ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ

Η Άνδρος αποτελεί εξαιρετική επιλογή για οικογενειακές διακοπές, καθώς είναι ένα καταπράσινο, μεγάλο νησί (το δεύτερο σε μέγεθος από τις Κυκλάδες), κοντά στην Αθήνα, με πολλές παραλίες, ακόμα περισσότερα καταλύματα και ενδιαφέροντα αξιοθέατα. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο ταξιδιώτης δεν πρόκειται να βαρεθεί, είτε επιλέξει απλώς να χαλαρώσει πλάι στα γαλανά νερά της είτε αποφασίσει να την εξερευνήσει! Το Γαύριο, στο βορειοδυτικό άκρο, είναι το κύριο λιμάνι του νησιού. Έχει τακτική σύνδεση με τη Ραφήνα, καθώς και με Τήνο-Μύκονο. Λιμάνια για αλιευτικά, αλλά και για ιδιωτικά σκάφη υπάρχουν ακόμα στη Χώρα και στο Κόρθι, ενώ στο κοσμοπολίτικο Μπατσί λειτουργεί μαρίνα. Η Χώρα, εντυπωσιακή από πλευράς αρχιτεκτονικής, με σοκάκια και πλακόστρωτη αγορά, είναι χτισμένη πάνω σε μια χερσόνησο που μοιάζει να την κόβει στα δύο και καταλήγει σε ένα μικρό νησάκι, όπου βρίσκεται ένα μεσαιωνικό κάστρο. Μπροστά και αριστερά του, υπάρχει ο φάρος Τουρλίτης, ο μοναδικός παγκοσμίως χτισμένος πάνω σε βράχο, μέσα στη θάλασσα. Πάμε, λοιπόν, στην Άνδρο με παιδιά!Πού θα κολυμπήσουμε;
H Άνδρος έχει προτάσεις για όλα τα γούστα: Παραλίες για οικογένειες, πλήρως οργανωμένες και εύκολα προσβάσιμες, αλλά και άλλες απομονωμένες. Παραλίες με κρύα, κρυστάλλινα, νερά και άλλες αρκετά πιο ζεστές. Παραλίες με πλούσια άμμο, αλλά και άλλες με βότσαλα και με βράχια, για τους λάτρεις του ψαρέματος. Ας δούμε τις πιο φιλικές για τα παιδιά!
Στη δυτική πλευρά του νησιού βρίσκονται οι μεγάλες αμμώδεις παραλίες, υπήνεμες, εύκολα προσπελάσιμες και αξιοποιημένες τουριστικά, καθώς οι περισσότερες διαθέτουν ξαπλώστρες, beach bars και γραφικά ταβερνάκια.

  • ΦΕΛΛΟΣ. Βρίσκεται λίγο βορειότερα από το Γαύριο. Πολύ μεγάλη αμμουδιά, με κρυστάλλινα νερά, το βάθος των οποίων ποικίλλει. Δεν είναι οργανωμένη, αλλά έχει δέντρα που εξασφαλίζουν σκιά και θεωρείται από τις καλύτερες του νησιού. Πολύ κοντά λειτουργεί ταβέρνα.
  • ΑΓΙΟΣ ΠΕΤΡΟΣ. Βρίσκεται δίπλα στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί από το Μπατσί στο Γαύριο. Η μεγαλύτερη παραλία του νησιού, αμμώδης, με ρηχή θάλασσα. Διαθέτει πλήρως οργανωμένη παραλία, με ξαπλώστρες και beach bar, καθώς και οικογενειακές ταβέρνες.
  • ΧΡΥΣΗ ΑΜΜΟΣ. Επίσης δίπλα στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί από το Μπατσί στο Γαύριο. Η πιο κοσμική και δημοφιλής παραλία της Άνδρου. Οργανωμένη, με ξαπλώστρες, beach bar και δυνατή μουσική. Όπως φανερώνει και το όνομά της, είναι στρωμένη με ψιλή άμμο. Η θέση της εξασφαλίζει ικανοποιητική προστασία από τα μελτέμια.
  • ΚΥΠΡΙ. Βρίσκεται λίγο πριν από τη Χρυσή Άμμο. Είναι αμμώδης, με ξαπλώστρες και δυο beach bars. Προσφέρει τη δυνατότητα για θαλάσσια σπορ.
