Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ

Τέσσερα εξαιρετικά βιβλία της Άλισον Φαλκονάκη, με πρωταγωνιστή τον μικρό, πληθωρικό Αλέξη, κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο και θα ήταν καλό και βοηθητικό να διαβαστούν τόσο από τα παιδιά όσο (ίσως μάλιστα και περισσότερο) και από τους γονείς τους, καθώς τους συμπαραστέκονται με φαντασία και κέφι, ώστε να αντιμετωπίσουν συνηθισμένα προβλήματα με ασυνήθιστους τρόπους.

Η σειρά, λοιπόν, έχει στόχο να ενθαρρύνει μικρούς και μεγάλους να ρυθμίσουν με χιουμοριστική και παιχνιδιάρικη διάθεση διάφορα θέματα που απασχολούν την καθημερινότητα της κάθε οικογένειας, δηλαδή την ώρα του μπάνιου, το φαγητό, την τακτοποίηση του παιδικού δωματίου και την αντιμετώπιση των παιδικών φόβων, χωρίς, όμως, να χρησιμοποιεί άμεσες παιδαγωγικές παρεμβάσεις.

Πέραν την αρχικής ιδέας της Φαλκονάκη, που εμπνέει τους αναγνώστες οδηγώντας αριστοτεχνικά την πλοκή σε ένα δεύτερο επίπεδο ερμηνείας, και του έμμετρου, λιτού και έξυπνου κειμένου, που έχει αποδώσει άριστα στα ελληνικά ο ‒πάντα εγγύηση‒ Αντώνης Παπαθεοδούλου, αυτό που κάνει τα τέσσερα βιβλία να ξεχωρίζουν είναι η υπέροχη εικονογράφηση της διεθνώς καταξιωμένης graphic designer Κλαίρης Γεωργέλλη. Η Γεωργέλλη καταφέρνει με την τέχνη της να αποτυπώσει άριστα την αχαλίνωτη φαντασία του μικρού, παρορμητικού Αλέξη και την ασταμάτητη διάθεσή του για ανεξαρτησία και απόδραση από τα γονεϊκά «πρέπει». Έτσι, παρασέρνει παιδιά και γονείς στον θαυμαστό κόσμο του, σχεδιάζοντας, χρωματίζοντας και ουσιαστικά αποδομώντας τα καθημερινά προβλήματα, καθώς τα μεταμορφώνει σε χαώδεις, αλλά πανέμορφες εικόνες.

Επιπλέον, τα βιβλία αυτά αποτελούν χρήσιμα εργαλεία για κάθε γονιό (αλλά και κάθε παππού και γιαγιά, παρόντες και αυτοί στις ιστορίες), που κατ’ αρχάς «ταρακουνιέται», αντιλαμβανόμενος το πώς το παιδί του μπορεί να (μεθ)ερμηνεύσει δημιουργικά τις ενήλικες παρατηρήσεις «εναντίον του», αλλά και το πώς μπορεί να (παρ)ερμηνεύσει και να φοβηθεί τον ενήλικο κόσμο, στον οποίο καλείται να ζήσει και να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες του. Κατά δεύτερον, ο γονιός μπορεί να χρησιμοποιήσει τις ιδέες του κάθε βιβλίου και την οικειότητα του σπιτιού, όπως αυτό παρουσιάζεται, για να αντιμετωπίσει με επιτυχία τα μικρά ή μεγαλύτερα προβλήματα που προκύπτουν με το παιδί του και να εκμεταλλευτεί, με τη σειρά του, τη φαντασία, ώστε να το βοηθήσει και φυσικά να βοηθηθεί και ο ίδιος. Με άλλα λόγια, μέσα από τα βιβλία της Φαλκονάκη η δημιουργική φαντασία γίνεται εργαλείο διαχείρισης των δυσκολιών που συναντά η κάθε οικογένεια που μεγαλώνει μικρά παιδιά, παιδιά που δεν θέλουν να πλυθούν, που αρνούνται να φάνε, που δεν κατανοούν γιατί πρέπει να είναι ευκατάστατα, παιδιά που φοβούνται, παιδιά, όμως, που μπορούν και επιλέγουν να δραπετεύσουν σε δικούς τους, φανταστικούς κόσμους για να μεγαλώσουν όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα.

