ΔΕΥΤΕΡΕΥΩΝ ΠΝΙΓΜΟΣ! ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

δευτερεύων πνιγμόςΉταν μια συνηθισμένη ημέρα για την οικογένεια Τζάκσον η 5η Ιουνίου… Ο μικρός τους γιος, φορώντας τα μπρατσάκια του, πλατσούριζε κι έπαιζε στην πισίνα του σπιτιού τους υπό την επίβλεψη των γονιών του. Κάποια στιγμή, ο μικρός Τζόνι άρχισε να βήχει ενοχλημένος από λίγο νερό που κατάπιε. Δεν υπήρχε κάποιος λόγος ανησυχίας, σε λίγα λεπτά συνέχισε το παιχνίδι του όπως πριν. Όταν τελείωσε το μπάνιο και όλη η οικογένεια μπήκε στο σπίτι να ετοιμαστεί για μεσημεριανό και ξεκούραση, ο μικρός παραπονέθηκε πως ήταν ιδιαίτερα κουρασμένος. Η μαμά του θεώρησε πως ήταν από το πολύ παιχνίδι στην πισίνα. Δεν είχε διάθεση για φαγητό, ζαλιζόταν, έβηχε μερικές φορές κ ζήτησε να ξεκουραστεί. Η μαμά του τον έβαλε για ύπνο και όταν λίγη ώρα μετά μπήκε στο δωμάτιο του για να δει εάν είναι καλά, βρήκε τον μικρό αναίσθητο, με αφρούς στο στόμα και την μύτη. Όταν επιβεβαιώθηκε ο θάνατος του, η οικογένεια έμαθε με τον σκληρότερο τρόπο τι σημαίνει δευτερεύων πνιγμός.

Όλοι θα πρέπει να γνωρίζουμε τι είναι ο δευτερεύων πνιγμός (secondary drowning). Να είμαστε ενήμεροι για τα συμπτώματα του και να είμαστε ικανοί να τα αναγνωρίσουμε εγκαίρως, ώστε να μετακινηθούμε το συντομότερο δυνατόν σε νοσοκομείο. Ο δευτερεύων πνιγμός δρα ύπουλα και μπορεί να επιφέρει θάνατο από 15 λεπτά έως και 48 ώρες ΜΕΤΑ από την είσοδο νερού στον πνεύμονα. Το πιο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι ο δευτερεύοντας πνιγμός εμφανίζεται ΠΑΝΤΑ έπειτα από συμπτώματα παρόμοια με της γρίπης, όπως: βήχας, κόπωση, ατονία, κνησμός στον λάρυγγα, ίσως πυρετό, ζάλη, αδιαθεσία. Έτσι, εάν κατά την παραμονή του στο νερό, το άτομο καταπιεί νερό χωρίς να το θέλει -γι αυτό και ο βήχας – και στη συνέχεια εμφανίσει κάποιο ή παραπάνω από ένα από τα προαναφερθέντα συμπτώματα, θα πρέπει να απευθυνθεί άμεσα σε νοσοκομείο. Το αν θα εμφανιστούν ή το πόσο γρήγορα ή αργά θα εμφανιστούν τα συμπτώματα, εξαρτάται από πολλούς και διάφορους παράγοντες, οι οποίοι έχουν να κάνουν με την ηλικία, την υγεία, τη φυσική κατάσταση του ατόμου,τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή κλπ. Έτσι, η γνώση και μόνο αυτής της επιπλοκής μπορεί να βοηθήσει ένα υποψήφιο θύμα παρ’ ολίγο πνιγμού, πριν οι επιπλοκές αυτές καταλήξουν μη αναστρέψιμες.

Η κ. Μάνια Μπικώφ είναι καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, διεθνής εκπαιδεύτρια ναυαγοσωστικής και διευθύντρια στο LIFEGUARD HELLAS TRAINING CENTER 

One Response

  1. Dim 8 Αυγούστου, 2019

Leave a Reply