ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΠΟΥ ΤΑ ΦΩΤΑ ΑΝΑΨΑΝ

Τη νύχτα που τα φώτα άναψανΤο τέταρτο βιβλίο του David Litchfield, με τίτλο «Τη νύχτα που τα φώτα άναψαν» κυκλοφορεί στην Ελλάδα –από την εξαιρετική Μικρή Σελήνη– ταυτόχρονα με το Ηνωμένο Βασίλειο και είναι εντυπωσιακό!

Ο αγαπημένος εικονογράφος και συγγραφέας παρουσιάζει μια βαθιά φιλοσοφική και φιλοσοφημένη ιστορία επιστημονικής φαντασίας, με ιπτάμενους δίσκους, εξωγήινους και βόλτες στα αστέρια, για παιδιά από 4 ετών (αλλά και για ανθρώπους κάθε ηλικίας που ονειρεύονται βόλτες στο διάστημα). Επηρεασμένος από τις παιδικές του αναμνήσεις και τις αγαπημένες του sci-fi ταινίες, ο Litchfield καταφέρνει να μιλήσει για τις ανθρώπινες σχέσεις, τη μοναξιά και την αγάπη με τον πιο απρόβλεπτο τρόπο!

Η Χέδερ είναι ένα μικρό κορίτσι που ονειρεύεται να ταξιδέψει στα αστέρια μια και η ζωή στη Γη τής μοιάζει πολύ κοινότοπη. Τα βράδια, το σκάει από το σπίτι της και πηγαίνει στον Μεγάλο Βράχο, στο ξέφωτο του δάσους, για να στείλει τα φωτεινά σινιάλα της στον ουρανό. Η λαχτάρα της είναι να επικοινωνήσει με κάποιον εκεί έξω. Και θα τα καταφέρει!

Ο Ιπτάμενος Δίσκος έρχεται· και φέρνει μαζί του έναν φίλο για τη Χέδερ, έναν εξωγήινο. Στην πρώτη τους συνάντηση δεν φτάνουν ως ψηλά στ’ αστέρια, γιατί οι γονείς της πιτσιρίκας την αναζητούν κι εκείνη επιστρέφει στη Γη για μην τους ανησυχήσει.

Όμως, καθώς τα χρόνια περνούν, η Χέδερ συνεχίζει να καλεί τις νύχτες με τα φώτα της τον ιπτάμενο δίσκο και τον εξωγήινο φίλο της, μέχρι τα βαθιά της γεράματα, γιατί  αν και γίνεται μαμά, κι έπειτα γιαγιά, συνεχίζει να θέλει να φτάσει ως τ’ αστέρια. Και κοντά στο τέλος της ζωής της τους ξαναβρίσκει. Ο ιπτάμενος δίσκος προσγειώνεται, ο εξωγήινος παίρνει μαζί του τη Χέδερ. Μήπως, όμως, όλη η μαγεία που μια ζωή εκείνη αναζητούσε στον ουρανό, βρισκόταν από την αρχή δίπλα της, επί της Γης;

Ένα νέο στοιχείο στην εικονογράφηση του Litchfield, που δημιουργεί μια υβριδική μορφή ατμοσφαιρικού εικονοβιβλίου και silent book, είναι η παρεμβολή δυο δισέλιδων χωρίς κείμενο, με φωτογραφικά καρέ, μέσα στην κανονική ροή της ιστορίας. Σε αυτά τα δύο σαλόνια η πληροφορία δίνεται μόνο εικονογραφικά. Έτσι το παιδί καλείται να γίνει για λίγο αφηγητής και να συμπληρώσει την ιστορία με δικά του λόγια.

Αναζητήστε «Τη νύχτα που τα φώτα άναψαν» και αφήστε τη μαγεία του να σας συνεπάρει!

Leave a Reply