Το φετινό φθινόπωρο, ο Γιούρι Γκριγκορόβιτς, το μπαλέτο του Γκριγκορόβιτς Μπαλέ και ο Γιούρι Νικολάεβιτς, μας παρουσιάζουν με δύο διαφορετικά έργα ένα μοναδικό αφιέρωμα στον μεγάλο Γάλλο χορογράφο και χορευτή που έζησε και δημιούργησε στην Ρωσία, τον Μαριούς Πετιπά. Μετά από δύο χρόνια επισκέψεων στην Αθήνα και αφού έχει γνωρίσει την αποθέωση από 30.000 θεατές, ο Γιούρι Γκριγκορόβιτς, ο σπουδαιότερος εν ζωή Ρώσος χορογράφος και για 30 χρόνια καλλιτεχνικός διευθυντής των Μπολσόι (όπου συνεχίζει να χορογραφεί μέχρι και σήμερα), επιστρέφει στη χώρα μας με τους 70 συντελεστές του μπαλέτου του με την τρυφερή διασκευή του για το αριστούργημα του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι «Η Λίμνη των Κύκνων» αλλά και την δική του εκδοχή στο εκπληκτικό μπαλέτο του Λούντβιχ Μίνκους «Δον Κιχώτης». Και τα δύο έργα είναι βασισμένα σε κλασικές χορογραφίες του Μαριούς Πετιπά και αποτελούν δείγματα της διαφορετικότητας του σπουδαίου έργου του, καθώς στην «Λίμνη των Κύκνων» επιλέγει υπερφυσικά στοιχεία, πρίγκιπες και πριγκίπισσες του ρομαντικού μπαλέτου ενώ στον «Δον Κιχώτη» επιλέγει για ήρωες πραγματικούς ανθρώπους της καθημερινότητας, όπως οι δυο ερωτευμένοι νέοι, ο Μπαζίλιο και η Κίτρι.
Η ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΚΥΚΝΩΝ- GRIGOROVICH BALLET THEATRE OF RUSSIA
ΤΡΙΤΗ 15, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18, ΣΑΒΒΑΤΟ 19, ΚΥΡΙΑΚΗ 20, ΔΕΥΤΕΡΑ 21 ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013
ΘΕΑΤΡΟ BADMINTON
«Είχα χορέψει σε τρεις εκδοχές της Λίμνης των Κύκνων στην ζωή μου μέχρι που σταμάτησα τον χορό. Όταν μετά από αυτό είδα την Λίμνη των Κύκνων του Γκριγκορόβιτς, κατάλαβα ότι τη δική μου Λίμνη των Κύκνων δεν κατάφερα να την χορέψω…»
Γκαλίνα Ουλάνοβα
Το έχουν πει «Το μπαλέτο των μπαλέτων!». Και έχουν δίκιο. Η Λίμνη των Κύκνων είναι μια συγκινητική ιστορία που ο Τσαϊκόφσκι έκανε αθάνατη, σε χορογραφία των Μαριούς Πετιπά και Λεβ Ιβάνωφ. Τη μουσική της παράστασης έγραψε ο Ρώσος συνθέτης Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι τη διετία 1875-1876, ενώ η ιστορία της βασίζεται σε ρωσικά λαϊκά παραμύθια καθώς και σε έναν αρχαίο γερμανικό μύθο. Η πρωτότυπη χορογραφία ανήκει στον Julius Reisinger. Η πρεμιέρα της παράστασης δόθηκε στο θέατρο Μπολσόι της Μόσχας, στις 20 Φεβρουαρίου 1877 και ήταν αποτυχία. Αρκετά χρόνια αργότερα όμως, το 1895 στην Αγία Πετρούπολη, με νέα χορογραφία, αυτή τη φορά από τους Μαριούς Πετιπά και Λεβ Ιβάνωφ, η παράσταση γνωρίζει την αποθέωση. Το 1969 ο Γιούρι Γκριγκορόβιτς διασκευάζει και παρουσιάζει την πρεμιέρα