμε από νωρίς την ωρίμανση των δεξιοτήτων του παιδιού στο φαγητό. Αφήνουμε το παιδί να πιάσει το φαγητό με τα χεράκια του, του δίνουμε κουτάλι στο χεράκι. Η αναστάτωση και η ακαταστασία είναι απαραίτητο προστάδιο, αναγκαία κατά τη διαδικασία της μάθησης. Οι διατροφικές προτιμήσεις αλλάζουν πιο δύσκολα μετά τα δύο έτη.

Τα βρέφη και τα παιδιά θα πρέπει, σύμφωνα και με τις οδηγίες του παιδιάτρου, να ενθαρρύνονται ώστε να καταναλώνουν ποικιλία υγιεινών τροφών, τις κατάλληλες μερίδες ανά ηλικία και να αποφεύγουν τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλάτι και λιπαρά.

Το οικογενειακό τραπέζι είναι ευκαιρία για κοινωνικοποίηση και γλωσσική ανάπτυξη. Οι γονείς πρέπει να τρώνε μαζί με τα παιδιά και μπορούν, όταν τρώνε, να μιλούν για τα πάντα εκτός από το «αν έφαγε το παιδί και πόσο έφαγε». Το φαγητό δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως επιβράβευση η ανταμοιβή. Το παιδί πρέπει να μάθει να τρώει όταν πεινάει, κι όχι όταν βαριέται ή όταν θέλει να τραβήξει την προσοχή μας.

#LetsNotSugarBaby!

? To biobébé στηρίζει τις προσπάθειες για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας, με προϊόντα χωρίς ζάχαρη και χωρίς αλάτι.

Όλες οι βιολογικές κρέμες bio-bébé περιέχουν μόνο φυσικά σάκχαρα, πρωτεΐνες και χαμηλά κορεσμένα λιπαρά.

Γιατί η καλή αρχή πρέπει να γίνει από νωρίς! 

#LetsNotSugarBaby! 

Leave a Reply