  • MΠΑΤΣΙ. Βρίσκεται στο ομώνυμο χωριό, που είναι και από τα πλέον πολυσύχναστα του νησιού. Είναι πλήρως οργανωμένη, με άμμο και ρηχά νερά, ιδανική για οικογένειες. Υπάρχουν ξαπλώστρες και δίπλα στην παραλία μπορεί να βρει κανείς ταβέρνες, καφέ και μεζεδοπωλεία.
  • ΧΑΛΚΟΛΙΜΙΩΝΑ. Βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο της δυτικής πλευράς του νησιού, στην περιοχή της Σταυροπέδας. Έχει άμμο και ρηχά νερά. Δεξιά και αριστερά της, βρίσκονται βράχια, γι’ αυτό και θεωρείται καλή για ψάρεμα. Λειτουργεί beach bar, ενώ υπάρχουν και ξαπλώστρες.

Στην ανατολική πλευρά της Άνδρου, βρίσκονται οι ωραιότερες παραλίες του νησιού. Ωστόσο, είναι εκτεθειμένες στα μελτέμια και τους βορειοανατολικούς ανέμους. Όταν δεν φυσάει πολύ ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να κολυμπήσει σε νερά μοναδικής ομορφιάς.

  • ΚΟΡΘΙ. Βρίσκεται στον ομώνυμο οικισμό, στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού. Είναι μεγάλη σε έκταση, με καταγάλανα νερά. Τα μελτέμια δυσκολεύουν όσους θέλουν να απολαύσουν το κολύμπι, αλλά ο όρμος είναι ιδανικός για surfing.
  • ΒΙΝΤΖΙ. Βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού, επίσης στην περιοχή του Κορθίου. Είναι μικρή παραλία, με ελάχιστη αμμουδιά, αλλά με καλή πρόσβαση και πεντακάθαρα νερά, ιδανική για όσους λατρεύουν το κολύμπι και δεν θέλουν ηλιοθεραπεία. Διαθέτει καμπίνες και ντους, ενώ κοντά υπάρχει και ταβέρνα.
  • ΤΗΣ ΓΡΙΑΣ ΤΟ ΠΗΔΗΜΑ. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Όρμου Κορθίου. Με Ι.Χ βρίσκεται στα 10 λεπτά από το Κόρθι, όμως τα τελευταία 300 μέτρα γίνονται πεζή, σε κατηφορικό μονοπάτι. Ο μακρόστενος πέτρινος βράχος που ξεπηδά από τα νερά της την καθιστά ίσως την πιο γνωστή ανδριώτικη παραλία. Έχει άμμο και λεπτό βότσαλο και τα νερά της είναι πεντακάθαρα και κρυστάλλινα.
  • ΝΕΙΜΠΟΡΙΟ. Είναι ο δεύτερος κολπίσκος που «αγκαλιάζει» τη Χώρα, την πρωτεύουσα του νησιού. Έχει αμμουδιά, με ρηχά νερά, που την καθιστούν ιδανική για οικογένειες με μικρά παιδιά. Εδώ βρίσκεται ο Ναυτικός Όμιλος Άνδρου, ενώ στο λιμάνι μπορεί κανείς να δει ψαράδικα και θαλαμηγούς. Είναι οργανωμένη, με ξαπλώστρες, ντους και αποδυτήρια, ταβέρνες, καφέ, μπαράκια.
  • ΓΙΑΛΙΑ (Εμπρός και πίσω). Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού, αμέσως μετά τη Χώρα, στο χωριό Στενιές. Στα εμπρός Γιάλια υπάρχει χαλικάκι, καθώς και χοντρά βότσαλα, ενώ λειτουργεί και εστιατόριο. Στα πίσω Γιάλια έχει αμμουδιά. Υπάρχουν ξαπλώστρες και λειτουργεί beach bar. Μπορείτε να πάτε από τη μια παραλία στην άλλη κολυμπώντας.
  • ΑΧΛΑ. Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού, βόρεια της Χώρας. Έχει ψιλή άμμο, μικρό λευκό βότσαλο, μαγευτικά νερά, πλατάνια μέχρι λίγο πριν από την αμμουδιά κι ένα ποταμάκι. Η πρόσβαση είναι μάλλον δύσκολη, καθώς γίνεται από χωματόδρομο που ξεκινά από το χωριό Βουρκωτή. Πολύ πιο εύκολα μπορείτε να φτάσετε με βάρκα από τη Χώρα.
