Ελένη Κατσούλη: 24 ώρες μαμά (και μια γιορτινή συνταγή)

Ελένη ΚατσούληΗ food blogger και συγγραφέας παιδικών βιβλίων μαγειρικής Ελένη Κατσούλη μιλάει στο Τaλκ για το εικοσιτετράωρό της ως εργαζόμενης single μαμάς.

24 ώρες μαμά… 24 ώρες που πάντα ευχόμαστε να είναι 28, 32, 44, αλλά εκείνες παραμένουν 24 και τις περισσότερες μέρες δεν μας φτάνουν… Υπάρχουν όμως κι εκείνες οι μέρες που τα μικρά χεράκια είναι στον μπαμπά τους και τότε οι 24 ώρες μοιάζουν ατελείωτες, μοιάζουν όντως 44 κι εσύ εύχεσαι να ήταν μόλις 4, γιατί δεν ξέρεις τι να τις κάνεις τόσες ώρες… Υπάρχουν, άρα, οι μέρες που το ρολόι τρέχει κι εκείνες οι μέρες που οι δείκτες μοιάζουν κολλημένοι στο ίδιο σημείο ακριβώς, με εσένα να μετράς αντίστροφα να γυρίσει η καρδιά σου πίσω στο σπίτι, να γυρίσουν οι φωνές, τα γέλια, η γκρίνια και τα αμέτρητα «μαμάαααα» χωρίς κανέναν λόγο. Είναι καταπληκτικό πόσο υποκειμενικός είναι ο χρόνος.

Ξέρω, δεν περιμένατε να διαβάσετε ένα τέτοιο κείμενο σε τούτη εδώ τη στήλη που κλήθηκα να γράψω. Ούτε εγώ το περίμενα, αλλά ίσως φταίει που η ώρα κοντεύει μεσάνυχτα, το deadline του κειμένου είναι ως αύριο και κυρίως που είναι μια τέτοια μέρα, που τα μικρά χεράκια μένουν αλλού.

Όμως ένα τυπικό εικοσιτετράωρο έχει τρέξιμο, τρέξιμο και τρέξιμο, όπως όλων των μαμάδων χωρίς βοήθεια. Το πρωί να σηκωθούμε, να φτιάξουμε το πρωινό μας, να στρώσω κρεβάτια, να ετοιμαστούμε και ύστερα ένας αγώνας δρόμου για να φύγουμε στην ώρα μας, γιατί αν δεν… «όταν θα ψάχνω για πάρκινγκ θα είναι αργά», που λέει κι ο Λουκιανός.

Αφού αφήσω τα μικρά χεράκια στο σχολείο, επιστρέφω στο σπίτι καθώς εργάζομαι από εκεί! Έχω επιλέξει, ωστόσο, να ντύνομαι, να βάφομαι και να ετοιμάζομαι κανονικά, σαν να πήγαινα σε ένα γραφείο, καθώς επίσης και να τον πηγαίνω η ίδια στο σχολείο αντί να τον παίρνει το σχολικό. Με αυτό τον τρόπο νιώθω πολύ καλύτερα, έχω μεγαλύτερη διάθεση για να δουλέψω και σίγουρα με φροντίζω.

Κάποιες μέρες, αν έχω μόνο δουλειά στον υπολογιστή, μπορεί να επιλέξω να δουλέψω από κάποιο καφέ, κάτι που παρατηρώ ότι με κάνει πιο παραγωγική. Συνήθως, όμως, θα επιστρέψω στο σπίτι, θα μαγειρέψω, θα γράψω, θα στείλω email, θα φωτογραφίσω, ίσως έχω κάποιο τηλεφωνικό ραντεβού, κάπου εκεί ανάμεσα μπορεί να βάλω κανένα πλυντήριο και γενικά να μπερδέψω τη δουλειά με τις δουλειές του σπιτιού!

Πότε θα φτάσει το μεσημέρι και η ώρα που θα επιστρέψουν τα μικρά χεράκια με το σχολικό ούτε που θα το καταλάβω! Και ήρθε η ώρα του σνακ και τρέξιμο να ετοιμαστούμε για την προπόνηση του ποδοσφαίρου, όπου και εκεί τις περισσότερες φορές θα δείτε μία «τρελή» στις κερκίδες, με το λάπτοπ στα πόδια, να κρατάει σημειώσεις στο ημερολόγιό της.

