6 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΨΑΡΙΑ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ

Ξέρετε ότι υπάρχει μια τρομερή «οικογένεια» ψαριών που ταξιδεύει σε ολόκληρο τον κόσμο; Τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, μαγιάτικο και φαγκρί με ονοματεπώνυμο, παρακαλώ, φτάνουν κάθε μέρα στα πιάτα πιστών καταναλωτών που αγαπούν το φρέσκο ελληνικό ψάρι. Σας μιλάω για τα ψάρια με υπογραφή FISH FROM GREECE, σούπερ γευστικά, ασφαλή, άριστης ποιότητας και υψηλής διατροφικής αξίας. «Μα, ιχθυοκαλλιέργειας;» με ρωτάει η παντογνώστης μαμά μου. Ναι, της εξηγώ. Και της παραθέτω έναν έναν τους λόγους για τους οποίους προτιμάμε ψαράκι ιχθυοκαλλιέργειας δαγκωτό!

  1. Είμαστε σίγουροι ότι είναι φρέσκα και υγιεινά

Φτάνουν ολόφρεσκα στην κουζίνα μας όποτε θέλουμε, αφού αλιεύονται κατά παραγγελία. Το γεγονός αυτό τα καθιστά πολλές φορές ακόμα και πιο φρέσκα από τα άγρια. Είναι διαθέσιμα στον πάγκο σε λιγότερο από 24 ώρες από την αλίευσή τους και γι αυτό έχουν σταθερή ποιότητα όλο τον χρόνο. Παράγονται σύμφωνα με τις αυστηρότερες ευρωπαϊκές προδιαγραφές, σε ελεγχόμενο περιβάλλον και ελέγχονται συνεχώς από τοπικούς και διεθνείς φορείς. Έχουν περίπου 170 θερμίδες ανά 100 gr και μέσο ποσοστό καλών λιπαρών 9% με τα αντίστοιχα πελαγίσια είδη να έχουν ποσοστό λιπαρών 2% και άλλα είδη ψαριών να φτάνουν έως το 15%, όπως ο σολομός, η ρέγγα, η σαρδέλα, το χέλι, ο τόνος και το σκουμπρί.

2. Ξέρουμε ότι είναι ελεγμένα

Οι έλεγχοι που γίνονται στα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας είναι συνεχείς και πολλοί. Εκτός από τα ίδια τα ψάρια, ελέγχονται επίσης και τα νερά εκτροφής, οι τροφές και οι επιφάνειες με τις οποίες έρχονται σε επαφή. Ανεξάρτητοι φορείς, επίσημοι έλεγχοι από Δημόσιες Αρχές και πανεπιστήμια ελέγχουν τις διαδικασίες, οι οποίες είναι όλες πιστοποιημένες. Όλα τα παραπάνω αποτελούν εγγύηση ποιότητας και διασφαλίζουν τον τελικό καταναλωτή.

  1. Γνωρίζουμε τι τρώνε

Τα ψάρια της ιχθυοκαλλιέργειας τρέφονται με πλήρως ισορροπημένες ιχθυοτροφές που έχουν σύσταση ανάλογη των διατροφικών συνηθειών του κάθε είδους ψαριού στη φύση. Μέσω αυτών τα ψάρια λαμβάνουν τις απαραίτητες για την ανάπτυξή τους πρωτεΐνες και λίπη. Ως πηγή πρωτεϊνών και λιπών χρησιμοποιούνται τα ιχθυάλευρα και τα ιχθυέλαια που φυσικά είναι μη γενετικά τροποποιημένες πρώτες ύλες.

  1. Ξέρουμε πού ζουν

Το περιβάλλον όπου μεγαλώνουν τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας δε διαφέρει από το φυσικό τους. Οι περιοχές της ιχθυοκαλλιέργειας επιλέγονται με ιδιαίτερη προσοχή. Βρίσκονται μακριά από αστικά κέντρα, βιομηχανικές και τουριστικές ζώνες. Οι κλωβοί μέσα στους οποίους μεγαλώνουν τα ψάρια τοποθετούνται σε περιοχές με μεγάλα βάθη και με ισχυρά ρεύματα, τα οποία εξασφαλίζουν τόσο την ανανέωση όσο και την επαρκή οξυγόνωση του νερού.

  1. Συμβάλλουμε στη μείωση της υπεραλίευσης και στη διατήρηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) πάνω από το 70% των ειδών άγριων ψαριών του κόσμου είτε γίνονται αντικείμενο ολοσχερούς εκμετάλλευσης  είτε  εξαντλούνται. Επιπλέον, το 1/3 των ψαριών που τρώμε προέρχεται από παράνομη αλιεία. Τεράστια διαφυγόντα κέρδη για τα κράτη, αλόγιστη καταστροφή των ιχθυαποθεμάτων και μεγάλη ζημιά για τους νόμιμους ψαράδες. Η διαχείριση των ιχθυοκαλλιεργειών είναι περισσότερο μετρήσιμη και ελέγξιμη από την αλιεία σε ανοιχτούς ωκεανούς. Πολύ σημαντικό είναι το ότι, κατά την εκτροφή  των ψαριών, οι ιχθυοκαλλιεργητές προσέχουν τη θάλασσα και την καθαρίζουν από το πλαστικό. Εξάλλου, η νομοθεσία δεν επιτρέπει να είναι τοποθετημένοι κλωβοί πάνω από «θαλάσσια λιβάδια», δηλαδή φύκια, οπότε δεν υπάρχει τίποτα κάτω από τους κλωβούς.   

  1. Μπορούμε να καταναλώνουμε ψάρια 2-3 φορές την εβδομάδα

Τα θαλασσινά είναι μια από τις μόνες τροφές πλούσιες στα σημαντικά για την υγεία Ω-3 λιπαρά οξέα. Το Omega-3 DHA είναι η καλύτερη δυνατή θρεπτική ουσία για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και των ματιών. Άλλα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα θαλασσινά – όπως ασβέστιο, πρωτεΐνες, βιταμίνη D και σίδηρος – βοηθούν στην οικοδόμηση υγιών οστών και μυών. Η τιμή των ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας μάς επιτρέπει να απολαμβάνουμε τα οφέλη τους 2 με 3 φορές την εβδομάδα!

Το «σωστό» ψάρι ιχθυοκαλλιέργειας, αυτό που παράγεται βάσει συγκεκριμένων προδιαγραφών, που πιστοποιείται από έγκυρους διεθνείς οργανισμούς, αποτελεί μία ασφαλή, ποιοτική και πολύ γευστική επιλογή με υψηλή διατροφική αξία και φρεσκάδα που ξεχωρίζει. Fish from Greece δαγκωτό λοιπόν!

Leave a Reply