ΔΙΑΒΑΖΩ, ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ, ΔΙΑΒΑΖΕΙ

διαβάζειΠώς θα κάνω το παιδί μου να διαβάζει, ρωτάτε… Πριν μπούμε στην θεωρία και τις λεπτομέρειες, θέλω να αρχίσω με το ακόλουθο: στα σπιτικά που υπάρχουν βιβλία και παράδοση διαβάσματος σαν απασχόληση, διασκέδαση, σαν τρόπος που περνάει ο γονιός τον ελεύθερο του χρόνο, έχουν και τα παιδιά την πιθανότητα-τουλάχιστον-να μάθουν να διαβάζουν. Ο γονιός που βλέπει πολλή τηλεόραση ή δουλεύει στον υπολογιστή του συνέχεια, μπορεί να σταματήσει να διαβάζει εδώ. Το παράδειγμα είναι ο καλύτερος τρόπος να μάθουν τα παιδιά μας αυτό που θέλουμε να τους μάθουμε. Και το διάβασμα. Δεν εννοώ την ανάγνωση. Εννοώ την αγάπη για τα βιβλία και το διάβασμα σαν μια πολύτιμη και απαραίτητη απασχόληση της καθημερινής μας ζωής.

Σπουδαίος αρχαίος πρόγονος μας έχει πει ότι η αρετή είναι συνήθεια. (Το όνομα του δεν σας το λέω γιατί μπορείτε να το βρείτε εύκολα στα… διαβάσματά σας). Το μυστικό λοιπόν είναι τα παιδιά μας να συνηθίσουν να διαβάζουν. Και ο καλύτερος τρόπος είναι να τους διαβάζουμε από πάρα πάρα πολύ νωρίς. Όταν πρωτοκάθονται, μαζί με τα πρώτα παιχνιδάκια βάζουμε μπροστά τους και βιβλία μωρουδιακά. Αυτά που μιλούν για μαμάδες-ζωάκια με τα μωρά  τους. Και τα διαβάζουμε οι μαμάδες στα μωρά μας, που καταλαβαίνουν φυσικά περί μαμάς και μωρού. Και-κυρίως-καταλαβαίνουν και ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ τι ωραίο που είναι να σε κρατάει κάποιος αγκαλιά και να σου ψιθυρίζει κάτι στο αυτί. Να σου διαβάζει. Και έτσι αρχίζουν τα μωρά να αγαπούν τα πρώτα τους βιβλία.

Καθώς μεγαλώνουν, μεγαλώνουν και τα βιβλία και μακάρι να μεγαλώνει και ο χρόνος που τα κρατάμε αγκαλιά και τους διαβάζουμε. Και λίγο αργότερα τούς διαβάζουμε ενώ είναι στο κρεβάτι τους πριν κοιμηθούν. Διαβάζουμε καλογραμμένα, κατάλληλα για την ηλικία τους παραμύθια. Πού τα βρίσκουμε; Στις παιδικές βιβλιοθήκες με τις ενημερωμένες βιβλιοθηκάριους. Στα παιδικά βιβλιοπωλεία.

Και αν ώρες ώρες δεν έχουμε καινούργιες ιδέες, υπάρχει πάντα η αιώνια και αξιαγάπητη Ελληνική Μυθολογία ακόμα. Τουλάχιστον εγώ δεν ξέρω παιδί που να μην το γοητεύει και να θέλει κι άλλο κι άλλο. Αν μου ζητούσατε να δώσω μόνο δύο συμβουλές σε γονείς, θα τους έλεγα να διαβάζουν στα παιδιά τους αντί να τα αφήνουν να βλέπεουν τηλεόραση και να τους λένε κάθε μέρα ότι τα αγαπάνε. Το ξέρουμε ότι εξυπακούεται, καλό, όμως, είναι και να λέγεται.

One Response

  1. ΒΑ 1 Ιουνίου, 2018

Leave a Reply