του στα μπαλέτα Μπολσόι με την κλασική χορογραφία της «Λίμνης των Κύκνων» που έμεινε στην ιστορία του θεάτρου και γνώρισε αποθέωση για πάνω από 30 χρόνια. Πρωταγωνίστρια σε αυτή την ιστορική πρεμιέρα ήταν η γυναίκα του και αξέχαστη πρίμα μπαλαρίνα των Μπολσόι, Ναταλία Μπεσμέρτνοβα, σε μια τολμηρή για την εποχή της εκδοχή, μια εκδοχή που ο Γιούρι Νικολάεβιτς δούλευε από την ημέρα που έγινε καλλιτεχνικός διευθυντής στο διάσημο μπαλέτο, δηλαδή 5 χρόνια πριν. Η «Λίμνη των Κύκνων» του Γιούρι Γκριγκορόβιτς, έμεινε στην ιστορία αφού σε αυτήν το τέλος ήταν αίσιο, δηλαδή ο Πρίγκιπας και η Οντέτ (ο «Λευκός Κύκνος») πετάνε μακριά, ερωτευμένοι και ευτυχισμένοι. Μέχρι το 1997 που άφησε για 4 χρόνια τα Μπολσόι (μέχρι το 2001 που επανήλθε) η δική του «Λίμνη των Κύκνων» είχε σπάσει τα ρεκόρ, με 238 παραστάσεις στο διάσημο θέατρο της Μόσχας και σχεδόν 500 παραστάσεις στις παγκόσμιες περιοδείες των Μπολσόι σε όλο τον κόσμο! Το 1997 με τα ίδια σκηνικά και κοστούμια, ο Γιούρι Γκριγκορόβιτς χορογραφεί την παράσταση για το Γκριγκορόβιτς Μπαλέ και ακολουθούν μεγάλες περιοδείες σε όλο τον κόσμο όπου γνωρίζει την αποθέωση. Το 2001 ξαναχορογραφεί την «Λίμνη των Κύκνων» για τα Μπολσόι και επαναφέρει το τραγικό τέλος. Αυτή η χορογραφία του, πάντα με τα ίδια σκηνικά και κοστούμια, παρουσιάζεται στο διάσημο μπαλέτο μέχρι και σήμερα.
Σήμερα η «Λίμνη των Κύκνων» θεωρείται ένα από τα καλύτερα μπαλέτα όλων των εποχών. Κι αυτό, γιατί ενσαρκώνει όσο κανένα άλλο, όλη τη γκάμα των ανθρώπινων συναισθημάτων, από την ελπίδα μέχρι την απόγνωση, από τον τρόμο μέχρι την τρυφερότητα, από τη μελαγχολία μέχρι την έκσταση. Το παραμύθι αφηγείται τις αισθηματικές περιπέτειες ενός νέου πρίγκιπα και μιας όμορφης πριγκίπισσας, την οποία ένας κακόβουλος μάγος έχει μεταμορφώσει σε λευκό κύκνο. Η πριγκίπισσα Οντέτ και οι φίλες της περνούν τη ζωή τους παγιδευμένες στη μορφή του κύκνου από τότε που τις μάγεψε ο μάγος. Τα μάγια μπορεί να λύσει μόνο ο έρωτας, ο οποίος έρχεται με την όψη του ωραίου πρίγκιπα Ζίγκφριντ, που ορκίζεται να σώσει την Οντέτ. Ο μάγος αποπειράται να τον ξεγελάσει και να τον παντρέψει με την κόρη του Οντίλ, το μαύρο κύκνο, που μοιάζει εκπληκτικά με την Οντέτ. Ο Ζίγκφριντ σύντομα γλιτώνει από την παγίδα του μάγου, παίρνει στην αγκαλιά του την αγαπημένη του και πετούν μαζί για τον ουρανό.
Σημειώνουμε ότι δύο μεγάλα αστέρια από τα μπαλέτα Μπολσόι, ο Ruslan Skvortsov και η Anzhelina Vorontsova, παίρνουν μέρος στις παραστάσεις της «Λίμνης των Κύκνων» στους πρωταγωνιστικούς ρόλους (18/10, 19/10 στις 20:30, 20/10 στις 17:30 & 21/10).