Επιστρέφουμε σπίτι, να κάνει μπάνιο, να αλλάξει, να σερβίρω βραδινό και ξεκινάει η ρουτίνα του βραδινού ύπνου. Ο μικρός μου κοιμάται νωρίς, οπότε αφού πάει για ύπνο νιώθω ότι κάπως είναι η δική μου ώρα. Παλιότερα δούλευα και τη νύχτα, αλλά πλέον προτιμώ να μην κάνω σχεδόν τίποτα, αλλά να είναι και η δική μου ώρα χαλάρωσης. Θα συμμαζέψω το σπίτι και αυτό ήταν… Αύριο πάλι θα γκρινιάζω μέσα μου ότι δεν προλαβαίνω και δεν μου φτάνουν οι ώρες… Ξέρετε τώρα πώς πάνε αυτά…

Αλλά να σας πω κάτι; Υπάρχουν και τα Σαββατοκύριακα που είμαστε μαζί και είναι μαγικά! Θα κάνουμε τη βόλτα μας και κυρίως θα μπούμε παρέα στην κουζίνα, κάτι που λατρεύω. Πλέον αναρωτιέμαι αν τα μικρά χεράκια ήταν η έμπνευση του Πάρη, του ήρωα των βιβλίων μου ή αν ο Πάρης εμπνέει τα μικρά χεράκια, κάποιες φορές νομίζω πως είναι το ίδιο πρόσωπο, τόσο μοιάζουν! Και αυτό το Σαββατοκύριακο που θα έρθει θα φτιάξουμε μαζί υγιεινούς μπισκοτοκουραμπιέδες χωρίς ζάχαρη, ένεκα των ημερών, και ανυπομονώ! Θα σας αφήσω κι εσάς τη συνταγή, έτσι για να κλείσουμε όμορφα, γλυκά και με χαμόγελα, γιατί η μαγειρική πάντα μου φτιάχνει το κέφι! Σημειώστε τα υλικά και φτιάξτε τους με τους μικρούς σας βοηθούς!μπισκοτοκουραμπιέδες

Υλικά για 2 ταψιά
200 γρ βούτυρο αγελάδος
100 γρ λάδι καρύδας
180 γρ αμύγδαλο, τριμμένο
1 ½ κ.γ. ανθόνερο
90 γρ πετιμέζι λευκό ή σιρόπι σφενδάμου ή μέλι
1 κ.σ. ξίδι
1 στικ βανίλιας
480 γρ αλεύρι ντίνκελ ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Εκτέλεση

  1. Απλώνουμε σε 2 μεγάλα ταψιά του φούρνου αντικολλητικό χαρτί.
  2. Βάζουμε το βούτυρο με το λάδι καρύδας στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα για 5-10 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν.
  3. Προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ το λευκό πετιμέζι, το ανθόνερο, το ξίδι και τη βανίλια και χτυπάμε για 2-3 λεπτά ακόμα.
  4. Προσθέτουμε στο μείγμα τα τριμμένα αμύγδαλα και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα με απαλές κυκλικές κινήσεις.
  5. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν και τα προσθέτουμε κι αυτά στο μείγμα.
  6. Ανακατεύουμε με το χέρι τα υλικά μέχρι να ενωθούν και να έχουμε μία απαλή και εύπλαστη ζύμη.
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.
  8. Κόβουμε τη ζύμη σε 3-4 μεγάλα κομμάτια και ανοίγουμε καθένα από αυτά πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια με το χέρι μας ή και με τη βοήθεια ενός πλάστη και κόβουμε με κουπάτ στο σχήμα που θέλουμε. Εναλλακτικά πλάθουμε μικρά μπαλάκια των 25 γραμμαρίων.
  9. Μεταφέρουμε τα μπισκότα μας στα ταψιά, χωρίς να ακουμπάνε το ένα με το άλλο, και ψήνουμε για 15 λεπτά (αν τα κάνουμε μεγαλύτερα σε μέγεθος θα χρειαστούν λίγο επιπλέον χρόνο ψησίματος).
  10. Όταν είναι έτοιμα, μεταφέρουμε τα μπισκότα σε κρύα επιφάνεια και αφήνουμε να κρυώσουν πριν τα απολαύσουμε. Σε αυτό το σημείο μπορούμε να τα ραντίσουμε με λίγο επιπλέον ανθόνερο.

Θα βρείτε την Ελένη Κατσούλη στο www.littlehandsblw.com

Τα δυο παιδικά της βιβλία Περιπέτειες στην κουζίνα με τον Πάρη και Περιπέτειες στην κουζίνα με τον Πάρη και την παρέα του κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.

Leave a Reply