24 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του για το κοινό, μέσα από ένα τετραήμερο ανοιχτών εκδηλώσεων στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, από 21 έως 24 Ιουνίου, με πολλή μουσική, φωτογραφία, τέχνη, αθλητισμό, μαγεία και εκπλήξεις για μικρούς και μεγάλους!

Την τέταρτη και τελευταία μέρα των εκδηλώσεων, την Τετάρτη 24 Ιουνίου, το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος φιλοξενεί εκδηλώσεις αφιερωμένες στο περιβάλλον και τη βιωσιμότητα, οι οποίες περιλαμβάνουν την προβολή ταινίας για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα στο ΚΠΙΣΝ και εκπαιδευτικά εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους. Επίσης, ακροβάτες, θα προσφέρουν ένα εντυπωσιακό θέαμα με φόντο το υπό ανέγερση ΚΠΙΣΝ. Παράλληλα  θα ολοκληρωθούν και οι ολονύχτιες προβολές του Video Art Project “Fireflies in the Night”.

SNFCC_daynight_Day 2_2 - Αντίγραφο

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα εκδηλώσεων για τη Τετάρτη 24 Ιουνίου, περιλαμβάνει:

 “Το Πάρκο μας” – Προβολή ταινίας για το ΚΠΙΣΝ

Στο ξέφωτο, 21:15

Παρουσίαση του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος από την αρχιτέκτονα τοπίου Έλλη Παγκάλου και προβολή ταινίας για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα στο ΚΠΙΣΝ. Την ταινία θα προλογίσει ο αρχιτέκτονας του έργου, Renzo Piano.

 Ακροβάτες: “Από τη Γη στον Ουρανό” – Lea Toran JennerShaunna KotkaDavid Dimitri

Στο ξέφωτο, 22:00

Η Lea Toran Jenner, η Shaunna Kotka και ο David Dimitri επαναπροσδιορίζουν την τέχνη του τσίρκου, ταξιδεύοντάς μας Από τη Γη στον Ουρανό. Συνδυάζοντας την ασύγκριτη δεξιοτεχνία τους με το χορό και το θέατρο, δημιουργούν την ψευδαίσθηση της έλλειψης βαρύτητας που μεταφράζεται σε οπτική ποίηση. Επάνω στη σκηνή, η κυκλική στεφάνη της Lea τραβάει όλα τα βλέμματα με τις μαγευτικές της περιστροφές. Πάνω από τα κεφάλια μας, αιωρούμενη με τη βοήθεια ενός γερανού, η Shaunna χορεύει με το μεταξωτό της ύφασμα, παίζοντας με τη βαρύτητα. Τέλος, ψηλά πάνω από τα δέντρα, ένας άντρας ανεβαίνει στο σκοινί και ξεκινά ένα μαγικό ταξίδι. Αυτός ο «περίπατος» των 300 μέτρων, από τον διεθνούς φήμης καλλιτέχνη του τσίρκου που κάνει το αδύνατο δυνατό, συνδέει το Πάρκο με τα νέα κτίρια του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, και μας καλεί να κοιτάξουμε ψηλά και να αντικρύσουμε το μέλλον. Η μαγική αυτή σχοινοβασία είναι μία ευγενική προσφορά του David Dimitri στο ΚΠΙΣΝ και στους ανθρώπους της Ελλάδας, μία χειρονομία φιλίας και αλληλεγγύης.

Ξεναγήσεις στο Πάρκο

Στον Πευκώνα, 18:30

Ξεναγήσεις στο πάρκο από εκπαιδευόμενους (interns) στην αρχιτεκτονική τοπίου. Η περιήγηση θα έχει αφετηρία τον Πευκώνα στο βόρειο τμήμα του Πάρκου. Οι επισκέπτες θα ανέβουν προς την κορυφή του Λόφου, κατά μήκος μιας διαδρομής με ελαιόδεντρα και λεβάντες, πλησιάζοντας στη νότια ανατολική πλευρά τα νέα κτίρια που θα φιλοξενήσουν την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και την Εθνική Λυρική Σκηνή. Στη συνέχεια, θα περιηγηθούν στους επιμέρους χώρους του Πάρκου, όπως τον Λαβύρινθο, το Λαχανόκηπο, τους Χώρους Παιχνιδιού. Η διαδρομή θα ολοκληρωθεί στην περιοχή με τους πίδακες νερού. (Διάρκεια ξενάγησης 30’)

Εργαστήριο Κομποστοποίησης

Στον Παιδότοπο 1, 18:30

Παραδοσιακός και παμπάλαιος τρόπος λίπανσης και βελτίωσης του εδάφους, μεγάλο ρεύμα στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, η κομποστοποίηση συνδέεται με το τρίπτυχο, περιβάλλον-κοινωνία-οικονομία. Μέλη της Οικολογικής Εταιρίας Ανακύκλωσης ενημερώνουν τα παιδιά, με οπτικό υλικό, για τα οφέλη αυτής της φυσικής ανακύκλωσης, για το δήμο και την πόλη τους, αλλά και τον πλανήτη. Φτιάχνουν ξύλινους ειδικούς κάδους για κομποστοποίηση στο σπίτι και συμμετέχουν σε συζήτηση για να κατανοήσουν την πιο οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον μέθοδο διαχείρισης των οργανικών υλικών, αναγκαία για τα οικοσυστήματα.

