ΧΑΡΤΙΝΟΙ ΗΡΩΕΣ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ: ΕΛΕΝΗ ΜΠΕΤΕΙΝΑΚΗ, ΠΩΣ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ Η ΜΑΓΙΣΣΑ ΧΡΩΜΑΤΟΥΣΑ;

Μάγισσα ΧρωματούσαΧάρτινοι ήρωες σε καραντίνα. Τo Τaλκ συναντά εξ αποστάσεως αγαπημένους πρωταγωνιστές βιβλίων και τους δημιουργούς τους και μαθαίνει πώς τα περνάνε και οι μεν και οι δε τις παράξενες ετούτες ημέρες. Καλεσμένοι μας η Ελένη Μπετεινάκη και η μάγισσα Χρωματούσα!

Ελένη, πώς περνά η μάγισσα Χρωματούσα στην καραντίνα; Τι κάνει; Πώς περνάει τον χρόνο της;

Η μάγισσα Χρωματούσα είναι κλεισμένη στο σπίτι μου από την πρώτη μέρα. Στην αρχή ζορίστηκε λίγο γιατί είχε συνηθίσει να βάφει κάθε πρωί τον κόσμο με χρώματα, να καλημερίζει τα παιδιά στα σχολεία και να κάνει μεγάλους περιπάτους στο δάσος. Τώρα προσαρμόστηκε και μάλιστα έγινε viral με το σήμα της που προτρέπει του πάντες να μείνουν σπίτι. Είναι πολύ προσεκτική, φοράει γάντια όλη την ώρα και έχει αποφασίσει να φτιάξει ένα καινούργιο χρώμα, ολοκαίνουργιο, που το ονομάζει Χρώμα της Χαράς. Έχει στείλει σε παιδιά, σε όλα όσα ξέρει, να της πουν τα μυστικά τους που θα τα ρίξει μέσα στην τσουκάλα της και με τα μαγικά της λόγια θα καταφέρει -λέει- να το φτιάξει πολύ γρήγορα. Έχω κι εγώ αγωνία μαζί της. Ωστόσο επειδή η μάγισσα Χρωματούσα έχει και μια γάτα, όπως όλοι ξέρουμε, την κατακόκκινη Καμέλια, έχει κλειδαμπαρώσει τις πόρτες για να μην την χάσει ή της βγει έξω… χωρίς κωδικό. Χθες έστειλε ένα γράμμα στον Μάγο Αταίριαστο. Ήθελα να μάθει αν έχει κάποια ανάμειξη στο μαύρο και στο γκρι χρώμα που κυκλοφορεί στον κόσμο. Αν και είναι σίγουρη πως κι αυτός είναι κλεισμένος στον Πύργο του, θέλει να της γράψει ο ίδιος γιατί γνωρίζει πως κατά βάθος έχει καλή καρδιά. Τέλος κάθεται τ’ απογέματα μαζί με τον Σιγανό, το σκιάχτρο και τα λαχανικά και κουβεντιάζουν, λένε ιστορίες και διαβάζουν πολλά παραμύθια. Τα βραδιά δεν πηγαίνει πια στα βιβλία των παιδιών να διορθώνει τις… ατέλειες, αλλά μένει μαζί μου εδώ και λεμέ μαζί παραμύθια σε όλα τα παιδιά. Κάθε βράδυ περιμένει, διαδικτυακά, να μπει στην τάξη που έχουμε φτιάξει εξ αποστάσεως και δίνει συμβουλές, λέει αστεία και χαμογελά συνεχώς… Α, και τις προηγούμενες ημέρες με βοήθησε να φτιάξω τα γλυκά του Πάσχα.

χρωματουσα (2)

-Εσύ πώς περνάς στην καραντίνα;

