Ποιος είναι ο “Σούπερ Νικόλας” και τι θέλει να μας πει;

Σούπερ ΝικόλαςΟ “Σούπερ Νικόλας” –προσοχή, όχι Νίκος, Νικόλας– είναι ένα παιδί. Του αρέσουν ένα σωρό πράγματα που αρέσουν συχνά στα παιδιά· δεν του αρέσουν ένα σωρό πράγματα που δεν αρέσουν συχνά στα παιδιά. Βέβαια, μπορεί ένα άλλο παιδί να λατρεύει τα πράγματα που δεν κάνει ο Νικόλας και να σιχαίνεται όσα κάνει, αλλά αυτό καθόλου δεν μας πειράζει! Ο καθένας μας έχει διαφορετικά γούστα και ανάγκες!
Γιατί, όμως, σούπερ; Διότι ο Νικόλας έχει και κάποιες υπερδυνάμεις, που δεν είναι και τόσο συνηθισμένες: Για παράδειγμα, έχει φοβερή συγκέντρωση σε ό,τι κάνει, φτιάχνει τέλειες ευθείες με διάφορα αντικείμενα, έχει ασύλληπτη, ζηλευτή, φαντασία και σχεδόν εξωπραγματική μνήμη.
Όμως, υπάρχουν φορές που αυτές οι υπερδυνάμεις του δυσκολεύουν τον Νικόλα. Οι γονείς του βρίσκονται πάντοτε δίπλα του για να τον καθησυχάσουν, να του ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση και για να του εξηγήσουν ότι, όπως πολλά άλλα παιδιά, δεν έχει μάθει ακόμα να τις ελέγχει ή να τις ελέγχει κάθε φορά. Δεν πειράζει: Είναι τόσο πολλοί οι σούπερ άνθρωποι, με παρόμοιες ή διαφορετικές ικανότητες με τον Νικόλα, μικροί και μεγάλοι, αγόρια και κορίτσια… Κάποιους τους ξεχωρίζουμε, κάποιους άλλους, πάλι, όχι! Όποτε αυτοί οι σούπερ άνθρωποι χρειάζονται στήριξη, πάντα κάποιος ή κάποια –οι γονείς, οι φίλοι, οι συγγενείς, οι εκπαιδευτικοί τους, εσείς, εγώ– είναι στο πλευρό τους για να τους βοηθήσουν να διαχειριστούν όσα τους ζορίζουν. Η βραβευμένη εικονογράφος Ρένια Μεταλληνού, στο πρώτο βιβλίο όπου υπογράφει και το κείμενο, μας συστήνει ένα σούπερ πλάσμα, ένα χαρισματικό αγόρι, που δεν χωράει πάντοτε στα στενά καλούπια που είναι κοινωνικά “αποδεκτά”. Παρακολουθώντας την καθημερινότητα του Νικόλα, το δικό του προσωπικό σύμπαν, μέσα από τη δική του οπτική, αναγνωρίζουμε είτε τον εαυτό μας είτε κάποιους δικούς μας, θυμόμαστε πως κάθε άνθρωπος έχει προσωπικές ικανότητες, αδυναμίες και ανάγκες, ενώ μαθαίνουμε να προσφέρουμε ανιδιοτελώς την αγάπη και τη βοήθειά μας σε όλους και όλες, ακόμα και αν είναι λίγο ή αρκετά πιο διαφορετικοί από εμάς. Ο “Σούπερ Νικόλας” μας οδηγεί να γίνουμε όλοι σούπερ ήρωες, γκρεμίζοντας στερεότυπα αιώνων!
Χωρίς να τον ονοματίσει, η δημιουργός, με τη συμβολή της ψυχολόγου-λογοθεραπεύτριας Κατερίνας Πανουτσοπούλου, εκφράζεται σε σχέση με τον αυτισμό και τον συνήθως αθέατο κόσμο του και προσεγγίζει το θέμα της επικοινωνίας μεταξύ νευροτυπικών ανθρώπων και ανθρώπων με ΔΑΦ και αυτό της πλήρους και άνευ όρων ενσωμάτωσης όλων μας στο κοινωνικό σύνολο. Η Μεταλληνού προτείνει μια πρωτοπρόσωπη αφήγηση και μια πολύχρωμη ματιά σε έναν εντυπωσιακό κόσμο, που δίνει την ευκαιρία μιας ισότιμης κατανόησης και αποδοχής της κάθε διαφορετικότητας. Στο χέρι μας είναι να τον κάνουμε πραγματικότητα, εκπαιδεύοντας τόσο τους εαυτούς μας όσο και τα παιδιά μας. Αυτό το πανέμορφο βιβλίο είναι μια πολύ καλή αρχή για να κατανοήσουμε ότι η άγνοια και ο φόβος κάνουν τη διαφορετικότητα να μοιάζει με απειλή. Ας αφαιρέσουμε, λοιπόν, τις παρωπίδες που μας φόρεσαν κάποτε και ας προσεγγίσουμε τον Άλλον με αγάπη, ενσυναίσθηση και διάθεση συμπερίληψης. Τα παιδιά και η αθωότητά τους ας γίνουν οι οδηγοί μας.

Ο “Σούπερ Νικόλας”, σε κείμενο και εικονογράφηση της Ρένιας Μεταλληνού, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καλέντη και απευθύνεται σε παιδιά από 4 ετών.

Leave a Reply