  • ΒΙΤΑΛΙ. Βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού, κοντά στο ομώνυμο χωριό. Έχει μεγάλη αμμουδιά, αλλά και βότσαλα, κρυστάλλινα νερά και σκιά κάτω από τους βράχους. Υπάρχουν ξαπλώστρες, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες λειτουργεί ταβέρνα.

Τι θα φάμε;
Φημισμένα είναι τα γλυκά του νησιού –ιδιαίτερα τα σιροπιαστά, του κουταλιού, όπως το καρυδάκι (το νησί έχει άφθονες καρυδιές), το τυλιχτό νερατζάκι, το τριαντάφυλλο (ροδοζάχαρη), το βύσσινο και ο μοναδικός ανθός λεμονιάς. Αξίζει, επίσης, να δοκιμάσει κανείς το παμπιλόνι, που γίνεται από ένα μεγάλο αρωματικό εσπεριδοειδές του νησιού, που μοιάζει με περγαμόντο. Ιδιαίτερα δημοφιλή είναι και τα αμυγδαλωτά με ανθόνερο, τα καλτσούνια με γέμιση καρύδι και μέλι και το παστέλι, που φτιάχνεται από ντόπιο καρύδι και σουσάμι. Δοκιμάστε, ακόμα, παστελαριές, δηλαδή ξερά σύκα, με τριμμένο καρύδι, κανέλα και σουσάμι, και σουμάδα, ένα ιδιαίτερο ποτό από πικραμύγδαλο, το οποίο παλαιότερα προσφερόταν στους γάμους.
Η Άνδρος είναι ιδανικός γαστρονομικός προορισμός για τους λάτρεις του τυριού. Η πετρωτή ή αρμεξιά ή ανάλατη είναι ένα λευκό αγελαδινό τυρί φρέσκο, με ημίσκληρη υφή. Ιδιαίτερα νόστιμη και με γεμάτη γεύση, τρώγεται σκέτη, συνοδεύει το φαγητό, αλλά μπαίνει και σε πίτες και σερβίρεται με ξηρά φρούτα ως επιδόρπιο. Το βολάκι, από παστεριωμένο αγελαδινό γάλα, έχει πλούσια, βουτυράτη, γεύση σε σχήμα κώνου και υφή που θυμίζει μοτσαρέλα. Μπαίνει σε σαλάτες, αλλά τρώγεται και σκέτο με ψωμί. Τριμμένο χρησιμοποιείται στις μακαρονάδες. Η πικάντικη κοπανιστή γίνεται από μυζήθρα που τοποθετείται σε πήλινο δοχείο και ζυμώνεται με αλάτι 3 φορές. Πατώνεται καλά, να μην παίρνει αέρα και στο στόμιο του δοχείου τοποθετείται ένα πανί ποτισμένο στο ξίδι. Είναι έτοιμη έπειτα από δέκα ημέρες.
Τέλος, το σήμα κατατεθέν της ανδριώτικης γαστρονομίας είναι η φρουτάλια, μια ομελέτα με πατάτες κομμένες σε λεπτές στρογγυλές φέτες, μυρωδικά, ντόπια λουκάνικα και γλίνα (λίπος χοιρινού), που της δίνουν την ιδιαίτερη γεύση. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές, που αξίζει να δοκιμάσει κανείς, όπως φρουτάλια με φρέσκα κουκιά, με κολοκύθια, με αγκινάρες ή κολοκυθανθούς.Πού θα πάμε;
Το σπήλαιο του Αλαδινού αποτελεί ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα της Άνδρου. Έχει ηλικία 4,5–5 εκατομμυρίων ετών και έκταση περίπου 500 τ.μ. Αποτελείται από πέντε αίθουσες, από τις οποίες οι τέσσερις είναι επισκέψιμες. Ανακαλύφθηκε το 1932 από τον Ιωάννη Πετρόχειλο και χαρτογραφήθηκε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια στη συνέχεια. Οι σταλακτίτες, οι σταλαγμίτες, οι ελικτίτες, οι κρεμαστοί βράχοι και τα πολύχρωμα πετρώματα προσφέρουν ξεχωριστό θέαμα στους επισκέπτες. Βρίσκεται λίγο πριν από τη Χώρα, στο χωριό Αλαδινό.
