ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΤΗΣ ΔΑΦΝΗΣ

Πώς να περνάει άραγε μια μεταπτυχιακή φοιτήτρια, εργαζόμενη, σύζυγος και… μαμά τεσσάρων παιδιών, που κινούνται από τη βρεφική ηλικία μέχρι και την εφηβεία;

Η δημοσιογράφος, φοιτήτρια μεταπτυχιακού εξ αποστάσεως και μαμά επί 4… ή αλλιώς ζογκλέρ Δάφνη Σκαλιώνη δεν μας μιλάει για την καθημερινότητά της (αυτή δεν περι-γράφεται), αλλά για το Σαββατοκύριακό της.

Σάββατο πρωί. Επιτέλους Σαββατοκύριακο!

8:30 ξυπνάει η 15 μηνών Ιόλη. Σηκωνόμαστε για να παίξουμε και ετοιμαζόμαστε να βγούμε.

9:50 ξυπνάμε τον Άγγελο (13 χρόνων). Έχει μάθημα στις 11:00. Τον πηγαίνει ο μπαμπάς του.

10:20 Βγαίνουμε με το καρότσι να πάρουμε τον Στέφανο (8 χρόνων) από τη γιαγιά του όπου κοιμήθηκε το βράδυ (ευτυχώς μένει κοντά μας) και πάμε να αγοράσουμε δώρο για το πάρτι του φίλου του.

11:30 Συναντιόμαστε με τον μπαμπά κάτω από το σπίτι και πάμε με το αυτοκίνητο στο πάρτι σε ένα πάρκο. Εκεί ο μπαμπάς πιάνει κουβέντα με τους άλλους μπαμπάδες και εγώ τρέχω γύρω από την Ιόλη για ένα τρίωρο.

16:00 Γυρίζουμε κατάκοποι (και πολύ βρόμικοι) σπίτι. Κάνω μπάνιο τα παιδιά και βάζω την Ιόλη για ύπνο.

16:30 Η Ιόλη επιτέλους κοιμάται ξερή! Ο Ορφέας (15 χρόνων) με περιμένει να τον βοηθήσω στα μαθηματικά (είναι περίοδος εξετάσεων). Διαβάζουμε μαζί μέχρι τις 18:00.

18:00 Έρχεται μια πιθανή babysitter για συνέντευξη.

18:30 Η Ιόλη ξυπνάει. Κυνηγάω τον Στέφανο να διαβάσει τα μαθήματά του. Και ο Άγγελος χρειάζεται βοήθεια στο διάβασμα. Πανικοβάλλομαι, τηλεφωνώ στην πεθερά μου (την κολόνα του σπιτιού μας) και ζητάω βοήθεια.

19:30 Ο Ορφέας βγαίνει με τους φίλους του στη Γλυφάδα (σ.σ. μακριά…) Τον πάει ο μπαμπάς του, που εκτελεί σήμερα χρέη σοφέρ! Στον δρόμο αφήνουν και τον Στέφανο με την Ιόλη στο σπίτι της γιαγιάς. Μένουμε μόνοι με τον Άγγελο για διάβασμα. Ο μπαμπάς πάει στο σπίτι ενός φίλου του.

21:00 Η Ιόλη επιστρέφει σπίτι. Την ετοιμάζω για ύπνο. Όση ώρα θηλάζει, μέχρι να ελευθερώσει το στήθος μου, μπαίνω στα e-mail μου και στο facebook από το κινητό. Το ξέρω, δεν θα έπρεπε, αλλά είναι η μόνη ώρα που μπορώ…

22:00 Η Ιόλη κοιμάται. Ψάχνουμε με τον Άγγελο να βρούμε μία ταινία να δούμε (για εκπαιδευτικούς σκοπούς, βέβαια!)

23:00 Βλέπουμε ταινία.

24:00 Επιστρέφει ο Ορφέας. Μας παίρνει την τηλεόραση με το έτσι θέλω να δει τα τελευταία λεπτά ενός αγώνα.

00:30 Συνεχίζουμε την ταινία.

01:00 Η ταινία τελείωσε, ώρα για ύπνο! Όπως είναι λογικό, η Ιόλη ξυπνάει για να θηλάσει. Ουσιαστικά θηλάζει όλη την υπόλοιπη νύχτα…

13323969_10153704956217104_825160541_o

Κυριακή πρωί.

