ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΝΑΝ ΕΛΕΦΑΝΤΑ ΝΑ ΧΟΡΕΨΕΙ ΣΤΟ PLAYGYM

Πώς να κάνετε έναν ελέφαντα να χορέψειΠοιος μπορεί να κάνει έναν ελέφαντα να χορέψει;
Σίγουρα κάποιος εύσωμος. Με μια φωνή βροντερή όσο εκατό κεραυνοί μαζί.
Και δυνατός. Ναι, οπωσδήποτε πολύ δυνατός! Ή μήπως όχι;

Οι Άγγελος Αγγέλου και Έμη Σίνη παρουσιάζουν το βραβευμένο με Α’ Κρατικό Βραβείο, βιβλίο τους Πώς να κάνετε έναν ελέφαντα να χορέψει στο Playgym. Ένα βιβλίο που, με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο, αποδεικνύει ότι όλα μπορεί να τα καταφέρει κανείς… αρκεί να μετατρέψει την «αδυναμία» του σε δύναμη!

Οι μικροί μας φίλοι θα κατασκευάσουν και θα ζωγραφίσουν μαζί με τους συγγραφείς κάνοντας τα μικρά μεγάλα και τα αδύνατα δυνατά και στο τέλος έναν ελέφαντα να χορέψει!

Το βιβλίο Πώς να κάνετε έναν ελέφαντα να χορέψει που εικονογραφεί η Σοφία Τουλιάτου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος (περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο εδώ).

Πού: Στο Playgym
Πότε: Σάββατο 8 Απριλίου 2017, 6 το απόγευμα.
Είσοδος: Δωρεάν – Απαιτείται κράτηση θέσης.
Η διάρκεια της εκδήλωσης είναι 60 λεπτά χωρίς διάλειμμα και αφορά παιδιά +2,5 ετών.

Άγγελος Αγγέλου και Έμη Σίνη στο Playgym

Λίγα λόγια για το βιβλίο Πώς να κάνετε έναν ελέφαντα να χορέψει από την Ελένη Κορόβηλα

Τα κλιμακωτά παραμύθια, γνώριμά μας από τη λαϊκή παράδοση, είναι ιδιαίτερα αγαπητά κυρίως στα μικρά παιδιά. Η βαθμιαία εισαγωγή νέων στοιχείων ή προσώπων στην παρουσίαση /αφήγηση της ιστορίας και ο ρόλος που αποκτά κάθε νέο στοιχείο παραμερίζοντας το προηγούμενο και στη συνέχεια (στην επόμενη κλιμάκωση) παραχωρώντας τη σειρά του στο επόμενο αυξάνει την ένταση, το ενδιαφέρον και δημιουργεί προσδοκίες για την κορύφωση. Ο Άγγελος Αγγέλου και η Έμη Σίνη δημιούργησαν με μια παλιά, δοκιμασμένη τεχνική ένα σύγχρονο παραμύθι για τη δύναμη της θέλησης, την αξία της προσπάθειας και τη σημασία του να αποδέχεται κανείς τον εαυτό του, αλλά και τους άλλους, όπως είναι.

Άγγελος Αγγέλου και Έμη Σίνη στο Playgym

Ένα μικρούλι ποντικάκι θα δοκιμάσει τις δυνάμεις του και τα όριά του για να ανακαλύψει πως καμιά σημασία δεν έχει το μέγεθος ή η σωματική ρώμη και πως ο καθένας μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του φτάνει να έχει πίστη στην αξία του. Η περιπλάνησή του στο δρόμο για την αυτογνωσία θα τον φέρει αντιμέτωπο με άλλα ζώα που, το ένα μετά το άλλο, αναγνωρίζουν την ανωτερότητα του επόμενου. Ως πού μπορεί να φτάσει αυτή η πορεία; Ακόμη και μέχρι το μεγαλύτερο και ισχυρότερο ζώο του κόσμου, που μεγαλύτερό του δεν υπάρχει και που κανείς δεν το ορίζει. Έλα όμως που ακόμη και για τον μεγαλύτερο και ισχυρότερο υπάρχει κάποιος που μπορεί να τον κάνει «να χορέψει». Ο ρυθμός, που εξασφαλίζεται και μέσω της τεχνικής της κλιμάκωσης, βοηθά τα παιδιά να παρακολουθούν την εξέλιξη της ιστορίας ενώ όταν πια το κουβάρι έχει ξετυλιχτεί για τα καλά, το βλέπουν να μαζεύεται και πάλι για να επαναφέρει την αφήγηση στο αρχικό σημείο, με ένα επιπλέον στοιχείο: την απάντηση στο αρχικό ερώτημα από το οποίο ξεκίνησαν όλα.

