Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥΛΗ

Μια ιδιαίτερη πρόταση για τους μικρούς του φίλους έχει το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου: «Η Ζωή του κυρίου Δεντρούλη» είναι μια ψηφιακή παράσταση με εντυπωσιακά γραφικά που μετατρέπουν τον τεράστιο θόλο του Πλανηταρίου άλλοτε σε λιβάδι κι άλλοτε σε κορμό δένδρου και κάνουν την πρώτη εκπαιδευτική γνωριμία των παιδιών μας με τη ζωή των δέντρων μια ευχάριστη ψυχαγωγική εμπειρία.
Η Δανάη Πασχαλίτσα και ο Λάμπης Πυγολαμπίδας είναι δυο μικρά πειραχτήρια, τα οποία ανήκουν σε μια τάξη εντόμων, που οι ειδικοί επιστήμονες, ονομάζουν Κολεόπτερα. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι φοιτούν στη Διάσημη «Σχολή Πεφωτισμένων Κολεοπτέρων», μια σχολή που φροντίζει να λάμπει… όχι μόνο το σώμα, αλλά και το πνεύμα τους. Κι όταν από τη Σχολή τους ανατίθεται να μελετήσουν τη Ζωή των Δέντρων, ξεχύνονται στο λιβάδι και αναλαμβάνοντας τον ρόλο δημοσιογράφων-ερευνητών, μας ταξιδεύουν έως τον κύριο Δεντρούλη, το υπέροχο δέντρο της… περιοχής, για να τον γνωρίσουμε από μέσα και απ’ έξω αναλαμβάνοντας να μας ξεναγήσουν σε κάθε σημαντικό τμήμα του δέντρου και να μας εξηγήσουν την χρησιμότητά του για να καταλάβουμε γιατί τα δέντρα είναι τόσο σημαντικά για την ύπαρξη όλων μας. 
Με τρόπο απλό και διασκεδαστικό, που όμως δεν στερείται την επιστημονικής ορθότητας, περιγράφουν πώς τα δέντρα μεγαλώνουν, πώς τρέφονται και κυρίως πώς προσφέρουν τα απαραίτητα συστατικά για τη ζωή όλων μας: το οξυγόνο και τη γλυκόζη. Έτσι, θα επισκεφθούμε αρχικά τις ρίζες -τις άγκυρες του δέντρου- που το κρατούν δεμένο σταθερά στο χώμα. Θα δούμε πώς απορροφούν νερό και μεταλλικά στοιχεία. Από εκεί θα ταξιδέψουμε με τους ειδικούς σωλήνες, που μεταφέρουν το νερό ως τα φύλλα. Έτσι θα συνειδητοποιήσουμε ότι το νερό ρέει συνεχώς και αντίθετα από τη βαρύτητα από κάτω προς τα πάνω! Από τις ρίζες θα ανέβουμε ψηλότερα ως τα φύλλα, για να μάθουμε περισσότερα για μία από τις σπουδαιότερες εφευρέσεις της φύσης… για τη σημαντικότερη βιοχημική διαδικασία στον πλανήτη… τη φωτσύνθεση, που βοηθά τα φυτά (και άρα και τον κύριο Δεντρούλη) να φτιάξουν γλυκόζη, δηλαδή τροφή, όχι μόνο για τον εαυτό τους, αλλά και για όλους εμάς! Και επειδή η Δανάη Πασχαλίτσα και ο Λάμπης Πυγολαμπίδας δεν αρκούνται στους εντυπωσιακούς χαρακτηρισμούς και τους υπερθετικούς βαθμούς των επιθέτων… θα μπουν βαθιά μέσα στο φύλλο, θα τρυπώσουν ως τους χλωροπλάστες και από εκεί στη χλωροφύλλη, για να μας μάθουν τα υλικά που χρειάζονται τα φυτά για να φωτοσυνθέσουν: νερό από το έδαφος, διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα και φως από τον ήλιο. Και βέβαια δεν θα ξεχάσουν να μας αποκαλύψουν και την ευχάριστη παρενέργεια αυτής της μαγειρικής: το Οξυγόνο, που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα!
den2
den3
den3
Το ευχάριστο αυτό ταξίδι στην καρδιά των φυτών και των δέντρων έχει ως στόχο να κατανοήσουμε ότι όλοι όσοι ζούμε στην φύση αποτελούμε μια αλυσίδα. Κι ότι χωρίς τα φυτά η ζωή στη Γη θα ήταν πολύ διαφορετική. Η παράσταση φιλοδοξεί επίσης να υπενθυμίσει σε όλους ότι τα πράσινα φυτά, είναι απολύτως απαραίτητα για την ύπαρξή μας! Κάθε ανάσα που παίρνουμε και κάθε μόριο γλυκόζης που τρώμε τα χρωστάμε σ΄ αυτά. Γι΄ αυτό και πρέπει να προστατεύουμε τους πράσινους φίλους μας. Ο καθένας χωριστά και όλοι μαζί!
Έτσι, θα απολαμβάνουμε τον πλανήτη μας και τα πολλά θαύματα που μας προσφέρει!
Σκηνοθεσία: Μαρία Ζερβού
Φωνές: Γιώργος Πυρπασόπουλος, Σία Κοσκινά, Μίνα Αδαμάκη, Χρήστος Θάνος και Μάνος Καρατζογιάννης.
Επιστημονική επιμέλεια κειμένου: Κατερίνα Τσικαλάκη
Διασκευή σεναρίου στα Ελληνικά: Εύη Γαρδίκη, Νίκος Θωμαΐδης.
Παραγωγή: Softmachine, 2013
Εισιτήριο: 6 ευρώ για τους ενήλικες, 4 ευρώ για τα παιδιά

Κάθε Παρασκευή στις 17:30, κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 12:30 και στις 17:30 στο Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου.
Προτείνεται για παιδιά από 5 έτων και άνω!