Πράκτορες του Πλανήτη. Κωδικός: «Σώστε το Πάρκο»

Στους Παιδότοπους 2 & 4, 18:30

Το Πάρκο γίνεται μια μικρογραφία του πλανήτη και τα παιδιά οι πράκτορές του, που αναλαμβάνουν να τον προστατέψουν και να τον σώσουν. Χωρίζονται σε ομάδες και ερευνούν τη σημασία των πάρκων για την ποιότητα της ζωής στην πόλη, μαθαίνουν για τους κινδύνους που απειλούν το αστικό πράσινο και οξύνουν την οικολογική τους συνείδηση. Όταν η άσκησή τους ολοκληρώνεται, κάθε πράκτορας φεύγει με ένα μικρό φάκελο με οδηγίες για να συνεχίσει την αποστολή με κωδική ονομασία, «Σώστε το Πάρκο» και να την υιοθετήσει ως στάση ζωής.

Φωλιές για διάβασμα

Στον Παιδότοπο 3, 18:30

Με υφάσματα, σκοινιά και άλλα υλικά τα παιδιά μαζί με τους γονείς τους, φτιάχνουν φωλιές, μικρά καταφύγια για να μπορούν να διαβάζουν ανενόχλητα τα βιβλία που θα υπάρχουν στο χώρο, απολαμβάνοντας τους ήχους του πάρκου. 

Πάνω στη γη (Land Art)

Στον Παιδότοπο 5, 18:30

Το φυσικό τοπίο γίνεται ένας καμβάς δημιουργίας και μεταμορφώνεται με οικολογική ευαισθησία και αισθητική έμπνευση σε έργο υπαίθριας τέχνης. Τα παιδιά, εξοπλισμένα με όλα τα είδη χώματος, με άμμο, χαλίκια και γλάστρες και με την καθοδήγηση των αρχιτεκτόνων-εικαστικών Χαράς Μαραντίδου και Κατερίνας Γώγου, δημιουργούν εικαστικές συνθέσεις δύο διαστάσεων με μικρές ανυψώσεις του εδάφους και λακκούβες. Στη συνέχεια δοκιμάζουν πιο σύνθετες, τρισδιάστατες κατασκευές και διαμορφώνουν καθιστικά από χώμα, με φτυάρια, τσουγκράνες, νερό και κομμάτια ξύλου, πάντα σε αρμονία με το περιβάλλον.

Κηπουροί στην πόλη

Στον λαχανόκηπο, 18:30

Είναι τμήμα του νέου παγκόσμιου σχεδιασμού για τους σύγχρονους τρόπους μάθησης, ένα δυναμικό εργαλείο για κατάκτηση γνώσης, που βασίζεται στο έξυπνο παιχνίδι και τους φυσικούς τρόπους εμπλοκής σε χρήσιμες εμπειρίες. Τα παιδιά μυούνται σε παιχνίδια ισορροπίας, ρυθμού, αίσθησης του χώρου, προσανατολισμού, μαθαίνουν με εύθυμους τρόπους να παίρνουν αποφάσεις, να συντονίζουν το σώμα τους και να ελέγχουν τις κινήσεις τους, να αναπτύσσουν φωτογραφική μνήμη και να παρασύρονται σε γόνιμη διαδραστική σχέση με τους συμπαίκτες τους, που οξύνει τη σκέψη και τις δεξιότητές τους.

Μαγειρεύοντας με Βότανα

Στο σιντριβάνι, 18:30

Δίνουν το χαρακτήρα σε κάθε εθνική κουζίνα, κάνουν μικρά θαύματα και είναι το μυστικό για να απογειωθεί ένα ταπεινό ή αδιάφορο πιάτο σε κάτι ιδιαίτερο, με συναρπαστική γεύση. Σε ένα παιχνίδι-πείραμα οι μεγάλοι ενημερώνονται για την τεράστια ποικιλία των βοτάνων, παρακολουθούν συνταγές με βότανα, με απλούς ή παράδοξους συνδυασμούς και δοκιμάζουν ιδέες του chef Χριστόφορου Πέσκια για γευστικές περιπέτειες.

Αθλοπαιδιές

Στο ξέφωτο, 18:30

Ο κόσμος του αθλητισμού, ανοιχτός στην κοινωνικότητα, την ευεξία, την άμιλλα, αλλά και σε ερεθίσματα για επαγγελματικό μέλλον, καλεί τα παιδιά να τον γνωρίσουν με παιχνίδια προσαρμοσμένα στην ηλικία και τις ανάγκες τους, χωρίς την πίεση του ανταγωνισμού και την απαίτηση για επιδόσεις. Τα παιδιά δοκιμάζουν μικρές αθλητικές περιπέτειες, άλμα εις μήκος χωρίς φόρα, άλμα επί κοντώ, ρίψη Vortex/δίσκου, τρέξιμο και τρέξιμο με εμπόδια και ανακαλύπτουν τη χαρά της κίνησης, την απόλαυση της φυσικής δραστηριότητας και της σωματικής καλλιέργειας.

