ΑΕΡΙΝΗ ΠΟΛΗ: ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΙΧΩΣ ΒΙΑ, ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΔΙΧΩΣ ΒΙΑ

Η Αέρινη Πόλη είναι η πρωτοπόρα ομάδα εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τη συναισθηματική ανάπτυξη παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. Ως γνωστόν, ένα μέρος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της έχει βασιστεί στο πρόγραμμα “Επικοινωνία δίχως βία, για σχολεία δίχως βία” (2011-2012) που διοργάνωσε το Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη (ΚΕΔΕ), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Τη σχολική χρονιά που μόλις έφθασε στο τέλος της, η Αέρινη Πόλη επισκέφθηκε (ή ήρθαν στο χώρο της, στο θέατρο Αλκμήνη, στο Γκάζι) 53 διαφορετικά σχολεία (νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια) που ισοδυναμούν με 145 τάξεις και ένα συνολικό αριθμό 3000 μαθητών.

Πέρα από τα καθιερωμένα, εδώ και δύο χρόνια προγράμματα, που περιλαμβάνουν βιωματικές ασκήσεις (“Μαθαίνω για τις διαφωνίες και τις συγκρούσεις”, “Βάζουμε όρια. Λέμε ‘ως εδώ’” και “Επικοινωνία. Οι διαφορετικές φωνές στο ίδιο καράβι”) το νέο πρόγραμμα “Περπατώντας με τα παπούτσια σου – Η αξία της ενσυναίσθησης” έγινε  αποδεκτό με ενθουσιασμό από μαθητές και εκπαιδευτικούς, λόγω της πρωτότυπης δομής του. Τα παιδιά δουλεύουν την ενσυναίσθηση, μέσα από το παραμύθι “Περπατώντας με τα παπούτσια σου” και τη μετέπειτα δραματοποίηση του. Στόχος του προγράμματος είναι να καλλιεργηθεί η ενσυναίσθηση, που είναι η ικανότητα να δούμε από την οπτική γωνία του άλλου ανθρώπου, να προσπαθήσουμε να βιώσουμε τα συναισθήματα του και να επικοινωνήσουμε μαζί του, αποφεύγοντας την εύκολη κριτική.

1281411_orig

Επίσης, η Αέρινη Πόλη είχε την τιμή να πραγματοποιήσει σεμινάρια “Επικοινωνίας δίχως βία” στους εκπαιδευτικούς, που είναι υπεύθυνοι για το σχολικό εκφοβισμό ύστερα από πρόσκληση δύο σχολικών συμβούλων της Γ’ περιφερειακής διεύθυνσης δημοτικής εκπαίδευσης Αττικής. Πέρα από το χώρο του σχολείου, η Αέρινη Πόλη διοργάνωσε στις 11 Σεπτέμβρη 2014, ομιλία με θέμα “Επικοινωνία δίχως βία στο σχολείο και την οικογένεια”, στο βιβλιοπωλείο Ιανός, με μεγαλή συμμετοχή και ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους ομιλητές στο τέλος. Καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, πραγματοποίησε εργαστήρια για παιδιά και γονείς και σεμινάριο “Επικοινωνίας δίχως βία” για ενήλικες, στο Εργαστήρι Μελέτης Παιδικής Ηλικίας. Επίσης σε συνεργασία με γνωστό νηπιαγωγείο στου Παπάγου πραγματοποίησε ετήσιο σεμινάριο επικοινωνίας για παιδια και γονείς και ομιλία, τον Απρίλιο 2015, με θέμα “Άγχος των εξετάσεων και επικοινωνία” σε συνεργασία με το σύλλογο γονέων του 38ου Γυμνασίου Αθηνών και με γνωστό κέντρο ξένων γλωσσών.

Η χρονιά ολοκληρώθηκε με 2 εκδηλώσεις: Η πρώτη ήταν η εκδήλωση εορτασμού, στο θέατρο Αλκμήνη για τα 3 χρόνια από τη δημιουργία της Αέρινης Πόλης, όπου παρουσιάστηκε βίντεο με τις δράσεις αυτής της χρονιάς και με την παράσταση χοροθεάτρου “Μηχ-ANIMA” από την ομάδα χοροθεάτρου του συλλογου γονέων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ραφήνας σε συνεργασία με την Αέρινη Πόλη.

Η δεύτερη ήταν η συμμετοχή της Αέρινης Πόλης σε φιλανθρωπική εκδήλωση για τα παιδιά του συλλόγου προστασίας αγέννητου παιδιού  “Αγκαλιά” , με τη συμμετοχή της ηθοποιού Ναταλίας Δραγούμη.

Η φετινή σχολική χρονιά ήταν ιδιαίτερα δραστήρια και δημιουργική. Τα προγράμματα της Αέρινης Πόλης, πάντα εστιασμένα στην αναγνώριση των αναγκών μας, ενέπνευσαν παιδιά, εφήβους κι ενήλικες να χαράξουν την προσωπική τους πορεία και να μοιραστούν τη ζωή με τους γύρω τους με τρόπους υγιείς και δημιουργικούς, μέσα σε περιβάλλον σεβασμού και αυτοεκτίμησης. Η νέα χρονιά προβλέπεται ακόμα πιο δημιουργική με νέα προγράμματα και νέες δράσεις.

Για περισσότερα νέα, μπείτε στην ιστοσελίδα www.aerinipoli.com

Leave a Reply