ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΟΝ ΚΛΗΔΟΝΑ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ

κλήδοναΤο Σάββατο 24 Ιουνίου γιορτάζει ο Αη-Γιάννης ο Κλήδονας και η Φιλοδασική Ένωση Αθηνών προσκαλεί μικρούς και μεγάλους, γονείς και παιδιά μαζί, στο Αισθητικό Δάσος Υμηττού, για να γνωρίσουν τα έθιμα μιας γιορτής που παραδοσιακά σηματοδοτεί αυτή την εποχή: το μεσοκαλόκαιρο.

«Σας εύχομαι από καρδιάς του Κλήδονα τ΄αστέρι,

στιγμές πολλές, στιγμές χαράς στο σπίτι σας να φέρει!»

Το ραντεβού έχει οριστεί στις 18.00 το απόγευμα, πίσω από τη Μονή Καισαριανής. Μέσα από ιστορίες και παιχνίδια, στο καλοκαιρινό τοπίο του Υμηττού, γονείς και παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για τη σημασία του μεσοκαλόκαιρου και για τα έθιμα του «Κλήδονα». Θα «προμαντέψουν την τύχη» τους, θα δοκιμάσουν την «αλμυροκουλούρα» και θα «γητέψουν» τις ελιές για να κάνουν πολύ καρπό, με αυτοσχέδια και μοναδικά … «ξόρκια»!

Τα έθιμα του Κλήδονα, παραδοσιακά συνδέονται με τη γιορτή για τη γέννηση του Ιωάννου του Προδρόμου, του Βαπτιστή, στις 24 Ιουνίου. Σε πολλά μέρη ονομάζεται και «Ριγανάς» γιατί την εποχή αυτή ωριμάζει η ρίγανη!  Έτσι, στο τέλος του προγράμματος, η κάθε οικογένεια θα πάρει μια αρωματική ρίγανη, από το φυτώριο της Φιλοδασικής, για να τη φυτέψει και να την φροντίζει στο σπίτι.

Philodasiki-2016 (2)

ΠΟΤΕ: Σάββατο 24 Ιουνίου 2017, ώρα 18.00 – 20.00 (Παρακαλούμε να είστε εκεί 10’ λεπτά νωρίτερα)

ΠΟΥ: Στο Αισθητικό  Δάσος Υμηττού,  πίσω από την Μονή Καισαριανής

ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ: Για οικογένειες με παιδιά 4-12 ετών (μικρότερα αδέλφια ευπρόσδεκτα!)

ΠΡΙΝ ΕΡΘΕΤΕ:  Δηλώστε απαραίτητα την συμμετοχή σας στα τηλ: 210 7220866 και 6945380044 (κα. Κατερίνα Λιάπη). Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

ΠΑΡΤΕ ΜΑΖΙ:  Νερό, άνετα ρούχα (ανάλογα με τον καιρό) και παπούτσια κατάλληλα για περπάτημα στο βουνό

Δείτε το σχετικό event στο facebook!

Η Φιλοδασική Ένωση Αθηνών είναι μη Κερδοσκοπικό Σωματείο και διαχειρίζεται το Αισθητικό Δάσος στον Υμηττό γύρω από την Μονή Καισαριανής. Επενδύει μεγάλο μέρος της προσπάθειάς της στο να φέρει παιδιά και ενήλικες κοντά  στη φύση, μέσα από τα σχολικά και τα οικογενειακά εκπαιδευτικά προγράμματα που οργανώνει.Η οικονομική συμμετοχή, με την μορφή δωρεάς, είναι 10 ευρώ ανά οικογένεια και ενισχύει την προσπάθεια της Φιλοδασικής Ένωσης Αθηνών για την διατήρηση και ανάπτυξη των δασών.Τις σχολικές και οικογενειακές δημιουργικές δραστηριότητες της Φιλοδασικής συντονίζουν η παιδαγωγός κα Ρόζα Τριανταφυλλίδη και η παιδοψυχολόγος κα Κατερίνα Λιάπη.

Περισσότερες πληροφορίες για τη Φιλοδασική Ένωση Αθηνών

Online: http://www.philodassiki.org | e-mail: contact@philodassiki.org

Διεύθυνση: Ηροδότου 10, 10675 Αθήνα

ΤΗΛ. 210 7220866- 6945380044

Leave a Reply