ΜΙΚΡΟ- ΜΙΚΡΟ, ΜΕΓΑΛΟ- ΜΕΓΑΛΟ      

Το Θέατρο Πόρτα παρουσιάζει τη νέα θεατρική παράσταση των Θωμά Μοσχόπουλου και Χρήστου Παπαδόπουλου “Μικρό-μικρό, μεγάλο-μεγάλο”, που απευθύνεται σε βρέφη από 1 έως 3 ετών .

Τι είναι «μικρό» ; και γιατί είναι μικρό και όχι μεγάλο; Το «μεγάλο»;
Πόσο αλλιώτικο είναι. Τι είναι πιο καλό: το μεγάλο ή το μικρό;
Μεγαλώνει το  μικρό ; Κι αν ναι, πότε; γιατί και πως;
Κι αν πάλι μεγαλώνει το μικρό, το μεγάλο; Μικραίνει;
Πόσα μικρά χωράει ένα μεγάλο;
Και το μεγάλο ; Που χωράει ;
Υπάρχει πιο μεγάλο από ένα μεγάλο; Υπάρχει μικρότερο μικρό;

mikromegalo

Δύο ηθοποιοί (ένας πολύ ψηλός και ο άλλος …όχι και τόσο ψηλός) στήνουν μια μικρή σκηνική περιπέτεια, μυώντας τους… μικρούς-μικρούς θεατές στη θεατρική γλώσσα, αλλά και σε μεγάλα-μεγάλα θέματα (που ακόμα κι ένας «μεγάλος» νιώθει «μικρός» μπροστά τους).

Τι είναι τα όρια; Ποιος τα βάζει; Γίνεται χωρίς αυτά; Τι μπορώ να κάνω τι δεν μπορώ να πιάσω  και ως πού φτάνω; Τι υπάρχει πέρα από εκεί που φτάνω; Με την αφαιρετική, άμεση μη λεκτική γλώσσα που από κοινού  μοιράζονται τα πολύ μικρά παιδιά και οι μεγάλοι καλλιτέχνες της σκηνής, την γλώσσα δηλαδή του παιχνιδιού, τη γλώσσα του σώματος, την γλώσσα μιας «κλοουνερί», το παιδί έρχεται σε επαφή με την ανακουφιστική σχετικότητα των αρχικών αναστολών και φόβων της πρώτης έκθεσης  με αυτό που λέμε το «άλλο», ο «κόσμος».

Όπως αναφέρει ενδεικτικά ο Θωμάς Μοσχόπουλος: «Το θέατρο για βρέφη είναι ακόμα ένα σχετικά ανεξερεύνητο πεδίο παρά την έρευνα και τις προσπάθειες που έχουν ξεκινήσει εδώ και κάποια χρόνια και στην Ελλάδα, συστηματικά δε από το Πόρτa. Ως τέτοιο όμως παρά τις προφανείς δυσκολίες  ανοίγει και προοπτικές ανακάλυψης  «θησαυρών», μιας αμιγούς και απαλλαγμένης από συμβάσεις  θεατρικής γλώσσας. Η αρχετυπική επικοινωνία της έννοιας θέατρο με το πιο «παρθένο» κοινό που θα μπορούσε να έχει απέναντί του ένας επαγγελματίας της τέχνης αυτής, συνδυάζει τη μεγάλη ευθύνη μαζί με κάποια επίσης μεγάλα «δώρα»: Tην επιστροφή στην «ουσία» των πραγμάτων, την τεράστια χαρά επαφής με την αγνότητα του καθαρού παιδικού βλέμματος καθώς και τις ανόθευτες απαντήσεις στο σταθερό και βασανιστικό ερώτημα: «ποια  πραγματική ανάγκη καλύπτει το θέατρο, υπάρχει λόγος να υπάρχει ακόμη;». Η μέχρι τώρα εμπειρία μας καταδεικνύει πως το θέατρο για βρέφη δίνει τις πιο αδιαμφισβήτητες απαντήσεις στο ερώτημα αυτό.»

1432619440410

Σύλληψη: Θωμάς Μοσχόπουλος/Χρήστος Παπαδόπουλος
Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος
Κινηση: Χρήστος Παπαδόπουλος
Με τους Βασίλη Σαφό (έναν ψηλό ηθοποιό), Ηλία Μουλλά (ένα λιγότερο ψηλό ηθοποιό)

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: Από 10 Οκτωβρίου  

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ: Σάββατο στις 12.00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: Κανονικό 8€  

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: 30 λεπτά

Leave a Reply