ΑΓΟΡΙΑ ΣΤΑ ΘΡΑΝΙΑ

αγόριαΕίμαι από τις μαμάδες που έχουν (και) αγόρια. Από εκείνες που μπορούν να πίνουν αμέριμνες τον καφέ τους συζητώντας, ενώ κάποιο από τα αγόρια ίπταται από καναπέ σε τραπέζι με ιαχές πολέμου, από εκείνες που έχουν αποκτήσει ασυναγώνιστες αντανακλαστικές ικανότητες στις προσπάθειές τους να αποκρούσουν –ή έστω να αποφύγουν– μπάλες από πάσα κατεύθυνση. Από εκείνες που μόνιμα σκουπίζουν ματωμένα γόνατα και ιδρωμένα μέτωπα.

Που βγάζουν από τις σχολικές τσάντες τσαλακωμένα τετράδια γεμάτα με αυτά τα μικροσκοπικά, στενόμακρα, σχεδόν τετραγωνισμένα γραμματάκια, και βιβλία μουντζουρωμένα με τέρατα και δράκους. Που η μόνιμη απάντηση που παίρνουν στην ερώτηση πώς πέρασες σήμερα στο σχολείο ξεκινά πάντα με τις λέξεις στο διάλειμμα παίξαμε το / κυνηγήσαμε τον…

Τα αγόρια σήμερα δεν μοιάζουν να αισθάνονται ιδιαίτερα άνετα στα θρανία. Το μαρτυρούν τα αποτελέσματα ερευνών, σύμφωνα με τις οποίες για κάθε 100 κορίτσια που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες, υπάρχουν 276 αγόρια. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, μάλιστα, υπάρχει ιδιαίτερος προβληματισμός για το γεγονός ότι τα αγόρια υπολείπονται μαθησιακά σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης.

Φταίει, όπως και στη χώρα μας, η «προς τα κάτω» συμπίεση του προγράμματος σπουδών, στην οποία τα αγόρια δυσκολεύονται περισσότερο να ανταποκριθούν. Συνυπεύθυνο είναι και το γεγονός ότι οι δασκάλες είναι πολύ περισσότερες από τους δασκάλους, με αποτέλεσμα η εκπαιδευτική διαδικασία να φαντάζει στα αγόρια «κοριτσίστικη υπόθεση». Μερίδιο ευθύνης έχει και η άνευ προηγουμένου δαιμονοποίηση της συμβολικής βίας και μάλιστα από τις πολύ μικρές σχολικές βαθμίδες. Τα ορμητικά αγορίστικα ένστικτα μάχης κουκουλώνονται από πολύ νωρίς, καταπιέζονται και έτσι δεν μπορούν να γίνουν αντικείμενο διαχείρισης αργότερα.

Στην Αμερική, ο αιρετικός teacher Tom, για παράδειγμα, επιτρέπει το παιχνίδι με ψεύτικα όπλα, κατόπιν συμφωνίας με τους μαθητές του, ενώ παράλληλα εξορκίζει τις ορμές τους προτείνοντάς τους να «πολεμήσουν» ένα λευκό σεντόνι που αιωρείται με σπρέι μπογιάς. Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού έχει ξεκινήσει εκστρατεία για την «ολική επαναφορά» των αγοριών. Τα αγόρια μάς περιμένουν να τα συναντήσουμε εκεί που είναι. Στα κόμικς, στα video games, στα ξύλινα σπαθιά και στα πειρατικά τραγούδια. Να τους σκουπίσουμε τα ματωμένα γόνατα και τα ιδρωμένα μέτωπα, να τα πιάσουμε από το χέρι και να κάνουμε μαζί τους μια βουτιά στον κόσμο της γνώσης, αντλώντας από εκείνα ορμή, περιπέτεια και αυθεντικότητα.

No Responses

Leave a Reply