ΝΟΜΟΣ ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ: ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΑΣΤΟΧΙΕΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ

συνεπιμέλειαΑπό τον Σύλλογο Μονογονεϊκής Οικογένειας και Γυναίκας και την πρόεδρό του κ. Ειρήνη Τσεσμελή λάβαμε και αναδημοσιεύουμε το παρακάτω κείμενο με αφορμή τον ψηφισμένο νόμο για τη Συνεπιμέλεια. 

Με κεντρικό άξονα τις ανθρώπινες σχέσεις, την ψυχική υγεία και την ισορροπία των παιδιών και των γονέων και με γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών ήρθε ο νόμος 4800/2021 να καθορίσει τον τρόπο συμπεριφοράς, το πλαίσιο ευθυνών και υποχρεώσεων και τις σχέσεις μεταξύ των διαζευγμένων γονέων.
Κεντρικό θέμα στη νομοθεσία είναι το βέλτιστο συμφέρον για το παιδί, δηλαδή αυτό να μεγαλώνει σε ένα ισορροπημένο οικογενειακό περιβάλλον με πολλή αγάπη.  Ο νέος αυτός νόμος προσδιορίζει και θέτει νέες βάσεις στις σχέσεις των ανθρώπων που αποφασίζουν να χωρίσουν. Ωστόσο, όταν δύο άνθρωποι χωρίζουν και διακόπτουν τον έγγαμο βίο τους, συνήθως ούτε οι συνθήκες ούτε τα συναισθήματα δημιουργούν ένα πρόσφορο έδαφος για να χτίσουν μια νέα μορφή σχέσης.

Με το πρώτο σχέδιο νόμου που ήταν έτοιμο για να κατατεθεί στη Βουλή πετύχαμε ως σύλλογος σημαντικές αλλαγές.

  1. Να μην υπάρχει -με επιβολή του νόμου- εναλλασσόμενη κατοικία. Μια, λοιπόν, η οικία του παιδιού.
  2. Να μην ισχύει το όποιος από τους δύο είναι οικονομικά πιο ευκατάστατος και με γνώμονα το συμφέρον του παιδιού να έχει αυτός το παιδί διότι θα δύναται να του παράσχει περισσότερα.
  3. Ίσος καταμερισμός χρόνου είναι ανέφικτος. Αυτό θα εξυπηρετούσε τις ανάγκες των γονιών και όχι του παιδιού που θα μεγάλωνε με το «ρολόι».
  4. Την αποτροπή της κάθετης συνεπιμέλειας, αφού υπάρχει η ελαστικότητα οι γονείς να αποφασίζουν εκ των προτέρων τη μέριμνα και την επιμέλεια των παιδιών τους  με τον δικό τους τρόπο.
  5. Πριν από τα δικαστήρια να υπάρχει η διαμεσολάβηση με την υποστήριξη ειδικών επιστημόνων (κοινωνικών λειτουργών ή ψυχολόγων) που θα μεριμνήσουν για το βέλτιστο για τα παιδιά.
  6. Την ευελιξία της νομοθεσίας, ώστε ανάλογα με τις ανάγκες που προκύψουν  να δίνετε η δυνατότητα βελτίωσης της νομοθεσίας. Σημειώστε πως το πρώτο σχέδιο νόμου ήταν άκαμπτο, δηλαδή χωρίζεις και ταυτόχρονα καθίσταται συνεπιμέλεια χωρίς ελαστικότητα.
  7. Τις παρεκκλίσεις, όταν τα παιδιά είναι βρέφη.

Με την παρέμβασή μας, λοιπόν, πετύχαμε σημαντικές βελτιώσεις, με αποτέλεσμα να καλυφθεί ένα τεράστιο φάσμα αδικιών που θα επιβάλλονταν και θα δημιουργούσαν ανυπέρβλητα προβλήματα σε πλήθος γονέων και παιδιών. Δυστυχώς, δεν είδαμε κατά τη συζήτηση  στη Βουλή να αλλάζουν οι λεπτομέρειες που θα εξομάλυναν ακόμη περισσότερο τις σχέσεις γονέων και παιδιών και αφορούν την αποφυγή των δικαστικών αγώνων που επιβαρύνουν τους γονείς και συμβάλλουν στην όξυνση των ήδη κακών σχέσεων, με άμεσο αποδέκτη την ψυχική υγεία των παιδιών.
-Σε κάθε περίπτωση διορθώθηκε η εξίσου μέριμνα και συνεπιμέλεια που δεν σημαίνει ισοκαταμερισμός χρόνου, όπως και επισήμανε ο Υπουργός Δικαιοσύνης στις δηλώσεις του από 19.05.2021.
-Επίσης, ένα πολύ σοβαρό σημείο που διορθώθηκε ήταν η τελεσίδικη απόφαση του δικαστηρίου για τον γονέα που θα είχε ασκήσει βία στον άλλο γονέα ή στα παιδιά του.
Τα σημεία στα οποία είμαστε απόλυτα αντίθετοι με τον ψηφισμένο πλέον νόμο για τη συνεπιμέλεια και ζητούμε αλλαγή με τροποποίηση της νομοθεσίας  είναι τα κάτωθι.