GRIGOROVICH BALLET THEATRE OF RUSSIA
Η ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΚΥΚΝΩΝ
Μπαλέτο σε δύο πράξεις και τέσσερις σκηνές
Λιμπρέτο: Γιούρι Γκριγκορόβιτς βασισμένο σε μοτίβα σεναρίου των Βλαντιμίρ Μπεκίσεφ και Βασίλι Γκέλτσερ
Παραγωγή – Χορογραφία: Γιούρι Γκριγκορόβιτς
Σκηνικά – Κοστούμια: Σιμόν Βιρσαλάτζε
Διάρκεια: 2 ώρες και 20 λεπτά μαζί με ένα διάλειμμα
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: ΤΡΙΤΗ 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013 ΣΤΙΣ 20.30, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013 ΣΤΙΣ 20.30
ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013 ΣΤΙΣ 16.00 ΚΑΙ ΣΤΙΣ 20.30, ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013 ΣΤΙΣ 12.30 ΚΑΙ ΣΤΙΣ 17.30, ΔΕΥΤΕΡΑ 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 20:30, ΤΡΙΤΗ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 20:30
Τιμές Εισιτηρίων:
Ε ΖΩΝΗ: 18 ΕΥΡΩ, ΠΑΙΔΙΚΟ-ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ 9 ΕΥΡΩ
Δ ΖΩΝΗ: 28 ΕΥΡΩ, ΠΑΙΔΙΚΟ-ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ 14 ΕΥΡΩ
Γ ΖΩΝΗ: 38 ΕΥΡΩ, ΠΑΙΔΙΚΟ-ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ 19 ΕΥΡΩ
Β ΖΩΝΗ: 48 ΕΥΡΩ, ΠΑΙΔΙΚΟ-ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ 24 ΕΥΡΩ
Α ΖΩΝΗ: 58 ΕΥΡΩ, ΠΑΙΔΙΚΟ-ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ 29 ΕΥΡΩ
Προπώληση: 210-8840600, στα καταστήματα PUBLIC, FORTHNET, ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ, ηλεκτρονικά στα www.abcd.gr, www.viva.gr καθώς και στα ταμεία του θεάτρου Badminton.
ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ-GRIGOROVICH BALLET THEATRE OF RUSSIA
ΤΕΤΑΡΤΗ 16 ΚΑΙ ΠΕΜΠΤΗ 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013
ΘΕΑΤΡΟ BADMINTON
«Και αν ακόμη ο Δον Κιχώτης δεν κατάφερε να σώσει τον κόσμο, κατάφερε τουλάχιστον να σωθεί μέσα στον κόσμο του. Και αυτό είναι κάτι…»
Όρσον Γουέλς
Το αξεπέραστο έργο για μπαλέτο του Λούντβιχ Μίνκους «Δον Κιχώτης» παρουσιάστηκε πρώτη φορά από τον Μαριούς Πετιπά στις 26 Δεκέμβρη του 1869 από το Μπαλέτο των Μπολσόι της Μόσχας, αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα κλασικά έργα παγκοσμίως και χαρακτηριστικό δείγμα της ρωσικής τέχνης του μπαλέτου. Μια δεύτερη, περισσότερο δραματοποιημένη παρουσίαση του μπαλέτου, έγινε και πάλι από τον Πετιπά στην Αγία Πετρούπολη το 1871. Το 1900, ο Γκρόσκι έδωσε τη δική του πιο ρεαλιστική ερμηνεία. Το 1940 ο Ζαχάροφ ανέβασε εκ νέου τον Δον Κιχώτη και η παραγωγή αυτή υπήρχε πάντα στο ρεπερτόριο των Μπαλέτων Μπολσόι. Το 1994, ο Γιούρι Γκριγκορόβιτς παρουσιάζει την δική του εκδοχή και τονίζει περισσότερο μερικά μοναδικά σημεία στην χορογραφία του Πετιπά όπως το «Grand pas de deux», αλλά και γενικότερα τον ρόλο της Κίτρι. Έντεκα χρόνια μετά την πρεμιέρα στα Μπολσόι, το 2005, ο Γιούρι Γκριγκορόβιτς χορογραφεί τον «Δον Κιχώτη» με το Γκριγκορόβιτς Μπαλέ και σε αυτή την εκδοχή βασίζεται όχι μόνο στην χορογραφία του Μαριούς Πετιπά, αλλά χρησιμοποιεί και στοιχεία από την χορογραφία του Αλεξάντερ Γκόρσκι.
