ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ PUBLIC

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Τελετή Απονομής των Βραβείων Βιβλίου Public τη Δευτέρα 26 Μαΐου 2014, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Στην επίσημη Τελετή Απονομής, το Public «ταξίδεψε» το κοινό στη «Χώρα του Βιβλίου», μέσα από μία πρωτοποριακή παράσταση με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας, βραβεύοντας τα βιβλία που αγάπησαν και ψήφισαν οι αναγνώστες το 2013.

pyrp

Παρουσιαστής της βραδιάς ήταν ο ηθοποιός Γιώργος Πυρπασόπουλος, γνωστός για την αγάπη του για το βιβλίο. Με οδηγό το χάρτη της «Χώρας του Βιβλίου», ο παρουσιαστής μετέφερε το κοινό σε ένα μοναδικό αναγνωστικό ταξίδι. Η διαδικασία επιλογής των νικητών ήταν δύσκολη για τους αναγνώστες, καθώς οι υποψήφιοι, μεταξύ αυτών η Ναταλία Δραγούμη, ο Βαγγέλης Δρίσκας, η Λένα Διβάνη, η Λένα Μαντά, η Άλκη Ζέη, ο Αύγουστος Κορτώ, ο Βασίλης Καλλίδης, ο Μάνος Ελευθερίου, η Κάρμεν Ρουγγέρη, ο Δημήτρης Καμπουράκης, και πολλοί άλλοι, είναι όλοι ιδιαίτερα αγαπητοί στο κοινό.

Βραβεία Βιβλίου Public 2014_2

Παράλληλα, πολλοί ήταν οι επώνυμοι εκπρόσωποι του εκδοτικού κλάδου, συγγραφείς και δημοσιογράφοι και πάνω από όλα φίλοι του βιβλίου που έδωσαν το «παρών» στη λαμπερή Τελετή Απονομής των Βραβείων Βιβλίων Public 2013. Μεταξύ αυτών, η παρουσιάστρια Τατιάνα Στεφανίδου, ο δημοσιογράφος Νίκος Ευαγγελάτος και ο μάνατζερ των επωνύμων Χρήστος Τερζίδης.

Τα Βραβεία Βιβλίου Public που συγκέντρωσαν τη συμμετοχή 100 εκδοτικών οίκων, 900 συγγραφέων και 1.000 ελληνικών τίτλων βιβλίων και  τα οποία ψήφισαν 83.000 αναγνώστες, απονεμήθηκαν στους παρακάτω συγγραφείς / τίτλους βιβλίων:

Κατηγορία «Μαγειρική»
 «Άθενς Σπέσιαλ, Λε τουρ», Βασίλης Καλλίδης (εκδόσεις Πατάκη)

Το βραβείο παρέδωσε ο δημοσιογράφος, κ.  Δημήτρης Αντωνόπουλος (Αθηνόραμα)
Κατηγορία «Παιδική Λογοτεχνία»
«Αίσωπος», Κάρμεν Ρουγγέρη (εκδόσεις Διάπλαση)

Κατηγορία «Εφηβική Λογοτεχνία»
«Το ημερολόγιο ενός κακομαθημένου», Ισμήνη Μπάρακλη (εκδόσεις Μίνωας)
Τα βραβεία παρέδωσαν μαζί ο ηθοποιός και τραγουδιστής, κ. Πάνος Μουζουράκης και ο Τάσος Πετράκης, τιμηθείς με το Βραβείο Μικρού Συγγραφέα από τον Μικρό Αναγνώστη (ΕΚΕΒΙ).

 Kατηγορία «Ποίηση»
«Εγώ ένας Ξένος», Αλέξανδρος Ίσαρης (εκδόσεις Κίχλη)
Το βραβείο παρέδωσε ο σκηνοθέτης και ηθοποιός, κ. Νίκος Καραθάνος.

Kατηγορία «Δοκίμιο»
«Γράμματα από το Παρίσι στον Ανδρέα Εμπειρίκο 1946-1947», Μάτση Χατζηλαζάρου (εκδόσεις Άγρα)
Το βραβείο παρέδωσε η Υπεύθυνη Δικτύωσης με ομάδες πολιτών του Δήμου Αθηναίων, κ. Αμαλία Ζέπου.

 Kατηγορία «Μυθιστόρημα»
«Με μολύβι φάμπερ νούμερο 2», Άλκη Ζέη (εκδόσεις Μεταίχμιο)
Το βραβείο παρέδωσε η σεναριογράφος, κ. Μιρέλλα Παπαοικονόμου.

Kατηγορία «Μεγάλες Συγκινήσεις»
«Η καρδιά Θυμάται», Καίτη Οικονόμου (εκδόσεις Ψυχογιός)
Το βραβείο παρέδωσαν οι κ.κ. Αλίκη Βούλγαρη (Marketing Manager Tablet & Digital Imaging της SAMSUNG) και Αναστασία Κάλου (εκπρόσωπος του φορέα LIBRARY 4 ALL).

Στις ειδικές κατηγορίες Βραβείων Βιβλίου Public διακρίθηκαν :
Στην κατηγορία «Βραβείο Βιβλιοπωλείων Public»
«Το βιβλίο της Κατερίνας» του Αύγουστου Κορτώ (εκδόσεις Πατάκη)
Το βραβείο παρέδωσαν πωλητές του τμήματος βιβλίου από το κατάστημα Public Νέας Σμύρνης.

Κατηγορία «Εκδοτικό Αποτύπωμα»: Εκδόσεις Κίχλη
Το βραβείο – επιβράβευση του εκδότη για την ιδιαίτερη επιμέλεια των εκδόσεών του,  παρέδωσε ο σκηνοθέτης, κ. Νίκος Περάκης.

Κατηγορία «Εκδότης της Χρονιάς»: Εκδόσεις Πατάκη
Το βραβείο παρέδωσε η Υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης Βέροιας, κ. Ασπασία Τασιοπούλου.

Τα βραβεία υψηλής αισθητικής που απονεμήθηκαν στους νικητές είχαν την υπογραφή Ζούλοβιτς.

Αξιοσημείωτο είναι ότι 176.000 ψήφοι συγκεντρώθηκαν συνολικά ενώ η ψηφοφορία ανέδειξε τις προτιμήσεις του αναγνωστικού κοινού από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Πιο συγκεκριμένα, το 45% των ψήφων προήλθε από αναγνώστες εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης, από μεγάλες και μικρές πόλεις σε όλη την Ελλάδα, όπως  Ηράκλειο, Λάρισα, Πάτρα, Κοζάνη, Καλαμάτα, Καβάλα, Βόλος, Χανιά, Κέρκυρα, Κομοτηνή, Ξάνθη, Βέροια, Χανιά, Ρόδος κλπ.
Μέσα από αυτό το νέο θεσμό που δημιουργήθηκε, τα Public «άνοιξαν» ένα νέο κανάλι επικοινωνίας με τους σύγχρονους αναγνώστες, υπενθυμίζοντας στο κοινό τη δύναμη του βιβλίου ως αγαθού πολιτισμού και ψυχαγωγίας.

 Χορηγός των Βραβείων ήταν το Samsung Galaxy Note PRO

Leave a Reply