ΑΝΤΙΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ

Ο θηλασμός δεν έχει μόνο πολλαπλά οφέλη για το μωρό. Ολοένα και περισσότερα ερευνητικά στοιχεία μαρτυρούν πόσο πολλά προσφέρει και στη μητέρα.

Μεγάλου εύρους μελέτη που διεξήχθη από ειδικούς του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ έδειξε ότι οι νέες μητέρες που θηλάζουν σώζονται σε μεγάλο βαθμό από την επιλόχεια κατάθλιψη – συγκεκριμένα ο κίνδυνος εμφάνισής της είναι 50% χαμηλότερος στις θηλάζουσες σε σύγκριση με τις μη θηλάζουσες μητέρες. Η επιλόχεια κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστεί στη γυναίκα μετά τη γέννα και η «ρίζα» της βρίσκεται στα ορμονικά σκαμπανεβάσματα της συγκεκριμένης περιόδου. Τα κυριότερα συμπτώματά της είναι ο εκνευρισμός, η υπνηλία, το κλάμα, η απομόνωση, η διαρκής θλίψη, το αίσθημα του ανικανοποίητου.

Στοιχεία μαρτυρούν ότι μία στις δέκα γυναίκες εμφανίζει επιλόχεια κατάθλιψη μετά τον τοκετό. Η μελέτη των ειδικών του Κέιμπριτζ, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Maternaland Child Health, περιελάμβανε δεδομένα που αφορούσαν 14.000 γεννήσεις στη Νοτιοδυτική Βρετανία και από αυτήν προέκυψε ότι ο κίνδυνος επιλόχειας κατάθλιψης στις γυναίκες που θηλάζουν πέφτει στο μισό. Αντιθέτως, όπως φάνηκε, οι γυναίκες που είχαν σκοπό να θηλάσουν, αλλά για κάποιον λόγο δεν τα κατάφεραν, αντιμετώπιζαν διπλάσιο κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης. Σύμφωνα με τη δρα Μαρία Ιακώβου, που συμμετείχε στη μελέτη, «θα πρέπει να υπάρχει πολύ μεγάλη υποστήριξη στις μητέρες που θέλουν να θηλάσουν ενώ θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά όσες τελικά δεν τα καταφέρνουν προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι δεν έχει επηρεαστεί η ψυχολογική τους κατάσταση». Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο θηλασμός προστατεύει από την κατάθλιψη χάρη στις ορμόνες της «ευτυχίας» που εκλύονται στον οργανισμό της γυναίκας όταν παράγεται το γάλα. Παράλληλα, η διαδικασία του θηλασμού είναι χαλαρωτική και μειώνει το στρες που βιώνουν οι γυναίκες λόγω της έλλειψης ύπνου αλλά και των πολλών (γλυκών) υποχρεώσεων που συνεπάγεται η γέννηση ενός μωρού.

Leave a Reply