Η υπόθεση του «Δον Κιχώτη» είναι γνωστή από το περίφημο ομώνυμο μυθιστόρημα του Μιγκέλ ντε Θερβάντες (1547-1616), ένα από τα διασημότερα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Ο καλοσυνάτος Αλόνσο Κιχάνο, έχοντας διαβάσει πολλά βιβλία για τον ιπποτισμό, παρασυρμένος από τα ανδραγαθήματά τους, αποκηρύσσει το παρελθόν του. Επιλέγει το όνομα Δον Κιχώτης ντε λα Μάντσα, παίρνει για υπηρέτη του και ιπποκόμο τον Σάντσο Πάντσα και πορεύεται στους δρόμους της δράσης, της δικαιοσύνης και της αλήθειας, αναζητώντας την περιπέτεια και μια Δουλτσινέα που ζει μόνο στα όνειρά του. Το μπαλέτο ωστόσο στηρίζεται σε μία από τις περιπέτειες του Δον Κιχώτη, που περιλαμβάνεται στο διάσημο μυθιστόρημα του Θερβάντες. Κεντρικό θέμα είναι ένα συγκεκριμένο επεισόδιο στο οποίο περιγράφεται το ειδύλλιο του φτωχού κουρέα Μπαζίλιο και της πανέμορφης Κίτρι, κόρης του πανδοχέα Λορέντζο. Το ισπανικό μεσογειακό ταμπεραμέντο διανθίζεται με την μαγεία του κλασικού ρώσικου μπαλέτου και την εμπνευσμένη μουσική του Λούντβιχ Μίνκους, ο οποίος με τον «Δον Κιχώτη» και την «Μπαγιαντέρα», τις δύο μεγάλες επιτυχίες του, έμεινε στην ιστορία του κλασικού μπαλέτου ως ένας καταξιωμένος δημιουργός μοναδικών παραστάσεων.
GRIGOROVICH BALLET THEATRE OF RUSSIA
ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ
Μπαλέτο σε τρεις πράξεις με πρόλογο και επίλογο.
Λιμπρέτο: Μαριούς Πετιπά βασισμένο στο μυθιοστόρημα του Μιγκέλ Ντε Θερβάντες.
Παραγωγή – Χορογραφία: Γιούρι Γκριγκορόβιτς
Σκηνικά – Κοστούμια: Ντιμίτρι Τσερμπάτζι
Διάρκεια: 2 ώρες και 20 λεπτά μαζί με δύο διαλείμματα
Ημέρες και ώρες παράστασης: ΤΕΤΑΡΤΗ 16 ΚΑΙ ΠΕΜΠΤΗ 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013 ΣΤΙΣ 20.30
Τιμές Εισιτηρίων:
Ε ΖΩΝΗ: 18 ΕΥΡΩ, ΠΑΙΔΙΚΟ-ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ 9 ΕΥΡΩ
Δ ΖΩΝΗ: 28 ΕΥΡΩ, ΠΑΙΔΙΚΟ-ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ 14 ΕΥΡΩ
Γ ΖΩΝΗ: 38 ΕΥΡΩ, ΠΑΙΔΙΚΟ-ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ 19 ΕΥΡΩ
Β ΖΩΝΗ: 48 ΕΥΡΩ, ΠΑΙΔΙΚΟ-ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ 24 ΕΥΡΩ
Α ΖΩΝΗ: 58 ΕΥΡΩ, ΠΑΙΔΙΚΟ-ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ 29 ΕΥΡΩ
Προπώληση: 210-8840600, στα καταστήματα PUBLIC, FORTHNET, ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ, ηλεκτρονικά στα www.abcd.gr, www.viva.gr καθώς και στα ταμεία του θεάτρου Badminton.