ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΜΩΡΟ ΣΤΟ ΖΑΓΚΡΕΜΠ

DSC00462+Ένα εύκολο, οικονομικό και όμορφο οδικό ταξίδι που μπορείτε να κάνετε με τα παιδιά σας είναι στο Ζάγκρεμπ. Εμείς κανονίσαμε μια διανυκτέρευση στο Βελιγράδι πηγαίνοντας, μία στο Νις στην επιστροφή, και τέσσερις στην πρωτεύουσα της Κροατίας, ακριβώς τις μέρες των Χριστουγέννων! Κι όλα αυτά με τον μικρό μας εξερευνητή στην ηλικία των δύο μηνών περίπου τότε. Ειδικά για τους διαμένοντες στη Βόρεια Ελλάδα, πιστεύουμε ότι οι συνεχείς αποδράσεις στα Βαλκάνια μπορούν να προσφέρουν εξαιρετικά και όχι ακριβά διαλείμματα από την καθημερινότητα. Ζεστά ρουχάκια για τα μωράκια σας, και καλή διάθεση, δεν χρειάζεται κάτι άλλο! Διαβάστε την εμπειρία μας από τα Χριστούγεννα στο Ζάγκρεμπ με μωρό.

DSC00326+Τι να κάνετε τα Χριστούγεννα στο Ζάγκρεμπ

Ζάγκρεμπ, λοιπόν. Η πρωτεύουσα της Κροατίας, σχετικά μικρή, με όμορφο κέντρο, πάρκα, πινακοθήκες, έντονη ζωή, και φυσικά πολύ καθαρή! Το προσέχουμε αυτό το τελευταίο, θέλοντας και μη, κάθε φορά που φεύγουμε από την Ελλάδα. Θα σας μιλήσουμε για τα σημαντικότερα αξιοθέατα τα οποία εμείς είδαμε εκείνες τις μέρες. Βασικό χαρακτηριστικό, τι άλλο; Οι καταπληκτικές χριστουγεννιάτικες αγορές του κι όλο το κλίμα που υπάρχει κάθε χρόνο τέτοια εποχή εκεί!

  • Άνω πόλη(Gornji grad), όπου πηγαίνει κανείς με τα πόδια ή και με ένα βαγονάκι τελεφερίκ από ένα συγκεκριμένο σημείο της πόλης. Με την κουκλίστικη, χάρη στη σκεπή της, εκκλησία του Αγίου Μάρκου να ξεχωρίζει φωτογραφικά, με πέτρινους δρόμους και λάμπες έξω από τα κτίρια. Εκεί βρίσκεται επίσης το προεδρικό μέγαρο, διάφορα μουσεία και γκαλερί. Κι ακόμη ο καθεδρικός της πόλης, με τα πανύψηλα κωδωνοστάσια, που φαίνεται από παντού.
  • Κάτω πόλη(Donji grad), όπου γίνεται ο χαμός! Γεμάτη ζωντάνια αυτή η πλευρά της πόλης, όπου μπορείτε να βρείτε οτιδήποτε θελήσετε, από μπαρ κι εστιατόρια, μέχρι μαγαζιά για ψώνια κι ωραίες καφετέριες για κάτι ζεστό το χειμώνα. Εκεί φάγαμε τα πρώτα μας wurst, ήπιαμε και το ζεστό κρασάκι gluhwein.
  • Μουσείο ψευδαισθήσεων! Πλέον υπάρχει αντίστοιχο και στην Αθήνα, άρα ίσως γνωρίζετε περί τίνος πρόκειται. Μη χάσετε την ευκαιρία να πάτε, να πειραματιστείτε και να εκπλαγείτε! Είχε κι άλλο περίεργο μουσείο στο Ζάγκρεμπ,Museum of broken relationships λέγεται. Καλό όνομα, ε; Εκθέτουν αντικείμενα, ρούχα κτλ ζευγαριών χωρισμένων. Μάλιστα… Δεν πήγαμε εμείς πάντως, αν πάει κάποιος και του αρέσει, ας μας ενημερώσει.
  • Zagreb 360°: Το ψηλότερο σημείο στην πόλη, αυτό το “observatory deck” προσφέρει μοναδική θέα σε όλη την άνω και κάτω πόλη, αλλά κι όπου φτάνει το μάτι σου, ειδικά με καθαρή ατμόσφαιρα. Αγοράζοντας μια ετήσια κάρτα, που κοστίζει περίπου 8 ευρώ για τους ενήλικες, έχεις πρόσβαση και για την επόμενη φορά σου στο Ζάγκρεμπ, αγαπητέ αναγνώστη! Ίσως σε μια στάση, ταξιδεύοντας για τη βόρεια Ευρώπη ας πούμε, γιατί όχι. Απολαύσαμε καφέ, φωτογραφίες και πανοραμική άποψη όλων των χριστουγεννιάτικων αγορών, της στολισμένης πόλης, των ναών.