Ο Καραγκιόζης Οικολόγος, του Ηλία Καρελλά

Στο Λαβύρινθο, 19:00

Ο Ηλίας Καρελλάς, ο πρωτοπόρος καραγκιοζοπαίκτης που εδώ και 15 χρόνια δίνει στο πανάρχαιο θέατρο σκιών μια δροσιά σημερινή, εμπνέεται από το φυσικό τοπίο του Πάρκου και παρουσιάζει, για μικρούς και μεγάλους, τον Καραγκιόζη Οικολόγο, με τη συνοδεία μουσικής και τραγουδιών από την Αρετή Κετιμέ και το σαντούρι της, και τετραμελούς ορχήστρας παραδοσιακών οργάνων. Μια παράσταση-γιορτή, με τη μαγεία της σκιάς και τη δύναμη του λόγου, που συμπληρώνεται από έκθεση με γιγαντοφιγούρες ζώων, φτιαγμένες από τον Ηλία Καρελλά για την παράστασή του “Οι Μύθοι του Αισώπου”.

Yoga για παιδιά

Στο Ξέφωτο, 19:00

Εξαιρετική φυσική και διανοητική άσκηση, η Yoga, βοηθάει τα παιδιά και τους έφηβους να αναπνέουν σωστά, να συγκεντρώνονται, να κατακτούν ισορροπία σώματος και πνεύματος, να καταπολεμούν το άγχος τους. Με διασκεδαστικό τρόπο, με τις οδηγίες εκπαιδευτών και χωρίς κριτική και απαιτήσεις άψογης εκτέλεσης, αναπτύσσουν δεξιότητες, αποκτούν πειθαρχία, οργανώνουν το μυαλό τους και απελευθερώνουν τη δυναμική τους. Και ακόμα, δυναμώνουν, γίνονται πιο ευλύγιστα και ενισχύουν την αυτοπεποίθησή τους σε ένα περιβάλλον χωρίς ανταγωνισμό. Με την πιστοποιημένη δασκάλα στη hatha yoga και yoga για παιδιά, Χριστίνα Μάτση.

Μαγειρεύοντας με Φρούτα και Λαχανικά

Στο σιντριβάνι, 19:45

Από τη φύση στην κουζίνα η απόσταση γεφυρώνεται με γνώση, κέφι και έμπνευση και η μαγειρική γίνεται μια προσπάθεια να μεταμορφωθεί σε τέχνη μια ανθρώπινη ανάγκη. Τα παιδιά επιστρατεύουν τις αισθήσεις τους και, με κλειστά μάτια, μαντεύουν και μαθαίνουν, δοκιμάζοντας να ξεχωρίζουν φρούτα και λαχανικά. Εκτελούν ή αυτοσχεδιάζουν απλές καλοκαιρινές συνταγές, σαλάτες, κρύα πιάτα, συνδυασμούς φρούτων και λαχανικών και ανακαλύπτουν τρόπους να γίνονται δημιουργικά με τα απλά υλικά του λαχανόκηπου και του οπωρώνα, με την καθοδήγηση της chef & food blogger, Madame Ginger.

Fireflies in the Night

Στο Ξέφωτοαπό τις 23:00

Το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος μεταμορφώνεται σε ένα υπαίθριο σινεμά, παρουσιάζοντας το τριμερές ολονύχτιο πρόγραμμα προβολών video art Fireflies in the Night.Υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Robert Storr, Πρύτανη της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Yale, και των επιμελητριών Barbara London, Καλλιόπη Μηνιουδάκη και Francesca Pietropaolo, το πρόγραμμα περιλαμβάνει non-stop προβολές ορισμένων από τα πιο σημαντικά έργα της διεθνούς video art, που αποτελεί ένα από τα κυριότερα εικαστικά μέσα του τέλους του 20ου και του 21ου αιώνα. Σαν μια διασταύρωση παραστάσεων σε αρχαίο ελληνικό θέατρο και προβολών σε σύγχρονο drive-in κινηματογράφο, τα έργα θα παρουσιαστούν στην καρδιά του Πάρκου, σε μία ή και πολλαπλές οθόνες, και θα ξεκινούν αργά το βράδυ διαρκώντας έως το ξημέρωμα της επόμενης ημέρας. Χωρίς αρχή και τέλος, οι επισκέπτες θα μπορούν να παρακολουθήσουν τις προβολές ελεύθερα για όσο διάστημα επιθυμούν. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια σύνθεση έργων που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεματολογίας, ύφους και διαθέσεων, από ένα ποικιλόμορφο φάσμα καλλιτεχνών από διαφορετικές γενιές, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

SNFCC_daynight_Day 2_1 - Αντίγραφο

Για τέσσερις ημέρες το ΚΠΙΣΝ ανοίγει τις πόρτες του και το κατάφυτο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος παίρνει ζωή! Έλα κι εσύ!

Περισσότερες πληροφορίες στο www.snfcc.org/countdown

Leave a Reply