10 ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΣΦΑΛΕΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

πνιγμόςΔεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από τη θάλασσα το καλοκαίρι. Είμαστε πραγματικά τυχεροί που ζούμε σε μια πανέμορφη χώρα με υπέροχες παραλίες και κρυστάλλινα νερά. Όμως, ο πνιγμός παραμένει μια από τις κυρίες αιτίες θανάτων παγκοσμίως και γι’ αυτό έχουμε την υποχρέωση ως γονείς να γνωρίζουμε πώς μπορούμε να απολαύσουμε με τα παιδιά μας τη θάλασσα ή την πισίνα με τη μέγιστη ασφάλεια.

Ο δεκάλογος της ασφάλειας 

1.Επιλέγουμε λουτρικές εγκαταστάσεις με ναυαγοσωστική κάλυψη

Να προτιμάτε πάντοτε παραλίες ή πισίνες με ναυαγοσώστη, ο οποίος δε βρίσκεται εκεί για να κοιτά το νερό, αλλά για να σας βοηθήσει άμεσα και για να σας προστατεύσει από οποιονδήποτε πιθανό κίνδυνο, όπως τα θαλάσσια ρεύματα, την επιδείνωση του καιρού, τα απότομα βαθιά νερά κ.τ.λ.

  1. Δεν κολυμπάμε μόνοι

Εξηγήστε στα παιδιά ότι το να βρίσκονται μέσα στο νερό παρέα με τουλάχιστον άλλο ένα άτομο είναι ο πιο ασφαλής τρόπος κολύμβησης. Έτσι, θα προσέχει το έναν το άλλο και ό,τι κι αν τους συμβεί, θα υπάρχει κάποιος που θα μπορεί να καλέσει σε βοήθεια.

  1. Τα μάτια μας πάντα στα παιδιά

Είναι απόλυτα κατανοητό ότι οι γονείς περιμένουν τις διακοπές ή την εξόρμηση στη θάλασσα ώστε να χαλαρώσουν και να ξεκουραστούν. Όμως τα παιδιά, ακόμη και αυτά που γνωρίζουν κολύμβηση, ακριβώς επειδή είναι παιδιά, μπορεί ανά πάσα στιγμή να κινδυνεύσουν. Έτσι, επιβάλλεται οι γονείς να βρίσκονται σε απόσταση όσο το άνοιγμα του χεριού τους από τα μικρά παιδιά ή από αυτά που δε γνωρίζουν κολύμβηση. Αναφορικά με τα μεγαλύτερα παιδιά που γνωρίζουν κολύμβηση, και πάλι θα πρέπει να υπάρχει συνεχής οπτική επαφή τόσο με τα ίδια, όσο και με τις δραστηριότητες τους μέσα στο νερό.

  1. Το εικοσάλεπτο που σώζει

Αναθέστε σε κάθε ενήλικο μέλος της οικογένειας ή της παρέας ανά 20′ να παρακολουθεί τα παιδιά στο νερό, χωρίς να κάνει οτιδήποτε άλλο (όχι κινητό, όχι βιβλίο, όχι ρακέτες κ.τ.λ), ενώ η υπόλοιπη παρέα μπορεί την ώρα εκείνη να κάνει όποια δραστηριότητα επιθυμεί. Με αυτόν τον τρόπο κανείς δε θα στερηθεί ό,τι του αρέσει, αλλά και τα παιδιά θα έχουν τη σταθερή επίβλεψη που επιβάλλεται, ώστε να αποφευχθεί τυχών πνιγμός.

  1. Όχι στο «κράτημα» της αναπνοής

Εξηγήστε στα παιδιά ότι ο ανταγωνισμός αναφορικά με το ποιος θα κρατήσει περισσότερο την αναπνοή του κάτω από το νερό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια αισθήσεων και σε πνιγμό (shallow water blackout). Τα παιδιά θα πρέπει να εκπαιδευτούν στο να εκπνέουν κάτω από το νερό και να αναδύονται για εισπνοή αμέσως.

  1. Σωσίβια, μπρατσάκια, τουβλάκια κ.λ.π δεν αποτελούν σωστικά μέσα

Εάν τα παιδιά μας δε γνωρίζουν να κολυμπούν σωστά και τους φοράμε οποιοδήποτε μέσο επίπλευσης, πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτό δε σημαίνει ότι είναι ασφαλή στο νερό και ότι χάρη σε αυτό θα αποφευχθεί ο πνιγμός. Και στην περίπτωση αυτή πρέπει να βρισκόμαστε δίπλα τους συνεχώς. Επιπλέον, εάν επιβαίνουν σε οποιοδήποτε σκάφος, SUP, ή κάνουν κάποιο άλλο θαλάσσιο σπορ θα πρέπει να φορούν εγκεκριμένο σωσίβιο γιλέκο.

