ΜΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΒΙΒΛΙΑ|ΦΙΛΟΙ ΣΤΟΝ ΛΟΦΟ

Η συγγραφέας  Linda Sarah και ο εικονογράφος  Benji Davies με ταξίδεψαν στο χρόνο, καθώς διάβαζα στην κόρη μου το βιβλίο τους Φίλοι στον λόφο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Θυμήθηκα όλες εκείνες τις μέρες διακοπών που έπαιζα με την παιδική μου φίλη στο χωριό και ήμασταν αχώριστες. Ανυπομονούσαμε να ανταμώσουμε η μια την άλλη και να σκαρώσουμε ό, τι μας κατέβαινε στο κεφάλι. Όπως ο Μπερτ και ο Έθο, που είναι κολλητοί φίλοι και έχουν τα ιεροτελεστικά τους. Παίζουν στον λόφο ώρες ατελείωτες και μοιράζονται μαγικές στιγμές γεμάτες φαντασία. Όμως μια μέρα εμφανίζεται άλλο ένα αγόρι και τότε όλα αλλάζουν…

Αυτό το γεμάτο εικόνες βιβλίο είναι ένας θησαυρός, γιατί θα δώσει σε πολλούς γονείς την ευκαιρία  να συζητήσουν με τα μικρά τους ένα μεγάλο θέμα, αυτό της φιλίας και της ικανότητας να ξεπεράσουμε την ασφάλεια της δυαδικής σχέσης! Στην παιδική ηλικία, οι φιλίες είναι συχνά βασισμένες στον δημιουργικό χρόνο του παιχνιδιού. Η  μοιρασιά είναι δύσκολη για τα μικρά παιδιά και είναι πιο εύκολο να μοιραστούν με έναν φίλο, τον κολλητό τους. Καθώς τα παιδιά ωριμάζουν, αποκτούν μεγαλύτερη επίγνωση των άλλων και τους αρέσει να παίζουν σε ομάδες. Αν τα παιδιά καταφέρουν να εδραιώσουν σταθερές φιλίες σε νεαρή ηλικία, θα μπορούν να εγκλιματιστούν καλύτερα στην κοινωνία αργότερα στη ζωή τους.

13662592_995382083902545_2042665856_o

Σε αυτό το βιβλίο περιγράφεται μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή στη ζωή του ενός, από τους τρεις, μικρού ήρωα, μιας και καλείται να αντιμετωπίσει κάποια πολύ δυσάρεστα συναισθήματα που έχουν να κάνουν με τον αγαπημένο του φίλο και τη σχέση τους, συναισθήματα που αν δεν τα κατανοήσει μπορεί να τον δυσκολέψουν στις διαπροσωπικές του σχέσεις.

Διαβάστε με τα μικρά σας αυτό το βιβλίο και ρωτήστε τα τι αισθάνονται και αν έχουν βιώσει ή αν ταυτίζονται με κάποιον από τους ήρωες. Πάρτε χρόνο και εσείς και σκεφτείτε τους εαυτούς σας σε σχέση με αυτό. Προσπαθήστε να συναισθανθείτε τα παιδιά σας και δώστε τους χώρο να εκφράσουν τις ανησυχίες τους και τις σκέψεις τους.

Αντέχετε να μοιράζεστε εμπειρίες και φιλίες; Αν ναι, βοηθήστε και τα παιδιά σας να κάνουν το ίδιο και να αντλούν ευχαρίστηση από αυτό! Αν όχι, ήρθε η ώρα να το «δουλέψετε».

Καλή σας ανάγνωση!

Η Σουζάνα Παπαφάγου είναι κλινική ψυχολόγος, ομαδική- οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια. Θα τη βρείτε στο http://kaleidoskopiopsychis.blogspot.gr/ 

Leave a Reply