ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΥΛΗ, ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΠΑΙΔΕΙΑ

Λιγότερη ύλη, περισσότερη παιδεία είναι το σύνθημα που θα εφαρμόσει το υπουργείο Παιδείας τον νέο χρόνο. Όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, δεν θα γίνει καμία άλλη νομοθετική κίνηση στα θέματα της δευτεροβάθμιας ή της ανώτατης εκπαίδευσης, στα οποία και έγιναν στο παρελθόν μεταρρυθμίσεις από τους προηγούμενους υπουργούς Παιδείας, αλλά θα γίνει μια «δομική» αλλαγή στην πρώτη βαθμίδα της εκπαίδευσης, τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία της χώρας.

Παράλληλα αναμένεται έξοδος της Παιδείας από την αναλογία 1 προς 10 (προσλήψεις / συνταξιοδοτήσεις δημοσίων υπαλλήλων), καθώς, όπως είπε ο κ. Λοβέρδος, πάρα πολύ δύσκολα θα ξεκινήσουν τα σχολεία την επόμενη χρονιά με τα εφετινά δεδομένα. Όπως είπε ο κ. Λοβέρδος, υπάρχει κοινό μέτωπο με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο θέμα, έχει συνταχθεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου του ειδική μελέτη που δόθηκε στον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τα ευρωπαϊκά όργανα και ο ίδιος είναι αισιόδοξος. Εάν κάτι τέτοιον γίνει, ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2015 και θα προηγηθούν όσοι είχαν στο παρελθόν επιτύχει και δεν προσελήφθησαν ποτέ.

Έτσι, σχετικά με τα δημοτικά σχολεία, εξήγγειλε μείωση ύλης, περισσότερες εξωσχολικές δραστηριότητες και αλλαγή της εκπαιδευτικής νοοτροπίας. «Πρέπει να ξαναμάθουμε τα παιδιά να αγαπούν το σχολείο από την πρώτη τους επαφή μαζί του. Λιγότερες πληροφορίες που παρέχει μια δήθεν ύλη, περισσότερη γνώση, μόρφωση, παιδεία» υποσχέθηκε ο κ. Λοβέρδος. «Αν θεωρείτε ότι ήρθαμε εδώ να πυροβολήσουμε ανθρώπους κάνετε λάθος» απάντησε πάντως ο υπουργός Παιδείας, σε ερώτηση αν η μείωση ύλης σημαίνει και μείωση εκπαιδευτικών.  Μέσα στον Οκτώβριο θα συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας, στο οποίο η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα καταθέσει τις προτάσεις της για τις αλλαγές στα αναλυτικά προγράμματα των δημοτικών. Στη συνέχεια θα γίνει διάλογος και με τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες της χώρας (με τις οποίες ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι έχει ήδη εβδομαδιαίες συναντήσεις), ώστε ως το τέλος του χρόνου να έχουν ληφθεί οι σχετικές αποφάσεις και τον Ιανουάριο του 2015 να κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση το σχετικό σχέδιο νόμου.

Ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε με έμφαση στα θέματα παιδοφιλίας στην εκπαίδευση, τα οποία αποτέλεσαν προτεραιότητα στην πολιτική του, ενώ ανέφερε ότι τα θέματα αυτά θα συζητηθούν την Τετάρτη σε συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Για το θέμα της Πληροφορικής ο κ. Λοβέρδος είπε ότι θα γίνει τροπολογία για την «επιστροφή» της στις πανελλαδικές εξετάσεις. Ο κ. Λοβέρδος, αλλά και ο υφυπουργός Παιδείας Αλ. Δερμεντζόπουλος αναφέρθηκαν επίσης στην καθιέρωση της πανελλήνιας ημέρας αθλητισμού στα σχολεία, την οποία και ο υφυπουργός χαρακτήρισε εμβληματική.

Για τον νέο θεσμό του κοινωνικού σχολείου ο υπουργός Παιδείας είπε ότι πρόκειται για μια πολύπλευρη διαδικασία, για να «διαμορφώσουμε όχι μόνο καλούς μαθητές, αλλά και ολοκληρωμένους πολίτες». Βασικοί άξονες του προγράμματος αυτού είναι η άθληση, η αντιμετώπιση του φαινομένου του bullying και του ρατσισμού. Ανέφερε ακόμη ότι στην Ελλάδα έχουμε τα πιο παχύσαρκα παιδιά, κάτι που οδηγεί στη συνέχεια σε πολίτες με προβλήματα υγείας.

Πηγή: in.gr

Leave a Reply