24 ΩΡΕΣ ΜΑΜΑ. ΣΑΝΙΑ ΣΤΡΙΜΠΑΚΟΥ

Σάνια ΣτριμπάκουΗ Σάνια Στριμπάκου, δασκάλα χορού και χορεύτρια, μιλάει στο Τaλκ για το εικοσιτετράωρό της ως μαμάς, ένα εικοσιτετράωρο που, όπως λέει, είναι προσαρμοσμένο στο πρόγραμμα της κόρης της, καθώς προγραμματίζει τον χρόνο όσο πιο έξυπνα και ουσιαστικά μπορεί.

6.45 Ξυπνώ, μισή ώρα πριν ξυπνήσουν ο άντρας, η κόρη κι ο σκύλος μας… Είμαι πρωινός τύπος, οπότε με καθαρό μυαλό και μια κούπα καφέ ξεκινώ τις πρώτες επαγγελματικές επικοινωνίες μέσω e-mail ή messenger.

Επικοινωνία, δηλαδή, και συντονισμός με τους συνεργάτες μου στα διαφορετικά έργα που συμμετέχω. Αν είναι αρχή της εβδομάδας εστιάζω στο έργο Regulatory Bodies και την ομάδα του Γιώργου Σιώρα Δεληγιάννη. Οι τετράωρες πρόβες μας γίνονται μεσοβδόμαδα, ενώ η κόρη μου είναι στο σχολείο της. Στα μέσα της εβδομάδας δίνω προτεραιότητα στον κινηματογραφιστή Γιώργο Ζώη και την ομάδα εφήβων του 50ου Λυκείου στα Σεπόλια, για το έργο που φτιάχνουμε μαζί και θα παρουσιαστεί στο φεστιβάλ εφηβικού θεάτρου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Προς το τέλος της εβδομάδας είμαι σε επικοινωνία με την 11μελή ομάδα χορευτών και μουσικών για το παιδικό έργο “Στη Χώρα του Πουπωσγιατί!”, το οποίο συνεχίζεται κάθε Κυριακή στις 5 μ.μ. στον Κινητήρα. Και…

7.15 ξυπνά η οικογένεια κι πάμε πέρα δώθε βιαστικά μέσα στο σπίτι. Ετοιμάζω μεσημεριανό γεύμα που θα πάρει η κόρη μου στο σχολείο, διότι μένει στο ολοήμερο μέχρι τις 15.00, και το δεκατιανό της. Ο άντρας μου την πάει στο σχολείο στις 8.00 και φεύγει κατευθείαν για τη δουλειά του.

8.00 με 15.00 που είναι το παιδί στο σχολείο “τρεχάτε ποδαράκια μου”… Λίγες δουλειές στο σπίτι, βόλτα τον σκύλο και φεύγω για την πρωινή μου πρόβα.

Στις 15.00 παίρνω το παιδί από το σχολείο κι αρχίζω τα “ζογκλερικά”. Πόσα δηλαδή μπορώ να κάνω ταυτόχρονα, π.χ. μαγείρεμα, πλυντήριο, επικοινωνίες για δουλειά που δε σταματούν ποτέ, ενώ παράλληλα είμαι διαθέσιμη να ακούσω τη μυθολογία, να θυμηθώ για παράδειγμα τα κλάσματα στα μαθηματικά, να υπαγορεύσω την ορθογραφία, να ακούσω την ανάγνωση και τέλος τα αγγλικά. Είναι σαν να πηγαίνω ξανά στο Δημοτικό! Με δασκάλα την Ανθή μου, το απολαμβάνω!

Τα περισσότερα απογεύματα είμαι με την κόρη μου. Την πάω στο φροντιστήριο αγγλικών και στο μπαλέτο της ή σε κάποιες διδασκαλίες σύγχρονου χορού που δίνω και συμμετέχει και η ίδια. Ευτυχώς της αρέσει! Αν είμαστε στο σπίτι συνήθως παίζουμε μαζί όνομα-ζώο-πράγμα ή κρεμάλα ή κάποιο επιτραπέζιο. Είναι ο μόνος τρόπος για να την αποτρέψω από το σερφάρισμα στο ΥouΤube. Δεν το απαγορεύω, μάλιστα είναι μια λύση όταν επείγει να προετοιμάσω κάτι για τη δουλειά μου. Είμαι όμως αυστηρή στο χρόνο που περνάει μπροστά σε μια οθόνη. Γι’αυτό μέσα σ’ όλα φτιάχνω πολύ συχνά κέικ! Της αρέσει να φοράμε τις ποδιές μας και να ανακατεύουμε υλικά!

Κι έτσι περνά η μέρα και φτάνει το βραδάκι. Επιστρέφει στο μεταξύ κι ο άντρας μου από τις δουλειές του, άλλοτε ξαναφεύγει ή μένει μαζί μας. Είναι δάσκαλος μουσικής και πιανίστας με γεμάτο πρόγραμμα με πρόβες και πολλά βραδινά live. Στις 20.30 συνήθως τρώμε όλοι μαζί και κουβεντιάζουμε. Πέφτουν οι ρυθμοί, φτιάχνω μια πλεξούδα στα μακριά της μαλλιά και γύρω στις 22.00 η μικρή μας βλέπει το πρώτο της όνειρο. Λίγο πιο μετά ολοκληρώνεται και για μένα η μέρα…

Η Σάνια Στριμπάκου είναι χορεύτρια και δασκάλα χορού, απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης (2000), υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση για μετεκπαίδευση στον αυτοσχεδιασμό και το σύγχρονο χορό στη Νέα Υόρκη. Έχει χορέψει με πολλές ομάδες χορού στην Ελλάδα και το Άμστερνταμ. Διδάσκει σύγχρονο χορό και αυτοσχεδιασμό σε παιδιά κι εφήβους. Καθοδηγεί το εργαστήριο Συναισθημάτων για βρέφη και γονείς στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Τα τελευταία πέντε χρόνια συνεργάζεται με το Καλλιτεχνικό Δίκτυο Παραστατικών Τεχνών Κινητήρας με το επιτυχημένο Κινητήρας Family για παιδιά νηπιακής ηλικίας και τους γονείς τους.

Leave a Reply