Χριστούγεννα στο Ζάγκρεμπ

Αρκετά για λίγες μέρες, τέλεια για Χριστούγεννα

Τα τελευταία χρόνια οι αγορές του Ζάγκρεμπ συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων στην Ευρώπη. Όχι αδίκως, σας διαβεβαιώνουμε! Εμείς σκοπεύουμε να επισκεφτούμε την πόλη ξανά, με το οδικό δίκτυο πλέον σε πολύ κατάσταση μέχρι εκεί. Κι αν σκέφτεστε πώς να οδηγήσετε τόσες ώρες με μωρό στο αυτοκίνητο, δείτε εδώ τι κάνουμε.

DSC00438Μερικά χρήσιμα πράγματα ακόμη για τα Χριστούγεννα στο Ζάγκρεμπ:

  • Το τοπικό νόμισμα είναι το kuna. Οι πληρωμές με κάρτες είναι παντού δεκτές, όχι συνήθως όμως στα κιόσκια των χριστουγεννιάτικων αγορών. Να το έχετε κατά νου, για να μη λιγουρεύεστε αλμυρές και γλυκές λιχουδιές, ενώ ψάχνετε ATM.
  • Την παραμονή των Χριστουγέννων υπάρχουν πραγματικά πολλά πάρτι έξω από κάθε μπαρ και καφετέρια, το κλίμα είναι σαν από καλοκαιρινό προορισμό, μόνο που η θερμοκρασία είναι στο μηδέν.
  • Το Ζάγκρεμπ είναι απολύτως φιλική πόλη για οικογένειες, όσον αφορά την πρόσβαση σε πεζοδρόμια, πάρκινγκ, και προτεραιότητα από τους υπόλοιπους. Εννοείται ότι υπάρχουν πίστες πατινάζ, λούνα παρκ και πολλές ακόμα δραστηριότητες από τις αρχές Δεκεμβρίου για μικρά και μεγάλα παιδιά!
  • Υπάρχουν πολλά πάρκινγκ διαθέσιμα, ενώ το να παρκάρεις στο δρόμο είναι δωρεάν τις αργίες. Αν είστε τυχεροί όπως εμείς, μπορεί και να περάσετε τετραήμερο στην πόλη χωρίς να πληρώσετε ούτε ευρώ.
  • Διαμονή κλείσαμε την τελευταία στιγμή. Παρόλα αυτά, βρήκαμε πολύ καλή προσφορά και πάλι, άρα μην απογοητευτείτε και ακυρώσετε το ταξίδι, αν αργήσετε να το κανονίσετε.

Συμπερασματικά, για γονείς κι όχι μόνο. Πάρτε την καλή διάθεση μαζί σας, λίγα χρήματα (σίγουρα λιγότερα από πολλά άλλα μέρη), και οδηγείστε μέχρι την πρωτεύουσα της Κροατίας αυτές τις γιορτές. Και ρίξτε και μια ματιά εδώ, για να έχετε το κεφάλι σας πιο ήσυχο σε ένα τέτοιο ταξίδι, από θέμα υγείας των μικρών σας μπουμπουκιών!

DSC00491+Φέτος θα γνωρίσουμε το εορταστικό πνεύμα σε ένα ακόμη οδικό ταξίδι, στη Ρουμανία. Ακολουθήστε μας real time στο https://www.instagram.com/ak_travelife/

Καλές γιορτές σε όλους! 

IMG_20171225_135318Ο Κώστας Παπανικολάου είναι travel writer και μαζί με τη σύζυγό του Αλιόνα μοιράζονται τις ταξιδιωτικές περιπέτειές τους στo aktravelife.com. Συνοδοιπόρος τους πλέον στα ταξίδια, ήδη από τον πρώτο μήνα της γέννησής του, είναι και ο μικρός τους εξερευνητής, ο Έκτορας.

Leave a Reply