DIALOGUE IN THE DARK: ΜΑΤΙΑ ΕΡΜΗΤΙΚΑ ΚΛΕΙΣΤΑ

Η βόλτα μας αυτόν τον μήνα θα είναι στο κέντρο της Αθήνας. Εθνικός Κήπος, Σύνταγμα, Μοναστηράκι . Αγαπημένη διαδρομή που όλοι έχουμε κάνει δεκάδες φορές. Όμως αυτήν τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά. Να είστε σίγουροι ότι η συγκεκριμένη εξόρμηση στην πόλη, εφόσον την αποτολμήσετε, θα σας μείνει χαραγμένη στη μνήμη για πάντα.

Δεν θα σας αποκαλύψουμε πολλές λεπτομέρειες. Θα σας αφήσουμε να τις ανακαλύψετε μόνοι σας, επισκεπτόμενοι το θέατρο Badminton. Μα αυτό είναι στο Γουδή, θα μας πείτε. Ναι, αλλά φιλοξενεί σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο μια προσομοίωση του κέντρου της πόλης και σας καλεί να «δείτε» την Αθήνα με άλλα μάτια. Ή, μάλλον, χωρίς μάτια. Στο απόλυτο σκοτάδι.

dialogue3

Το «Dialogue in the dark», η ειδική εγκατάσταση που για δεύτερη χρονιά λειτουργεί στο θέατρο Badminton, είναι μια απόλυτη εμπειρία. Είχα ακούσει πολλά, είχα διαβάσει ακόμα περισσότερα, αλλά έπρεπε να πάω και να τη «δω» ιδίοις όμμασι, όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται, για να βιώσω το μεγαλείο της. Προτού ξεκινήσουμε τη βόλτα μας, αφαιρούμε την όποια πηγή φωτός από πάνω μας, ασφαλίζουμε τις τσάντες μας στα ειδικά locker, βγάζουμε  τα γυαλιά οράσεως, αν φοράμε. Προμηθευόμαστε το ειδικό λευκό μπαστούνι, σήμα κατατεθέν των ατόμων με προβλήματα όρασης και περιμένουμε να έρθει ο οδηγός μας, που για τα επόμενα 80 λεπτά θα μας κάνει παρέα και θα μας πάει μια βόλτα στη δική του Αθήνα. Θα είναι τα μάτια μας! Οι οδηγοί της έκθεσης είναι άνθρωποι που έχουν μειωμένη ή καθόλου όραση, ειδικά εκπαιδευμένοι, ώστε να μας κάνουν για λίγη ώρα κοινωνούς του απόλυτου σκοταδιού που βιώνουν καθημερινά εκείνοι, ξεναγώντας μας στη δική τους θεοσκότεινη πόλη.

Τα φώτα χαμηλώνουν σιγά σιγά και βρισκόμαστε στο απόλυτο σκοτάδι. Τότε έρχεται και ο οδηγός. Προχωρώντας σιγά σιγά, με τη βοήθεια του μπαστουνιού και με μεγάλη επιφύλαξη, συζητάμε για ό,τι νιώθουμε, για ό,τι αγγίζουμε, για ό,τι μυρίζουμε, για ό,τι ακούμε. Οι υπόλοιπες, πλην της όρασης, αισθήσεις μας ξαφνικά οξύνονται (θα πρέπει να εμπιστευθούμε αποκλειστικά αυτές) και, μαζί με τον οδηγό μας και τους συνοδοιπόρους μας, κινούμαστε στην πόλη κάπως αλλιώς. Σταδιακά, το άγχος φεύγει. Οι ήχοι ακούγονται δυνατότεροι και πιο ξεκάθαροι, οι μυρωδιές μάς ξυπνούν αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια, τα χέρια μας ψηλαφίζουν ό,τι υπάρχει γύρω μας και δίνουν εντολή στο μυαλό μας να επεξεργαστεί την εικόνα με εντελώς διαφορετικό τρόπο από ό,τι έχει μάθει ως τώρα να κάνει. Καταπληκτικό. Φέρνουμε στο μυαλό μας τις εικόνες των όσων (υποτίθεται ότι) επισκεπτόμαστε εκείνη τη στιγμή. Εν τω μεταξύ, δεν καταλαβαίνουμε πώς περνάει η ώρα.

