ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΙ ΝΕΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΦΟΒΙΚΟΙ

Όταν πριν από 13 χρόνια γέννησα τον γιο μου, το βιβλίο Οι πρώτοι 12 μήνες του μωρού μου. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι νέοι γονείς το βιβλίο που έγραψε ο Καθηγητής Παιδιατρικής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος δεν είχε εκδοθεί ακόμα. Όταν γέννησα την κόρη μου, είχε μόλις κυκλοφορήσει και προμηθεύτηκα την πρώτη του έκδοση. Με βοήθησε πολύ, αν και είχα ήδη πείρα ως μωρομάνα, σε –μικρά και μεγαλύτερα– «προβλήματα» που είχα να αντιμετωπίσω. Δε φαντάζεστε, μάλιστα, πόσες φορές αναρωτήθηκα τι θα είχε πάει διαφορετικά, προς το καλύτερο, αν είχα τον οδηγό στα χέρια μου και στο πρώτο παιδί.

Οι Εκδόσεις Μεταίχμιο, που έχουν να επιδείξουν μια ιδιαίτερα αξιόλογη παραγωγή βιβλίων γονεϊκότητας, προτείνουν μια αναθεωρημένη και εμπλουτισμένη έκδοση του βιβλίου, με σκοπό να κατευνάσουν τις ανησυχίες των γονέων για τον εντελώς καινούργιο και τόσο καθοριστικό για τη ζωή τους ρόλο. Στην έκδοση αυτή, το περιεχόμενο είναι εμπλουτισμένο με περισσότερες ερωτήσεις-απαντήσεις σε πρακτικά καθημερινά θέματα, αλλά και μεγαλύτερη έμφαση σε θέματα εμβολιασμού (με αναφορά ακόμα και στο πολυαναμενόμενο εμβόλιο κατά του κορονοϊού). Ο καθηγητής, λοιπόν, προσέθεσε στον οδηγό ερωτήματα που έλαβε από γονείς τα τελευταία χρόνια και που δεν είχαν συμπεριληφθεί ή δεν αναλύονταν επαρκώς στις προηγούμενες εκδόσεις.

Δε θα παραθέσω όλα τα θέματα τα οποία πραγματεύεται το βιβλίο, καθώς ξεπερνούν τα 150, αναφέρω, όμως, τις βασικές ενότητες: Η πρώτη επαφή με το μωρό, το τάισμα, οι κενώσεις, τα 101 πιο συχνά ερωτήματα των γονιών, η κινητική εξέλιξη, ο ρόλος των τρίτων προσώπων, οι παθολογικές καταστάσεις και τα εμβόλια.

Στις αμέτρητες, λοιπόν, πρακτικές και ουσιαστικές απορίες των ανθρώπων που βρέθηκαν ξαφνικά με ένα μωρό στο σπίτι και… δεν ξέρουν τι να το κάνουν, το βιβλίο δίνει καθησυχαστικές απαντήσεις. Είναι εύλογο η νέα κατάσταση να δημιουργεί αγωνία και ανασφάλεια, αλλά μην πέσετε στην παγίδα του άγχους (καλά, θα πέσετε, δε γίνεται να μην πέσετε, αλλά τέλος πάντων, μην πέσετε στην παγίδα του άγχους πολύ). Αντιμετωπίστε τη νέα καθημερινότητά σας ως μια καινούργια πρόκληση και απολαύστε τον πρώτο χρόνο με το μωρό σας. Ας δούμε τώρα λίγα λόγια που μας είπε ο καθηγητής και συγγραφέας!

Κ. Κωνσταντόπουλε, με ποια αφορμή γράψετε τους «Πρώτους 12 μήνες του μωρού μου» και γιατί θα προτείνατε σε έναν μέλλοντα ή νέο γονιό να το προμηθευτεί; Το βιβλίο εκδόθηκε για πρώτη φορά το 2010. Και τον περασμένο Αύγουστο έγινε η τρίτη επανέκδοση. Ήταν επίμονο αίτημα πολλών γονιών. Όταν έρχονταν για την πρώτη επίσκεψη και ήταν «πελαγωμένοι», τους εξηγούσα με λεπτομέρειες τι πρέπει να κάνουν και τι όχι και με ρωτούσαν γιατί δεν τα έγραφα. Αποφάσισα, λοιπόν, να συγκεντρώσω ερωτήσεις γονιών, που κατά 95% ήταν πανομοιότυπες και τις απάντησα απλά, ώστε να είναι κατανοητές ανεξάρτητα από το μορφωτικό τους επίπεδο. Δυστυχώς, όταν οι γονείς μπαίνουν στο διαδίκτυο, συνήθως παίρνουν λάθος απαντήσεις και πελαγώνουν.