Είμαι από τους πρώτους που κλείστηκαν σπίτι, αφού τα σχολεία σταματήσαν απότομα και χωρίς καμία προειδοποίηση. Στην αρχή ήμουν λίγο χαμένη μέχρι να βρω τι θα κάνω, πώς θα μιλώ με τα παιδιά μου, πώς θα πείσω και τους δικούς μου ανθρώπους πως ΔΕΝ θα τους βλέπω και ΔΕΝ θα κάνουμε τώρα… διακοπές. Δημιούργησα μια ασύγχρονη τάξη νηπιαγωγείου και αφιέρωσα πάρα πολλές ώρες σε όλο αυτό. Κι υστέρα σκέφτηκα πως ζω σ ένα  σπίτι γεμάτο με βιβλία και κούκλες από τις αφηγήσεις τόσων χρόνων. Ε, δεν ήθελε πολύ… Με έπεισαν κι όλοι τους πως δεν ήθελαν να μείνουν στα σεντούκια κι έτσι Τα Παραμύθια του Σαββάτου ζωντάνεψαν πια στο κανάλι μας στο Youtube. Επίσης δημιούργησα πολλές σελίδες στο blog μου Ζητούνται Αναγνώστες! με θέματα και διευθύνσεις δημιουργικής απασχόλησης που ανανεώνω συνεχώς. Μένω σπίτι αρκετά, βγαίνω μόνο για τα απαραίτητα, και μια δυο φορές την εβδομάδα με το ποδήλατό μου μόνο ξημερώματα και με κωδικό 6 κατεβαίνω στην πόλη και φωτογραφίζω την ερημιά, την Άνοιξη, την απίστευτη εικόνα που γραφεί όλον αυτόν τον καιρό… ιστορία! Διαβάζω πολύ, γράφω πολύ, έχω ξεκινήσει και μια καινούργια ιστορία που ελπίζω να τελειώσω μαζί με την…καραντίνα. Μαγειρεύω, ασχολούμαι με τον κήπο μου, βλέπω ταινίες πολλές και βασικά διαβάζω… Δεν νιώθω έγκλειστη ακριβώς γιατί κάνω πολλά πράγματα. Μόνο τα παιδιά μού λείπουν πολύ, στο σχολείο… Αλλά όλα γίνονται με στόχο την υγεία μας και την υγεία των αγαπημένων μας και γι’ αυτό αντέχω και ελπίζω σύντομα να πάρουμε πίσω στις κανονικές μας ζωές. Κι όπως λέω για όλα πάντα: Θα περάσει κι αυτό!

3dΗ μάγισσα Χρωματούσα

Η Χρωματούσα είναι μια μάγισσα.
Μια μάγισσα διαφορετική.
Δεν φοράει μαύρα ρούχα, δεν έχει γαμψή μύτη, δεν μένει σε πύργο, δεν της αρέσουν τα μαγικά ξόρκια με βατραχοπόδαρα, νυχτερίδες και αράχνες. Αγαπάει πολύ όλα τα χρώματα, ακόμα και το μαύρο ή το γκρι.
Μαζί με τη γάτα της, την Καμέλια, τρυπώνουν μέσα στα παραμύθια και δίνουν ζωντάνια σε χρώματα και πράγματα.
Μόνο που ο Μάγος Αταίριαστος έχει άλλα σχέδια για τη μικρή μάγισσα…

Θα τη βρείτε στην Ελληνοεκδοτική. 

mpetinakiΗ Ελένη Μπετεινάκη γεννήθηκε σε μια κωμόπολη του Ηρακλείου, τις Αρχάνες, και μεγάλωσε παρέα με «γιαγιάδες» που της έλεγαν ιστορίες και παραμύθια. Ήθελε να παραμείνει πάντα παιδί και, γι’ αυτό, σπούδασε Νηπιαγωγός, συνδυάζοντας την αγάπη της για τα παιδιά και τα παραμύθια. Αγαπά πολύ το διάβασμα, τη θάλασσα και το… ποδήλατό της. Η τύχη την έφερε κοντά στα βιβλία έτσι ώστε να τα διαβάζει από την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας τους. Εδώ και δύο δεκαετίες εργάζεται ως Νηπιαγωγός, ενώ στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με τη διοργάνωση εκδηλώσεων για βιβλία, κυρίως παιδικά. Έχει κάνει εκπομπές στην ΕΡΑ Ηρακλείου με θέμα το παραμύθι και υπό τον τίτλο: «Μια φορά και… δυο καιροί». Ενδιαφέρεται, επίσης, για την Ιστορία και τη Λαογραφία. Σχετικά άρθρα της δημοσιεύονται σε τοπικές εφημερίδες και σε ειδησεογραφικές ηλεκτρονικές σελίδες, όπως το Cretalive.gr, το ηλεκτρονικό περιοδικό Fractalart.gr κ.ά. Στις παραπάνω ιστοσελίδες αλλά και σε έντυπα μέσα του νησιού της, διατηρεί μία στήλη, «Τα παραμύθια του Σαββάτου», με παρουσιάσεις και απόψεις για παιδικά βιβλία. Συχνά αφηγείται ιστορίες και παραμύθια σε πολιτιστικούς χώρους και βιβλιοπωλεία της πόλης της. Το 2015 τής απονεμήθηκε από το ΙΒΒΥ «Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου» το Βραβείο σε Νηπιαγωγό «Βούλα Κουλουμπή», η οποία εισάγει με τους πιο ευφάνταστους τρόπους τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας στον κόσμο τού παιδικού βιβλίου.

Leave a Reply