Το Κάστρο της Χώρας είναι ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία στην πρωτεύουσα. Ήταν η οχυρωμένη κατοικία του Ενετού ηγεμόνα Μαρίνου Δάνδολου, όταν κατέκτησε το νησί. Χτίστηκε το 1207. Οι πύργοι και οι στρατώνες του κάστρου, καθώς και τα οικόσημα των Ενετών ηγεμόνων ήταν καλά διατηρημένα μέχρι το 1943. Έπειτα από τον σφοδρό βομβαρδισμό του από τους Γερμανούς, το κάστρο καταστράφηκε ολοσχερώς. Σήμερα, μπορεί κανείς να δει μόνο τα ερείπιά του, στην πλατεία του Αφανούς Ναύτη, ενός αγάλματος του Μιχάλη Τόμπρου προς τιμή όλων των ναυτικών που έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα.
Η ρεματιά της Πυθάρας βρίσκεται στο χωριό Αποίκια και σύμφωνα με την παράδοση, είναι Νεραϊδότοπος. Τα άφθονα και κρυστάλλινα νερά της δημιουργούν έναν εκπληκτικό βιότοπο, σχηματίζοντας μικρούς καταρράκτες και λιμνούλες, όπου αφθονεί η υδρόβια ζωή. Το τοπίο είναι καταπράσινο και μπορεί κανείς να βρει σπάνια είδη φυτών και αγριολούλουδων, πολλά και διαφορετικά είδη πουλιών, καθώς και αρκετά αμφίβια. Τα νερά πηγάζουν από τις Ευρουσιές, στο όρος Πέταλο. Από την Πυθάρα αρδεύονται καλλιέργειες, ενώ από το 1863 μέχρι και το 1936 τα νερά της κινούσαν τη Φάμπρικα, τον μεγαλύτερο νερόμυλο των Βαλκανίων, λίγο πιο κάτω, στο χωριό Στενιές.Στα Αποίκια βρίσκεται και η πηγή του μεταλλικού νερού Σάριζα, που φημίζεται για τις ιαματικές του ιδιότητες. Για τον λόγο αυτό, προσελκύει πολλούς επισκέπτες που έρχονται να πιουν νερό. Λίγα μέτρα από την πηγή, βρίσκεται το εργοστάσιο όπου εμφιαλώνεται το ομώνυμο νερό και η ομώνυμη σόδα.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει, τέλος, ο Πύργος του Αγίου Πέτρου, ένας από τους καλύτερα σωζόμενους των Κυκλάδων. Είναι κυλινδρικός, με (εναπομείναν) ύψος 20 περίπου μέτρα και ανήκει στην ελληνιστική εποχή. Η διάμετρος της βάσης του είναι 9,4 μέτρα και είναι κατασκευασμένος εξ ολοκλήρου από ντόπιο σχιστόλιθο. Στο εσωτερικό του διασώζεται ελικοειδής σκάλα. Είναι χτισμένος σε θέση ιδιαίτερα προνομιακή, αφού δεσπόζει στον κάμπο του Γαυρίου και βλέπει προς τη θάλασσα.Τι θα δούμε;
Η Άνδρος έχει χαρακτηριστεί νησί του πολιτισμού και της τέχνης, καθώς αρκετοί Ανδριώτες ήταν φωτεινά πνεύματα, με κορυφαίο τον ποιητή Ανδρέα Εμπειρίκο, που είχε γράψει ότι είναι «η νήσος η έκπαγλος, η βασιλίς του Αιγαίου… η ωραιοτέρα όλων του κόσμου». Ξεχωριστές μορφές με καταγωγή από το νησί είναι ακόμα ο Θεόφιλος Καΐρης, από της μεγαλύτερους στοχαστές του Διαφωτισμού, ο Δημήτρης Γληνός, παιδαγωγός, φιλόσοφος και πολιτικός, ο γλύπτης Μιχάλης Τόμπρος, η Νίκη Καραγάτση, το γένος Καρυστινάκη, ζωγράφος και σύζυγος του συγγραφέα Μ. Καραγάτση, ο Μιχάλης Δερτούζος, καθηγητής στο Μ.Ι.Τ, και ο αρχαιολόγος και ακαδημαϊκός Μιχάλης Τιβέριος. Πλούσια είναι και η σύγχρονη πολιτιστική παράδοση της Άνδρου, στο νησί υπάρχουν αρκετά μουσεία και ιδρύματα, ενώ κάθε καλοκαίρι διοργανώνεται πλήθος εκδηλώσεων.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Άνδρου κτίστηκε το 1981 στη Χώρα, στην πλατεία Θεόφιλου Καΐρη, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Στάμου Παπαδάκη, με τη χορηγία του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή. Εκεί θα δείτε ευρήματα από τον αρχαιολογικό χώρο της Ζαγοράς, συλλογή γλυπτών από την αρχαϊκή και τη ρωμαϊκή εποχή, καθώς και συλλογή γλυπτών της προβυζαντινής και βυζαντινής εποχής.
