ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ

book_alkisti_cover_GR_FΠρόσφατα ήρθε στα χέρια μου το νέο βιβλίο των εκδόσεων Flip the myth, που έχει τίτλο Το χρώμα του μύθου, περιέχει 35 από τα ωραιότερα σχέδια των αρχαίων ελληνικών αγγείων και είναι φανταστικό!

Ο Ηρακλής, η Αθηνά, ο Διόνυσος, ο Αχιλλέας, καθώς και πουλιά, δελφίνια και φυτά της ελληνικής φύσης, σχεδιασμένα από τη Νικολέτα Χαλικιά, καλούν μικρούς και μεγάλους να τα ζωντανέψουμε, χρωματίζοντάς τα με τις μπογιές μας. Οι απορίες μας για το ποια είναι κάθε μορφή που χρωματίζουμε και τι συμβαίνει σε κάθε σκηνή λύνονται με μια γρήγορη ματιά στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου, όπου περιγράφονται γλαφυρά οι μύθοι που απεικονίζονται, σε κείμενα της Άλκηστης Χαλικιά.

Κάθε ένα από τα σχέδια των αγγείων υπάρχει σε λευκό και σε μαύρο φόντο, προσφέροντας δύο εναλλακτικές για τις δημιουργίες μας. Είτε ακολουθούμε τη χρωματική παλέτα των αρχαίων ζωγράφων, είτε διαλέγουμε απίθανα χρώματα της φαντασίας μας, το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακά έργα τέχνης που μπορούν, αν θέλουμε, να διακοσμήσουν το χώρο μας!

Το βιβλίο είναι μια ξεχωριστή πρόταση τόσο για τους μικρούς, που μαθαίνουν τώρα τους αρχαίους μύθους και φυσικά λατρεύουν τη ζωγραφική, όσο και για τους μεγάλους που θα αποφορτίσουν το νου τους ακολουθώντας με τα χρώματά τους τα κύματα, τα φύλλα κισσού και τα στολίδια των ενδυμάτων. Ακόμα, “Το χρώμα του μύθου” μπορεί να αποτελέσει ένα ξεχωριστό εργαλείο και για τον εκπαιδευτικό που θέλει να εισαγάγει ευχάριστα τα μικρά παιδιά στον κόσμο της μυθολογίας ή για να δημιουργήσει με τα μεγαλύτερα παιδιά ένα ξεχωριστό εικαστικό περιβάλλον που θα συνδυάζει την αρχαία τέχνη με τη σύγχρονη αισθητική.

Το βιβλίο κυκλοφορεί και στα αγγλικά με τον τίτλο The color of myth”.

Το χρώμα του μύθου

Οι εκδόσεις Flip the myth ιδρύθηκαν το 2015 από την Άλκηστη Χαλικιά, εκπαιδευτικό και μουσειολόγο, με στόχο τη δημιουργία βιβλίων που προσκαλούν μικρούς και μεγάλους να “παίξουν” με τον ελληνικό πολιτισμό και να γνωρίσουν τα μεγάλα έργα του με απροσδόκητους τρόπους. Οι δύο πρώτοι τίτλοι των εκδόσεων, κυκλοφόρησαν πέρυσι και ήταν τα βιβλία τύπου « flip book» “Οι Καρυάτιδες-The Karyatids” και “Ο χορός της Αθηνάς-Athena’s dance”.

www.facebook.com/flipthemyth, alkistis.halikia@gmail.com
Τηλ. 2107600945

Leave a Reply