  1. Άρθρο 5 παρ.2  Σχετικά με την πρόθεση ως τεκμήριο στα δικαστήρια: Η πρόθεση του κάθε γονέα που θα λαμβάνεται υπόψη σε σημαντικό βαθμό από τους δικαστές δεν είναι έγγραφο που κατατίθεται, λειτουργεί ως αποδεικτικό στοιχείο ή τεκμήριο σε καμία περίπτωση. Είναι μια τάση που δείχνει έναν σκοπό για το μέλλον.
  2. Άρθρο 13 Σχετικά με την κακή επικοινωνία ή την κατάχρηση: Με ποια μέσα αποδεικνύεται η κατάχρηση επικοινωνίας ή η κακή επικοινωνία;
  3. Άρθρο 14 Σχετικά με τη διατροφή: Η διατροφή τώρα με τη νέα νομοθεσία σημαίνει ότι εάν η διατροφή είναι για παράδειγμα 300 ευρώ τον μήνα ότι ο καθένας θα συμβάλλει με 150 ευρώ;
  4. Άρθρο 14 Σχετικά με την άσκηση ενδοοικογενειακής βίας ή κακοποίησης: Εάν ο πατέρας παίρνει ουσίες ή έχει πάθη που βλάπτουν την οικογένεια και τα παιδιά του ή ασκεί ψυχολογική βία, πώς η νομοθεσία καλύπτει τις μητέρες με τα παιδιά τους; Πρέπει να φτάνουν στο νοσοκομείο για να λαμβάνει μέτρα η πολιτεία;

Οι θέσεις μας

  1. Επειδή πρόθεση σημαίνει ψυχική κίνηση που κάνει κάποιον να τείνει προς κάποιον σκοπό, αυτό δεν σημαίνει ότι η πρόθεση είναι και αληθής ή πραγματοποιήσιμη. Δηλαδή κανένας δεν έχει πρόθεση να σκοτώσει, όμως το πράττει για κάποιους λόγος ή δεν έχει πρόθεση κάποιος να ψεύδεται αλλά το κάνει.
  2. Καμία μητέρα δεν αφήνει το παιδί της να πεινάσει ακόμη και εάν είναι άνεργη. Θα το φροντίσει σε κάθε δύσκολη στιγμή. Θα λαμβάνει, όμως, 150 ευρώ για να μεγαλώσει το παιδί αντί 300; Απαιτούμε την αποσαφήνιση σχετικά με τη διατροφή διότι δεν θέλουμε να σκεφτούμε ότι όλα έγιναν για τη διατροφή, αλλά για το βέλτιστο για το παιδί.
  3. Πώς προλαμβάνεται η σωματική και ψυχική ακεραιότητα των παιδιών από κακοποιητικούς γονείς και σε ποιες ενέργειες πρέπει να προβαίνει κάποιος ώστε να απομακρύνεται αυτός που προκαλεί κακό στην οικογένεια του;

Έχουμε ήδη αιτηθεί στο Υπουργείο εργασίας σχετικά με τη νομοθεσία που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, διευκόλυνση της μετακίνησης των μονογονεϊκών οικογενειών ώστε να βρίσκονται δίπλα στα παιδιά τους και να εξυπηρετούν τις ανάγκες τους, όταν ο άλλος γονέας δεν επιτρέπει τη μετακίνηση των παιδιών του σε άλλον νομό από αυτόν που διαμένουν. Θα δοθούν από τον Σύλλογό μας σχετικές οδηγίες για τον τρόπο που θα πρέπει οι μονογονεϊκές οικογένειες  να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν τη νομοθεσία. Είμαστε δίπλα σας.

Μπορείτε να βρείτε τον Σύλλογο Μονογονεϊκής Οικογένειας και Γυναίκα εδώ.

Leave a Reply