Για να είμαι ειλικρινής, κι εγώ όταν πρωτογέννησα πελάγωσα. Φοβόμουν σχεδόν τα πάντα… Και το ίδιο συνέβη και στους περισσότερους φίλους μου. Είμαστε παράλογοι και φοβικοί οι σύγχρονοι γονείς ή είναι φυσιολογικές οι αγωνίες μας; Σημειωτέον, στο δεύτερο παιδί, που αντικειμενικά αντιμετώπισε περισσότερα προβλήματα, ήμουν λιγότερο φοβισμένη… Ναι, κατά τη γνώμη μου οι νέοι γονείς είναι φοβικοί. Μάλιστα, οι περισσότερες μαμάδες τα βράδια ξενυχτούν πάνω από το κρεβάτι του μωρού φοβούμενες μήπως πνιγεί ή έχει αιφνίδιο θάνατο. Γι’ αυτό και έχουν πολλές ερωτήσεις και επισκέψεις στον παιδίατρο. Στο δεύτερο παιδί, που οι γονείς έχουν μια κάποια εμπειρία, συνήθως επισκέπτονται τον παιδίατρο μόνο για τα εμβόλια, ενώ από το τρίτο και μετά, ούτε καν για αυτά. Υπάρχουν φορές που πραγματικά τα ξεχνούν….

Ποια είναι η συχνότερη απορία των νέων γονιών; Και ποιο το συχνότερο λάθος που κάνουν; Η συχνότερη απορία έρχεται από τις θηλάζουσες μητέρες. Ρωτούν αν έχουν αρκετό γάλα, αν είναι καλής ποιότητας και αν θα μπορέσουν χωρίς χρήση φόρμουλας να αναπτύξουν σωστά το μωρό τους. Από την άλλη, το συχνότερο λάθος αφορά την περιποίηση του ομφαλού του νεογνού. Χρειάζεται ιδιαίτερη περιποίηση και εάν η περιοχή μολυνθεί και κοκκινίσει, οι γονείς θα πρέπει να συμβουλευτούν αμέσως τον παιδίατρο.

Ποια είναι η τριάδα των πραγματικά επικίνδυνων καταστάσεων που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς; Κατά τη γνώμη μου είναι ο τρόπος ταΐσματος, η περιποίηση του ομφαλού και η θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

Νομίζω πως πριν από τη γέννα οι μέλλοντες γονείς θα έπρεπε να έχουν τουλάχιστον μια επαφή με έναν παιδίατρο. Συμφωνείτε; Δειλά δειλά, αυτό έχει αρχίσει να συμβαίνει. Βέβαια, είναι ακόμα λίγες οι μαμάδες που επισκέπτονται π.χ. τον τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης έναν παιδίατρο, συζητούν και ενημερώνονται. Όμως, αυτές νιώθουν πιο άνετες μετά τη γέννηση του μωρού τους. Βέβαια το κρίσιμο σημείο είναι η επιλογή του παιδιάτρου. Αυτό το θέμα είναι τόσο μεγάλο που «σηκώνει» μια συνέντευξη από μόνο του…

Όσον αφορά τον νέο κορονοϊό, οι έγκυες και οι λεχώνες πρέπει να ανησυχούν; Από τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν πρέπει να ανησυχούν, διότι όλες οι νοσούσες δεν επιβαρύνθηκαν, όπως δεν επιβαρύνθηκαν ούτε τα μωρά τους. Είχαν καλή εξέλιξη!

Υπάρχει, άραγε, τρόπος να «αλλάξουμε μυαλά» σε έναν αντιεμβολιαστή γονέα; Ο γονιός πάντα καταλαβαίνει όταν ο παιδίατρος του εξηγήσει για 15’-30’, σύμφωνα με μελέτη της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας. Το κίνημα αυτό ξεκίνησε όχι από τους γονείς, αλλά από τους επαγγελματίες υγείας. Συνεπώς, χρειάζεται εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας.

Κλείνοντας, τι είναι αυτό που σας προβληματίζει ως παιδίατρο στη σύγχρονη Ελλάδα, πέραν του θέματος των εμβολίων; Δυστυχώς οι νέοι γιατροί είναι μακριά από την οικογένεια και τον άρρωστο. Η σύγχρονη βιοτεχνολογία βοηθά στη διάγνωση αλλά απομακρύνει από τον ασθενή. Γενικότερα, η ηθική εκπαίδευση, η αγάπη και η ανθρωπιά, το πώς δηλαδή φέρονται στους γονείς και στα παιδιά είναι κάτι που μοιάζει να εκλείπει και με προβληματίζει έντονα.

Διαβάστε: Οι πρώτοι 12 μήνες του μωρού μου. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι νέοι γονείς, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, Εκδόσεις Μεταίχμιο

Leave a Reply