  1. Προσοχή στις βουτιές!

Να βουτάτε πάντα με τα πόδια, εάν δε γνωρίζετε τον πυθμένα. Απαγορεύεται να κάνετε βουτιές με το κεφάλι εάν ο βυθός δεν είναι καθαρός και πρέπει να είστε σίγουροι ότι το βάθος του επιτρέπει μια τέτοια δραστηριότητα. Το ίδιο ισχύει και για τις πισίνες, όπου οι εναλλαγές του βάθους πρέπει να αναγράφονται περιμετρικά της δεξαμενής.

  1. Δώσε, πέταξε, ρυμούλκησε

Αν ένα παιδί δει κάποιον φίλο του να κινδυνεύει, η πρώτη του αντίδραση θα είναι να προσπαθήσει να τον βοηθήσει. Οφείλουμε, όμως, να εξηγήσουμε στα παιδιά μας ότι αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και ότι μπορεί να οδηγήσει σε πνιγμό και τα δύο. Τα εκπαιδεύουμε, λοιπόν, ώστε σε μια τέτοια περίπτωση να ζητήσουν αμέσως βοήθεια  και να βρουν κάποιο αντικείμενο που επιπλέει ‒όπως μια μπάλα, ένα στρώμα θαλάσσης, μια σανίδα κολύμβησης‒ για να το πετάξουν στο παιδί που κινδυνεύει για να κρατηθεί στην επιφάνεια. Εναλλακτικά, μπορούν να του δώσουν από απόσταση κάτι για να κρατηθεί, π.χ. ένα κουπί ή μια αποχή, ώστε να μπορέσουν έπειτα να το τραβήξουν σε ασφαλές σημείο.

  1. Μετά το φαγητό, τι;

Έπειτα από κάποιο γεύμα καλό είναι να ακολουθεί μια περίοδος ανάπαυσης και αποχής από κάθε έντονη δραστηριότητα. Φυσικά, ένα ελαφρύ σνακ, όπως ένα τοστ ή ένα μπισκότο, δεν απαιτεί την ίδια ώρα ανάπαυσης με ένα πιάτο παστίτσιο. Οπότε καλό είναι να οργανώνουμε έτσι τον χρόνο της οικογένειας, ώστε να μη χρειάζεται τα παιδιά να φάνε αμέσως μόλις πάμε για μπάνιο, αλλά έπειτα από αρκετό παιχνίδι. Κάτι τέτοιο θα μας διευκολύνει να τα κρατήσουμε όσο χρειάζεται εκτός νερού, έπειτα από τη λήψη τροφής. Παράλληλα, μην ξεχνάτε πως η καλή ενυδάτωση είναι εξαιρετικά σημαντική και για τα παιδιά.

  1. Μάθετε πρώτες βοήθειες και ΚΑΡΠΑ

Οι γνώσεις παροχής πρώτων βοηθειών είναι ίσως το πιο σημαντικό μάθημα που πρέπει να προσφέρετε στον εαυτό σας. Τα χέρια μας μπορεί να σώσουν μια ζωή. Ιδιαίτερα όταν έχουμε παιδιά, καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι αυτό. Ο οργανισμός SaveLife πραγματοποιεί ειδικά προγράμματα πρώτων βοηθειών για γονείς, αλλά και για κάθε ενήλικο. Επίσης, μας εκπαιδεύει στις βασικές γνώσεις ναυαγοσωστικής και αυτοδιάσωσης. Ο οργανισμός SaveLife, με την υποστήριξη της Lifeguard Hellas, μπορεί να προσφέρει τις πολύτιμες αυτές γνώσεις ακόμη και στον δικό σας χώρο με το CPR party και άλλα αντίστοιχα ειδικά προγράμματα για γονείς. Μπορείτε να καλέσετε στο 2109530177 για επιπλέον πληροφορίες.

Η Μάνια Μπικώφ είναι co-founder του SaveLife, Ceo της Lifeguard Hellas, πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ και διεθνής εκπαιδεύτρια ναυαγοσωστικής.

Leave a Reply