Άγγελος Αγγέλου και Έμη Σίνη στο Playgym

Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται

Το παραμύθι απευθύνεται σε μικρά παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας και εκτός όλων των άλλων λειτουργεί και σαν μνημοτεχνική άσκηση. Για ποιο λόγο θα το αγαπήσουν τα παιδιά: Τα μικρά παιδιά θα αγαπήσουν το παραμύθι επειδή θα γελάσουν με τον τρόπο που ξεδιπλώνεται η αφήγηση, θα μπουν εύκολα στη ροή της και θα την παρακολουθήσουν με κέφι. Επίσης στο μικρό ποντικάκι θα βρουν ένα φιλαράκι που έχει πάνω κάτω τις ίδιες έγνοιες με αυτά. Για ποιο λόγο να το προτιμήσουν οι γονείς: Εκτός από το (προφανές) δίδαγμα, εκτός από τον εξαιρετικό ρυθμό που θα δώσει στα παιδιά χαρά, εκτός από την αισθητική απόλαυση από το ευφάνταστο και παιχνιδιάρικο εικαστικό περιβάλλον, να το προτιμήσουν επειδή τα παιδιά θα βρουν καταφύγιο στο κυκλικό σχήμα της αφήγησης και σαν μικρά ποντικάκια θα έχουν την ευκαιρία να αρχίσουν να χορεύουν στον δικό τους ρυθμό.

Άγγελος Αγγέλου και Έμη Σίνη στο Playgym

Ποιοι είναι οι συγγραφείς: Ο Άγγελος Αγγέλου, που γεννήθηκε στη Ρόδο και σπούδασε Αρχιτεκτονική και μουσική και η Έμη Σίνη, που επίσης γεννήθηκε στη Ρόδο και σπούδασε Πολιτικός μηχανικός, είναι καλλιτεχνικό δίδυμο από το 2007. Δύο χρόνια αργότερα ίδρυσαν την καλλιτεχνική ομάδα «Κοπέρνικος». Για το παιδικό θεατρικό έργο «Ένα… ανάποδο ταξίδι» απέσπασαν το Α’ Βραβείο στο διαγωνισμό Κρατικών Βραβείων Συγγραφής Παιδικού Θεατρικού Έργου 2007 του ΥΠ.ΠΟ. Το 2008 και το 2009 έγραψαν και σκηνοθέτησαν δυο παιδικές μουσικοθεατρικές ραδιοφωνικές σειρές («Τα Χριστούγεννα του μικρού Κοπέρνικου» και «Ο μικρός Κοπέρνικος και οι 7 άθλοι»), που εκπέμπονταν από τη συχνότητα του Δεύτερου Προγράμματος. Έχουν γράψει δεκάδες κείμενα, βιβλία και θεατρικά έργα για παιδιά.

Για ποιο λόγο θα το αγαπήσουν τα παιδιά: Τα μικρά παιδιά θα αγαπήσουν το παραμύθι επειδή θα γελάσουν με τον τρόπο που ξεδιπλώνεται η αφήγηση, θα μπουν εύκολα στη ροή της και θα την παρακολουθήσουν με κέφι. Επίσης στο μικρό ποντικάκι θα βρουν ένα φιλαράκι που έχει πάνω κάτω τις ίδιες έγνοιες με αυτά.

Για ποιο λόγο να το προτιμήσουν οι γονείς: Εκτός από το (προφανές) δίδαγμα, εκτός από τον εξαιρετικό ρυθμό που θα δώσει στα παιδιά χαρά, εκτός από την αισθητική απόλαυση από το ευφάνταστο και παιχνιδιάρικο εικαστικό περιβάλλον, να το προτιμήσουν επειδή τα παιδιά θα βρουν καταφύγιο στο κυκλικό σχήμα της αφήγησης και σαν μικρά ποντικάκια θα έχουν την ευκαιρία να αρχίσουν να χορεύουν στον δικό τους ρυθμό.

Διαβάστε τη συνέντευξη που είχαν δώσει ο Άγγελος και η Έμη στο Τaλκ εδώ . 

Leave a Reply