0010827_195

Αλέξη, φάε κάτι!

Τι σκαρφίζεται ο Αλέξης για να μη φάει το φαΐ του; Μια φράουλα καβάλα σ’ ένα φορτηγό. Ένα γάλα, σωστό φίλτρο μαγικό. Καρότα που έχουν στην τσέπη τους φακό. Κροκόδειλους που δεν κλαίνε, αλλά γελάνε. Και ιππότες που όλους κι όλα τα νικάνε. Ένα από τα πέντε καλύτερα ελληνικά παιδικά βιβλία και στα 200 καλύτερα του κόσμου για το 2015, σύμφωνα με τον διεθνή κατάλογο «White Ravens».

0008159_195

Αλέξη, ώρα για μπάνιο!

Τι σκαρφίζεται ο Αλέξης για να μην κάνει μπάνιο; Μια καμηλοπάρδαλη πιτσιλωτή. Μια αλεπού βιαστική. Ένα τέρας μαλλιαρό. Έναν ιπποπόταμο λασπερό. Και μια χώρα χωρίς νερό.

0010809_195

Αλέξη, μάζεψε τη ζούγκλα!

Τι σκαρφίζεται ο Αλέξης για να μη μαζέψει το δωμάτιό του; Ένα λιοντάρι που όλα τα θέλει τακτικά. Μία αράχνη με παπούτσια αθλητικά. Και κάτι κάλτσες-φίδια τρομερά! Μία μαϊμού που ρούχα ανθρώπινα φοράει. Κι έναν αϊτό που μέσα στο δωμάτιο πετάει.

0010810_195

Αλέξη, μη φοβάσαι!

Τι σκαρφίζεται ο Αλέξης που τον γεμίζει φόβο; Γίγαντες και τέρατα που προκαλούνε τρόμο. Κι έναν σκύλο άγριο που συναντά στον δρόμο. Ένα σχολειό τεράστιο, που μέσα θα χαθεί. Τον μαλλιαρό εξωγήινο που θα επιτεθεί. Και κάτω απ’ το κρεβάτι κακούς που ’χουν κρυφτεί.

12205063_10153384030527955_645190755_n

Η Άλισον Φαλκονάκη είναι Βρετανίδα συγγραφέας και μεταφράστρια παιδικών βιβλίων. Έζησε πολλά χρόνια στην Αρκαδία μαζί με τον σύζυγό της, τα δύο τους παιδιά και μπόλικα ζώα, και πλέον μοιράζει τον χρόνο της μεταξύ Αγγλίας και Ελλάδας, μεταξύ συγγραφής και διατροφολογίας. Η Άλισον άρχισε να γράφει ποίηση όταν εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα και ήταν στη βραχεία λίστα για το έγκυρο Bridport Prize. Το δύο πρώτα βιβλία της σειράς με ήρωα τον Αλέξη ήταν υποψήφια για τα βραβεία του Public και του περιοδικού Αναγνώστης. Υπήρξε από παιδί δεινή αναγνώστρια και της αρέσει να μοιράζεται ιστορίες με τα παιδιά της και να ενθαρρύνει την αγάπη τους για τα βιβλία.

Η Κλαίρη Γεωργέλλη σπούδασε στην Αγγλία, στο Πανεπιστήµιο του Reading, «Typography & Graphic Communication», όπου και έστρεψε το ενδιαφέρον της στην τυπογραφία για παιδιά και στην παιδική εικονογράφηση. Το 2008 ίδρυσε το δηµιουργικό γραφείο polkadot design, που ασχολείται µε τον σχεδιασµό οπτικής επικοινωνίας στον χώρο του πολιτισµού και έχει διακριθεί στα European Design Awards, American Illustration, ΕΒΓΕ και German Design Awards. Ως µέλος του polkadot έχει σχεδιάσει για το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Μουσείο της Ακρόπολης, το Lincoln Center NY κ.ά. 

Leave a Reply