Το Ναυτικό Μουσείο Άνδρου ιδρύθηκε το 1972 και τα σημαντικότερα από τα εκθέματά του είναι παλαιά ναυλοσύμφωνα, ασφαλιστήρια συμβόλαια, διάφορα ναυτικά ημερολόγια, όπου περιγράφεται η ζωή των Ανδριωτών στα καράβια πριν από τον Αγώνα του 1821, λιθογραφίες πλοίων κ.λπ. Επίσης εκτίθενται μακέτες, που αρχίζουν από τις παλαιές σκούνες μέχρι τα σημερινά τεράστια δεξαμενόπλοια. Τα εκθέματα είναι πρωτότυπα και παρουσιάζουν ζωντανά όλη την ιστορία της ανδριώτικης εμπορικής ναυτιλίας από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα.
Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή εγκαινιάστηκε το 1979, με αφορμή την έκθεση των έργων του Ανδριώτη γλύπτη Μιχάλη Τόμπρου. Στη συνέχεια, τα εκθέματα εμπλουτίστηκαν με μέρος της συλλογής του Ιδρύματος, που αποτελείται από περισσότερα από 300 έργα διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Το πρώτο τμήμα του μουσείου αποτελεί σήμερα την Παλαιά Πτέρυγα και φιλοξενεί γλυπτά των Τόμπρου, Ζογγολόπουλου, Chryssa, Νικολαϊδη, Τάκη, κ.ά. Η Νέα Πτέρυγα, στην οποία γίνονται οι περιοδικές εκθέσεις, περιλαμβάνει βιβλιοθήκη, αίθουσα προβολών και χώρους με δυνατότητες παρουσίασης εκθέσεων διεθνούς εμβέλειας. Οι εκθέσεις σημαντικότατων καλλιτεχνών, που διοργανώνονται ανελλιπώς από το 1986 μέχρι σήμερα, αποτελούν σημείο αναφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας. Φέτος το καλοκαίρι, από τις 4 Ιουλίου έως τις 3 Οκτωβρίου, το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή θα παρουσιάσει έκθεση με τίτλο Η ευγένεια του απέριττου, αφιερωμένη στον ζωγράφο Γιώργο Ρόρρη, που διακρίνεται ως ένας από τους σπουδαιότερους εικαστικούς δημιουργούς της γενιάς του. Η έκθεση ακολουθεί μια αναδρομική προσέγγιση του έργου του. Περιλαμβάνοντας σχεδόν 60 πίνακες και σχέδια, επιχειρεί να ανιχνεύσει την καλλιτεχνική του εξέλιξη μέσα από τρεις ενότητες. Οι διαχωρισμοί μεταξύ τους δεν είναι ευδιάκριτοι. Ο θεατής περιφέρεται ανάμεσα στα έργα, προσπαθώντας να εντοπίσει ομοιότητες με γνωστά του πρόσωπα με τον αυθορμητισμό και την άνεση ενός παιδιού.Πληροφορίες:
Λιμεναρχείο Γαυρίου: 2282071561
Κέντρο Υγείας Άνδρου: 2282360001
Αστυνομικό Τμήμα Γαυρίου: 2282071120
Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών Άνδρου: 2282360220
ΚΤΕΛ Άνδρου: 2282022316

Leave a Reply