08:00 η Ιόλη ξυπνάει, πάμε στο σαλόνι για να μην ξυπνήσουμε κανέναν. Δουλίτσες και παιχνίδι.

11:30 Πάμε με το καρότσι να πάρουμε τον Στέφανο από τη γιαγιά (déjà vu!). Παίρνουμε και τον συνομήλικο ξάδερφό του και πάμε στο μπάσκετ. Όσο κρατάει η προπόνηση, είμαστε με την Ιόλη στην παιδική χαρά.

13:00 Επιστρέφουμε σπίτι. Ο Στέφανος φεύγει κατευθείαν με μια γειτόνισσα και τα (άγνωστα σε αυτόν) ανίψια της και πάνε βόλτα στον Υμηττό. Έρχεται σπίτι η κολλητή μου με την 4χρονη κόρη της. Να ’ναι καλά η γυναίκα!

14:00 Τρώμε όλοι μαζί. Βάζω την Ιόλη για ύπνο. Ξεκινάμε διάβασμα με τον Ορφέα και τον Άγγελο παράλληλα.

16:30 Η Ιόλη ξυπνάει. Βγαίνουμε στη βεράντα και «ζωγραφίζουμε». Πασαλείβονται όλοι και όλα με χρώματα. Βγάζω λεκάνη με νερό για να πλυθούν και βουτάει μέσα! Την κάνω μπάνιο.

17:40 Ο Στέφανος δεν έχει γυρίσει ακόμα. Τηλεφωνώ ανακουφισμένη να ακυρώσω την προγραμματισμένη επίσκεψη σε φίλο του (πάλι μακριά..)  Η κολλητή μου φεύγει. Λέξη δεν προλάβαμε να ανταλλάξουμε.

18:30 Ο Στέφανος γυρίζει. Αρχίζει η τρέλα. Ο Ορφέας ζητάει βοήθεια στα μαθηματικά, ο Στέφανος θέλει κυνήγημα για να διαβάσει και η Ιόλη τσιρίζει. Ο Άγγελος εκμεταλλεύεται την κατάσταση και κάθεται στον υπολογιστή, αντί να διαβάσει… (είπαμε, περίοδος εξετάσεων!)

20:00 Τα παρατάμε όλα και πάμε σε ένα φεστιβάλ στην Πανεπιστημιούπολη. Έχει παιχνίδια για παιδιά και ο Στέφανος ξετρελαίνεται. Η Ιόλη βλέπει σουβλάκια και φωνάζει μαμ-μαμ μέχρι να ενδώσω. Φυσικά, ενδίδω.

22:15 Επιτέλους καταφέρνω να ξεκολλήσω τον Στέφανο. Γυρίζουμε σπίτι, μπάνια και νανουρίσματα…

23:00 Η Ιόλη κοιμάται. Ο Στέφανος με περιμένει για να μου πει ότι πεινάει.

23:15 Ο Στέφανος τρώει τοστ. Τηγανίζω αυγά για τον Ορφέα. Ως συνήθως, δεν τα πετυχαίνω όπως τα ονειρεύεται και ακούω την κλασική επωδό ότι δεν είμαι για την κουζίνα (λες και δεν το ξέρω).

23:30 Κοιμίζω τον Στέφανο. Αποκοιμιέμαι κι εγώ. Πάλι δεν πρόλαβα να διαβάσω για το μεταπτυχιακό μου (έχω κι εγώ εξεταστική). Ούτε να γράψω το κείμενο για το Τaλκ. Ούτε να ανταλλάξω κουβέντα με τον άντρα μου. Ούτε να ενημερωθώ για την επικαιρότητα (είμαι και δημοσιογράφος τρομάρα μου!)…

24:00 Η Ιόλη ξυπνάει. Τη θηλάζω και αποκοιμιέται.

00:30 Ο Στέφανος υπνοβατεί. Σηκώνομαι να τον προσέχω μέχρι να επιστρέψει στο κρεβάτι του. Η Ιόλη διαισθάνεται την απουσία μου από το πλευρό της και ξαναξυπνάει.

04:30 Ο Στέφανος υπνοβατεί και πάλι. Επανάληψη των προηγούμενων.

06:45 Χτυπάει το ξυπνητήρι. Βαθιές ανάσες. Ξεκινάει μια καινούργια εβδομάδα…

Leave a Reply