ΔΙΑΦΕΡΩ, ΔΙΑΦΕΡΕΙΣ, ΠΑΙΖΟΥΜΕ;

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο (ΕΠΜ) με αφορμή το νέο του έκθεμα «Κοινωνική και Πολιτισμική διαφορετικότητα, Οι Έτσι και οι Αλλιώς: μια ιστορία για τη διαφορετικότητα» πραγματοποιεί το Σάββατο 23 Μαΐου και την Κυριακή 24 Μαΐου, από τις 10:00 έως 15:00, ένα αφιέρωμα στη διαφορετικότητα, με τίτλο «Διαφέρω, διαφέρεις, παίζουμε;»

NEO EKTHEMA

Το νέο έκθεμα του Μουσείου έχει σκοπό να προσφέρει στα παιδιά ένα πλούσιο σε ερεθίσματα περιβάλλον για να συναισθανθούν, να ευαισθητοποιηθούν, να δημιουργήσουν και να εκφραστούν γύρω από το θέμα της διαφορετικότητας. Μέσα από την ιστορία «Οι Έτσι και οι Αλλιώς» καθώς και χάρη σε ειδικά σχεδιασμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν την αυτογνωσία, την αποδοχή και τον αλληλοσεβασμό, να εντοπίσουν προκαταλήψεις, να συνεργαστούν και να ψυχαγωγηθούν διαφορετικά.

10922723_10153287468699691_2270047221260107264_n

Στο διήμερο αφιέρωμα, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε μια γιορτή γεμάτη από γεύσεις, μυρωδιές, μουσικές και ιστορίες από διαφορετικά μέρη του κόσμου. Συγκεκριμένα, οι οικογένειες με παιδιά ηλικίας 3-12 χρόνων θα μπορούν να λάβουν μέρος στα ακόλουθα ειδικά σχεδιασμένα εκπαιδευτικά προγράμματα:

→ «Το διαφορετικό με κάνει δυνατό!», στο έκθεμα «Ανακαλύπτω τον εαυτό μου, Πώς κινούμαι;»
Πόσο ίδιοι είμαστε; Πόσες διαφορετικές ικανότητες έχει ο καθένας μας; Με ποιον τρόπο μπορούν χαρακτηριστικά που φαντάζουν «ελαττώματα» να γίνουν προτερήματα; Παιδιά και ενήλικες ανακαλύπτουν με τη βοήθεια μιας συλλογής από κούκλες του ΕΠΜ πόσο διαφορετικοί είμαστε όλοι και δημιουργούν μια ιστορία για τη διαφορετικότητα!

→ «Ο γύρος του κόσμου με ένα βιβλίο!», στο έκθεμα «Σοφίτα»
Μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν… μύθους και θρύλους από όλον τον κόσμο που, αν και διαφορετικοί…, μοιάζουν!

→ «Κάμποι, βουνά, θάλασσες και νησιά, όλα διαφορετικά!» στο έκθεμα « Ταξιδεύω με το Kινητό Mουσείο»
Πόσο διαφορετικοί τόποι υπάρχουν σε μια χώρα; Με ποιο διαφορετικό μεταφορικό μέσο ταξιδεύουμε στον κάθε έναν; Με ποιον τρόπο διαφέρουν οι άνθρωποι σε κάθε τόπο; Μικροί και μεγάλοι «ταξιδεύουν» σε διαφορετικούς προορισμούς και ανακαλύπτουν πόσο διαφορετική είναι η ίδια η Ελλάδα!

→ «Οι αγορές του κόσμου», στο έκθεμα «Η Αγορά»
Πόσα διαφορετικά υλικά υπάρχουν; Πόσο περίεργα ονόματα έχουν; Πώς είναι οι αγορές του κόσμου; Από πού μπορώ να ψωνίσω μέσα στο Παιδικό Μουσείο; Οι επισκέπτες ανακαλύπτουν με διαδραστικό τρόπο τις αγορές του κόσμου και τα προϊόντα τους και κάνουν πρωτότυπες αγορές στην Αγορά του Παιδικού Μουσείου.

→ «Γύρω από το τραπέζι»
Πόσοι διαφορετικοί τρόποι υπάρχουν για να νοστιμίσεις τη φακή; Πόσα διαφορετικά μπαχαρικά υπάρχουν; Ποιοι πολιτισμοί τα χρησιμοποιούν;
Παιδιά κι ενήλικες μυρίζουν, δοκιμάζουν και μαγειρεύουν φακή με διαφορετικούς τρόπους, χρησιμοποιώντας διαφορετικά μπαχαρικά και στρώνουν τραπέζι στο Παιδικό Μουσείο!

19728_10153239837829691_1526309540118889993_n
Όλες οι δράσεις είναι δωρεάν. Το έργο χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο
Κυδαθηναίων 14,
105 58 Πλάκα
Τηλ: 2103312995
Φαξ: 2103241919
E-Mail: info@hcm.gr

Leave a Reply