BE SOCIALLY SAFE

Η Microsoft Hellas σε συνεργασία με «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, πραγματοποίησε ειδική εκδήλωση με στόχο την ευαισθητοποίηση των νέων σε θέματα ασφάλειας και σωστής συμπεριφοράς στο διαδίκτυο. Μέσα από ένα κόμικ και τον κεντρικό του χαρακτήρα, που δημιουργήθηκαν ειδικά για την εκδήλωση και με βασικό μήνυμα “Be Socially Safe”, περισσότεροι από 120 μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης συμμετείχαν σε έναν διαδραστικό διάλογο για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, εστιάζοντας στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Κεντρικός χαρακτήρας του κόμικ και πρωταγωνίστρια της φετινής εκδήλωσης ήταν η Helen Η. η οποία αφηγήθηκε μέσα από την εικονογραφημένη ιστορία, την πραγματική της εμπειρία, την οποία βίωσε έπειτα από μια απρόσεκτη διαδικτυακή συμπεριφορά. Με την ενθάρρυνση ψυχολόγων από «Το Χαμόγελου του Παιδιού», οι μαθητές αποκάλυψαν προσωπικές τους εμπειρίες, αναδεικνύοντας σημαντικούς κινδύνους που μπορεί να κρύβονται πίσω από μια οθόνη, όπως είναι το cyber bullying (διαδικτυακός εκφοβισμός), ο εθισμός στο internet, κ.α. Στη συνέχεια, οι ειδικοί έδωσαν χρήσιμες συμβουλές σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των νέων, ενώ δεν παρέλειψαν να κάνουν εκτενή αναφορά στα πλεονεκτήματα των σύγχρονων τεχνολογιών και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν οι νέοι να τις αξιοποιήσουν, διατηρώντας παράλληλα τη διαδικτυακή τους ταυτότητα, ασφαλή.

Clipboard01

Η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διοργανώνεται κάθε χρόνο, με στόχο να ενθαρρύνει την υπεύθυνη χρήση των online τεχνολογιών και υπηρεσιών. Φέτος, το μήνυμα που καλούνται να στηρίξουν οι «πρεσβευτές» της ημέρας είναι το «Όλοι μαζί, για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!». Η Microsoft Hellas αγκαλιάζει αυτή τη δράση, πραγματοποιώντας εκδηλώσεις για περισσότερα από δέκα χρόνια ενώ τα τελευταία πέντε γίνονται σε συνεργασία με «Το Χαμόγελου του Παιδιού». Στη φετινή εκδήλωση συμμετείχαν οι μαθητές από το 1o Γυμνάσιο Μεγάρων, το Γυμνάσιο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Αχαρνών, το 3ο ΕΠΑΛ Περιστερίου, το Ράλλειο Γυμνάσιο Θηλέων, ενώ συμμετείχαν διαδικτυακά το Γυμνάσιο και Λυκειακές τάξεις Καστελόριζου, εθελοντές της πλατφόρμας YouSmile.gr και το Λύκειο Κορίνθου, μέσα από το 1ο κινητό εργαστήριο Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης & Τεχνολογίας «Οδυσσέας».

Ο Κώστας Γιαννόπουλος, Πρόεδρος του οργανισμού  «Χαμόγελου του Παιδιού» δήλωσε: «Είναι τιμή μας που για 5η συνεχή χρονιά ενώνουμε τις υγιείς δυνάμεις μας με την Microsoft Hellas  σε μια εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο διαδίκτυο. «Το Χαμόγελο του Παιδιού», μέσα στα 20 χρόνια δράσης του, βρίσκεται δίπλα σε κάθε παιδί που κινδυνεύει και χρειάζεται βοήθεια. Σήμερα οι απειλές και οι κίνδυνοι για ένα παιδί βρίσκονται και στο διαδίκτυο. Λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των παιδιών στη χώρα μας, ακολουθώντας τη νέα τάση που καθιστά την τεχνολογία βασικό «εργαλείο» εκπαίδευσης και χρησιμοποιώντας τις απεριόριστες δυνατότητές της, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» χάρη στους σημαντικούς χορηγούς του, δημιούργησε τον «Οδυσσέα», το 1ο κινητό εργαστήριο Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης & Τεχνολογίας. Ρόλος όλων μας είναι να προστατεύουμε τα παιδιά, να τα ενημερώνουμε για την καλή χρήση του διαδικτύου καθώς και για τις κακοτοπιές που ίσως συναντήσουν. Αποκτώντας την εμπιστοσύνη των παιδιών τους εξασφαλίζουμε, σίγουρα, κι ένα καλύτερο μέλλον».

Ο Τίμος Πλατσάς, Διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων και Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Microsoft Hellas, δήλωσε: «Το διαδίκτυο έχει έρθει στη ζωή μας προκειμένου να μας διευκολύνει να κάνουμε χιλιάδες πράγματα, γεγονός που το καθιστά ένα πολύτιμο εργαλείο και παράλληλα μια ψηφιακή απεικόνιση της καθημερινής πραγματικότητας. Η διατήρηση της ασφάλειας του διαδικτυακού χώρου είναι πολύ σημαντική και μας αφορά όλους, όχι μόνο τα παιδιά. Όπως στη ζωή θέτουμε και ακολουθούμε άγραφους κανόνες που μας προστατεύουν από τους κινδύνους, έτσι και στην περιήγησή μας στο διαδίκτυο θα πρέπει να χρησιμοποιούμε ορισμένα «φίλτρα», προκειμένου να είμαστε ασφαλείς. Όπως κάθε χρόνο, η Microsoft στηρίζει την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο διαδίκτυο, σε συνεργασία με «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Ειδικά φέτος σκεφτήκαμε να χρησιμοποιήσαμε ως δημιουργικό όχημα ένα κόμικ, ώστε να αναδείξουμε μια πραγματική ιστορία, που δείχνει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί τα πράγματα να ξεφύγουν εάν δε τα χειριστούμε σωστά». 

Leave a Reply