ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ, ΣΗΜΕΙΩΣΑΤΕ 1

Γιαούρτι εναντίον κατάθλιψηςΜέχρι τώρα γνωρίζαμε πως η κατανάλωση γιαουρτιού βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου και στην υγεία της επιδερμίδας και των μαλλιών. Πρόσφατη έρευνα της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια όμως, έδειξε πως το γιαούρτι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όπλο στη φαρέτρα κατά της κατάθλιψης.

Οι ερευνητές, μετά από πειράματα που έγιναν σε ποντίκια, διαπίστωσαν πως τα καλά βακτήρια που υπάρχουν στο έντερο και στο γιαούρτι (γαλακτοβάκιλλοι), έχουν την ιδιότητα να δρουν τόσο κατά της υπέρτασης, όσο και κατά του άγχους και της κατάθλιψης. Πιο συγκεκριμένα, η ποσότητα των καλών αυτών βακτηρίων του εντέρου επηρεάζει τα επίπεδα ενός μεταβολίτη στο αίμα (κυνουρενίνη), που σχετίζεται με την κατάθλιψη. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όταν οι γαλακτοβάκιλλοι του εντέρου μειώνονταν, ανέβαιναν τα επίπεδα της κυνουρενίνης και μαζί της τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Όταν στα ποντίκια χορηγήθηκαν γαλακτοβάκιλλοι μέσω της διατροφής, τα συμπτώματα της κατάθλιψης υποχώρησαν.

Αυτό το νέο επιστημονικό εύρημα θα συμβάλλει κάποια στιγμή, όπως ελπίζουν οι ερευνητές, στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης με φυσικούς τρόπους. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να οδηγηθούμε στο συμπέρασμα πως το γιαούρτι μπορεί να αποτελέσει θεραπεία της νόσου.

Leave a Reply