ΧΑΡΤΙΝΟΙ ΗΡΩΕΣ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ: ΒΑΓΓΕΛΗ ΗΛΙΟΠΟΥΛΕ, ΠΩΣ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ Ο ΤΡΙΓΩΝΟΨΑΡΟΥΛΗΣ;;

Βαγγέλης-Ηλιόπουλος-Τριγωνοψαρούλης-Πινάκιο-2Χάρτινοι ήρωες σε καραντίνα. Τo Τaλκ συναντά εξ αποστάσεως αγαπημένους πρωταγωνιστές βιβλίων και τους δημιουργούς τους και μαθαίνει πώς τα περνάνε και οι μεν και οι δε τις παράξενες ετούτες ημέρες. Καλεσμένοι μας ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος και ο Τριγωνοψαρούλης!

-Βαγγέλη, πώς περνά ο Τριγωνοψαρούλης στην καραντίνα; Ή μήπως ο κορονοϊός δεν έφτασε στον βυθό;
Ο Τριγωνοψαρούλης έχει μια ιδιότητα που δεν ξέρουν πολλοί. Εμφανίζεται όταν νομίζεις ότι δεν θα εμφανιστεί ξανά κι ότι έχουν τελειώσει οι ιστορίες του και βέβαια με τη νέα ιστορία που σου λέει σου δίνει δύναμη να προχωρήσεις. Αυτό έγινε και τώρα. Ναι, όλη αυτή η κατάσταση έφτασε και στον βυθό, και μάλιστα σε χειρότερο βαθμό από αυτό που ζούμε εμείς. Και ο Τριγωνοψαρούλης, που είχε εφτά χρόνια να μου αφηγηθεί νέα ιστορία του, θέλησε επίμονα να κάνει μια βουτιά στο μυαλό μου για να μου πει τι κάνει σε αυτή την περίσταση. Το σίγουρο είναι πως χρειάζεται η αγάπη, οι φίλοι και φυσικά επινοητικότητα για να επιβιώσεις στις νέες καταστάσεις. Κι ο Τριγωνοψαρούλης τα έχει αυτά.
-Μπράβο στο αγαπημένο μας ψαράκι! Εσύ, τώρα, πώς περνάς στην καραντίνα;
Σε πια τέτοια περίοδο είναι σημαντικό να φροντίζεις το σώμα σου και την ψυχή σου. Για το πρώτο βρήκα χρόνο να περπατάω πολύ και να διατρέφομαι πιο σωστά από πριν, κι αυτό με βοηθάει. Για το δεύτερο η λύση που ξέρω εδώ και χρόνια είναι η δημιουργία, για εμένα λοιπόν, η συγγραφή. Αυτό με σώζει. Γράφω, γράφω, γράφω κρατώντας το μυαλό μου απασχολημένο σε κόσμους λογοτεχνικούς. Δεν έχω το κουράγιο, την υπομονή και την επιμονή, να γράφω μεγάλα κείμενα, για παράδειγμα ένα νέο μυθιστόρημα, αλλά μικρές  παραμυθένιες ιστορίες με φαντασία, χιούμορ και συγκίνηση. Μπορεί να αποφασίσω να μην εκδοθούν ποτέ, αλλά τώρα μου κρατούν συντροφιά.
cache_1050x3000_Analog_medium_562634_71887_182018
Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Σπούδασε παιδαγωγικά και θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Από το 1984 εργάζεται στην πρωτοβάθμια ιδιωτική εκπαίδευση. Το 1995 εκδόθηκε «Η περιπέτεια της ζαρωμένης κάλτσας» (Εκδόσεις Δελφίνι), το πρώτο του βιβλίο για παιδιά. Το 1997 κυκλοφόρησε το βιβλίο «Ο Τριγωνοψαρούλης» (Εκδόσεις Πατάκη). Το διαφορετικό ψάρι έγινε ο πιο διάσημος Έλληνας σύγχρονος λογοτεχνικός ήρωας. Από τότε ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος έχει γράψει πολλά βιβλία για παιδιά και νέους. Πολλά από αυτά κυκλοφορούν και σε άλλες χώρες, όπως Ιρλανδία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Σερβία, Μαλαισία, Τουρκία, Κορέα και Κίνα. Βιβλία του έχουν τιμηθεί με βραβεία και επαίνους. Θεωρείται ο συγγραφέας της αποδοχής του διαφορετικού, της κατανόησης και του αλληλοσεβασμού. Εκτός από τη συγγραφή λογοτεχνικών έργων, ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος επισκέπτεται σχολεία και βιβλιοθήκες όπου συναντά τους μικρούς αναγνώστες του, μεταφράζει λογοτεχνικά έργα για παιδιά, σχεδιάζει προγράμματα για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και ασχολείται με την προώθηση της παιδικής λογοτεχνίας. Το 2013 ανακηρύχθηκε από την Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. Αγγελιαφόρος Ψυχικής Υγείας στα σχολεία. Από το 1994 είναι μέλος του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ – Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, του οποίου υπήρξε πρόεδρος από το 2008 έως το 2015. Έχει προταθεί για το Astrid Lindgren Memorial Award και για το διεθνές βραβείο Hans Christian Andersen.

Leave a Reply