dialogue

Πλησιάζοντας προς το τέλος της βόλτας μας, καθόμαστε σε ένα μπαράκι και πίνουμε κάτι (ναι, έχουμε λεφτά μαζί μας και πληρώνουμε χωρίς να βλέπουμε, χρησιμοποιώντας την αφή) και συζητάμε με τον άνθρωπο που μας συνόδευσε. Μαθαίνουμε πράγματα γι’ αυτόν, είναι πρόθυμος να μας απαντήσει σε όλα, πώς έχασε το φως του, πώς κινείται, πώς τα βγάζει πέρα, πώς είναι η προσωπική του ζωή. Και καταλαβαίνουμε ότι όποιος έχει θέληση για ζωή μαθαίνει, προσαρμόζεται και ζει καλά και άνετα, σχεδόν… φυσιολογικά, ακόμα και σε μια αφιλόξενη για τα ΑΜΕΑ πόλη όπως η Αθήνα. Όλη την ώρα της ξενάγησης έχουμε σχηματίσει μια εικόνα για τον οδηγό μας. Ή μήπως όχι; Πάντως βγαίνοντας έξω, στο φως, τον βλέπουμε και δίνουμε μορφή στο πρόσωπο που μας συνόδευσε στην πιο ξεχωριστή βόλτα της ζωής μας! Και, ναι, βλέπουμε πλέον τον κόσμο με άλλα μάτια. Δεν είναι υπερβολή.

Dialogue_in_the_Dark

Για ποιες ηλικίες είναι κατάλληλο το «Dialogue in the Dark»;

Η έκθεση ενδείκνυται για παιδιά από 8 ετών και άνω. Όμως, στην ειδική εγκατάσταση έχουν μπει και μικρότερα παιδιά και την έχουν ακολουθήσει μια χαρά. Πάντως, καλό είναι πριν πάτε με το παιδί σας να το έχετε προετοιμάσει για το απόλυτο σκοτάδι που θα βιώσει. Σημειώνουμε ότι όποιος επιθυμεί να βγει, μπορεί να αποχωρήσει αμέσως, ότι δεν υπάρχει τίποτα επικίνδυνο μέσα στην εγκατάσταση, ότι δεν υπάρχει καμιά περίπτωση τραυματισμού. Το μόνο «δύσκολο», ίσως δε περισσότερο για τους ενήλικες παρά για τα παιδιά που είναι από τη φύση τους πολύ πιο ευπροσάρμοστα, είναι το πρώτο (γιατί σε λίγη ώρα ξεχνιέσαι) σοκ του μαύρου, της μάταιης αναζήτησης μιας έστω και ελάχιστης πηγής φωτός που δεν έρχεται από πουθενά. Αλλά μετά από λίγη ώρα, οι καθημερινές ρουτίνες μας μεταμορφώνονται σε νέες, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες, εμπειρίες! Και αυτό μας κάνει να ξεχνάμε τον όποιον αρχικό ενδοιασμό μας και να νιώθουμε μια παράδοξη, αλλά υπαρκτή ασφάλεια. Και έτσι, ελεύθεροι πια, ανοίγουμε διάλογο στο σκοτάδι με τον εαυτό μας, τον συνοδό μας και τους υπόλοιπους επισκέπτες. Και γινόμαστε μια παρέα, που διασκεδάζει με έναν ξεχωριστό τρόπο. Μην το χάσετε!

Info: Το «Dialogue in the Dark» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Γερμανία το 1988 και έκτοτε έχει ταξιδέψει σε πάνω από 30 χώρες και 127 πόλεις σ’ όλον τον κόσμο. Άλλαξε κυριολεκτικά την οπτική εκατομμυρίων ανθρώπων, και δικαίως χαρακτηρίστηκε μια «βαθιά φιλοσοφική εμπειρία» και «μια έκθεση που μας διδάσκει ν’ αντικρίζουμε, μέσ’ από το σκοτάδι, την πραγματικότητα». Αναμφίβολα, όμως, το πιο σημαντικό στοιχείο της εγκατάστασης είναι, όπως έγραψε η Frankfurter Allgemeine Zeitung, ότι «οι θεατές ανακαλύπτουν στο σκοτάδι την ίδια την ανθρωπιά τους».

Tip: Οι επισκέπτες, προς αποφυγήν οποιασδήποτε ταλαιπωρίας, πρέπει να επικοινωνούν με το ταμείο του θεάτρου, στο 210 8840600, για να κάνουν κράτηση ξενάγησης, καθώς σε κάθε ξενάγηση μπαίνουν αυστηρώς μέχρι 8 άτομα.

Μέρες και ώρες λειτουργίας
–       Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή από 17:00 μέχρι 20:30 (20:30 ξεκινά η τελευταία επίσκεψη)
–       Σάββατο 15:00 – 20:30 (20:30 ξεκινά η τελευταία επίσκεψη)
–       Κυριακή 12:00 – 20:30 (20:30 ξεκινά η τελευταία επίσκεψη)
Για σχολεία και πρωινές ώρες.
 
Τιμές εισιτηρίων:  12€, μειωμένο εισιτήριο: 10€ (παιδικό/σπουδαστικό/ανέργων/ΑΜΕΑ), ομαδικά πακέτα 6 έως 8 ατόμων, 55€, ειδικές τιμές για σχολεία.
 
Κρατήσεις: Ταμείο θεάτρου Badminton, Ολυμπιακά Ακίνητα, Γουδή – τηλ. 210 8840600

Leave a Reply