ΠΑΡΑΜΥΘΕΝΙΑ ΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΜΑΝΤΙΛΙ

eik_moires_1Οι εκδόσεις Μεταίχμιο προσκαλούν το Σάββατο 24.3.2018, στις 12:30 μ.μ. μικρούς και μεγάλους στον Πολυχώρο, στη δραματοποιημένη αφήγηση με ζωντανή μουσική «Παραμυθένια λόγια στο μαντίλι» που βασίζεται στα βιβλία της Αγγελικής Δαρλάση από τη σειρά ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ

Ήταν τελικά οι Μοίρες γριές και ξεδοντιάρες;
Νίκησε το φεγγάρι η νεράιδα;
Βρήκε τον αδερφό της η γοργόνα;
Έχει ψυχή η Ελιά;

Η Ιφιγένεια Κακριδώνη και η Μαρία Τερζάκη αφηγούνται τέσσερις ιστορίες εμπνευσμένες από την προφορική μας παράδοση όπως τις ξαναέγραψε η Αγγελική Δαρλάση. Μια παράσταση με ζωντανή μουσική, παραδοσιακά τραγούδια και παιχνίδια που μας θυμίζει τις ιστορίες που έλεγαν οι παππούδες μας από στόμα σε στόμα, λόγια αλλοτινών εποχών που, όπως παλιά έτσι και τώρα, παρηγορούν, συντροφεύουν και εξηγούν όσα μας φοβίζουν. Νεράιδες, μοίρες, γοργόνες και καράβια ξαναζωντανεύουν μπροστά στα μάτια μας μέσα από τη δύναμη του δεκαπεντασύλλαβου, που ρέει σαν ποτάμι, συνδέει το παρελθόν με το παρόν, στάζει μέλι στην καρδιά και κάνει τη φαντασία μας να ταξιδεύει.

22886295_10155266902683155_3083433264723690510_n

Παραμυθένια λόγια στο μαντίλι 

Σκηνοθεσία-ερμηνεία:
Ιφιγένεια Κακριδώνη (αφήγηση, τραγούδι, κιθάρα, κρουστά)
Μαρία Τερζάκη (αφήγηση, τραγούδι, ούτι, φλογέρα, κρουστά)
Σκηνικά αντικείμενα, κούκλες: Ηλιάννα Σκουλάκη

Πότε: Σάββατο 24 Μαρτίου 2018, 12:30

ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 118, 11472 ΑΘΗΝΑ
Τ: 211 3003580, F: 2113003581, E: polychoros@metaixmio.gr
www.metaixmio.gr/πολυχώρος
Βρείτε μας στο facebook

Αντί εισιτηρίου απαιτείται κατά την προσέλευση των θεατών η αγορά ενός βιβλίου της σειράς ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ για κάθε παιδί που θα παρακολουθήσει την παράσταση.

Δηλώσεις συμμετοχής στο e-mail: polychoros@metaixmio.gr

Λίγα λόγια για τη σειρά: Το φανταστικό έχει την ικανότητα να σε ταξιδεύει τόσο μακριά όσο φτάνει ο νους. Και η ελληνική παράδοση μάς χαρίζει πλούσιες υπερβατικές ιστορίες από τα βάθη της. Τα βιβλία της σειράς «Ιστορίες Νεοελληνικής Μυθολογίας» μάς καλούν να θυμηθούμε και να γοητευτούμε ξανά από τα λόγια αλλοτινών καιρών, λόγια που παρηγορούσαν,  συντρόφευαν, λόγια που προσπαθούσαν να εξηγήσουν όσα φόβιζαν ή μάγευαν κάποτε τους ανθρώπους. Ιστορίες βασισμένες στις παραδόσεις μας, που περνούσαν προφορικά από γενιά σε γενιά… για να τις διαβάζουμε μαζί με τα παιδιά μας σήμερα∙ σήμερα που δεν αφηγούμαστε όπως άλλοτε.

0013893_195

Οι Μοίρες: Οι Μοίρες είναι τρεις. Ζουν σε μια μεγάλη σπηλιά στην άκρη του κόσμου, τόσο μεγάλη και φανταχτερή που είναι σαν παλάτι. Οι Μοίρες μοιάζουν σε όλα με γυναίκες, μόνο που είναι αθάνατες. Συχνά αφήνουν το σπίτι τους και βγαίνουν στον κόσμο να μοιράνουν τα παιδιά. Και ντύνονται με τα καλά τους όταν πάνε. Οι μανάδες των παιδιών τις περιμένουν. Έχουν συγυρίσει το σπίτι, έχουν αφήσει τρία ποτηράκια με νερό, τρία πιατάκια με φαΐ, τρία με γλυκό, για να τις καλοπιάσουν. Οι Μοίρες κρατάνε αδράχτι, ρόκα και ψαλίδι…Κι ένα βιβλίο που γράφουν πώς μοίραναν το παιδί.

0013894_195

Το πετροκάραβο: Μια νεράιδα θέλησε να παραβγεί με το καράβι της το ίδιο το φεγγάρι. Εκείνο πάλευε τρία μερόνυχτα να την νικήσει και τελικά τα κατάφερε. Το φεγγάρι κέρδισε τη δυνατή νεράιδα. Εκείνη όμως θύμωσε και μέσα στον θυμό της είπε λόγια βαριά. Και το φεγγάρι την πέτρωσε μαζί με το καράβι της. Έτσι πετρωμένο στέκεται ακόμη και σήμερα. Κι αν πας πλησιάσεις κοντά μπορεί να ακούσεις το κλάμα της νεράιδας.

0014285_195

Η Γοργόνα: Η πρώτη γνωριμία της συγγραφέα με τη Γοργόνα έγινε μέσα από τις ζωγραφιές του Τάσου Ζωγράφου. Από εκείνον πρωτοάκουσε την ιστορία της και αργότερα τη διάβασε στο βιβλίο Παραδόσεις του Ν. Πολίτη. Επιπλέον οι γνωστοί σε όλη την Ελλάδα θρύλοι έλεγαν πως οι γοργόνες ζούσαν στη Μαύρη θάλασσα και κατέβαιναν στο Αιγαίο δια μέσου του Εύξεινου Πόντου, τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

0014192_195

Η ελιά: Οι λατρευτικές παραδόσεις, οι δοξασίες και τα έθιμα που σχετίζονται με το δέντρο της ελιάς απ’ άκρη σε άκρη στην ελληνική επικράτεια είναι πολλές. Η ιστορία του συγκεκριμένου βιβλίου βασίστηκε στις προφορικές παραδόσεις όπως αυτές καταγράφονται στο βιβλίο του Κ. Ρωμαίου Κοντά στις ρίζες- Έρευνα στον ψυχικό κόσμο του ελληνικού λαού (Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 1980) αλλά και σε αφηγήσεις (και νουθεσίες) που είχε ακούσει η συγγραφέας ως παιδί.

Leave a Reply