ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΧΩΡΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Το Βιβλίο χωρίς εικόνες. ΠΡΟΣΟΧΗ! Αυτό το βιβλίο φαίνεται σοβαρό αλλά στην πραγματικότητα είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ΓΕΛΟΙΟ!

6f570baeb54a2522cf59506b22df326e

To βιβλίο του B.J. Novak, που μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Διόπτρα, με προειδοποίησε, αλλά το πήρα! Και το διαβάσαμε μαζί με την πεντάχρονη κόρη μου! Και πράξαμε άριστα! Ακούστε το γιατί!

Πρόκειται για αυτό ακριβώς που λέει ο τίτλος του. Είναι ένα βιβλίο χωρίς εικονογράφηση, χωρίς πολύχρωμες ζωγραφιές και φανταστικά σκηνικά. Είναι ένα βιβλίο που έχει μόνο κείμενο. Προφανώς, δεν ακούγεται και τόσο διασκεδαστικό, αν είστε γονιός νηπίου πολλώ δε μάλλον αν είστε νήπιο! Σίγουρα θα πείτε ατάκες τύπου:

– ΜΑ ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ! ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ!

– ΤΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΒΙΒΛΙΟ;

– ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΘΑ ΒΑΡΕΘΟΥΝ!

το βιβλίο χωρίς εικόνες

Αυτό όμως ΔΕΝ συμβαίνει με το Βιβλίο Χωρίς Εικόνες! Μάλλον δε συμβαίνει το εντελώς αντίθετο! Γιατί σε αυτό το ανατρεπτικό βιβλίο η εικονογράφηση είναι ο ίδιος ο αναγνώστης, δηλαδή ο γονιός (ή ο εκπαιδευτικός) και το παιδί. Με αστείες φράσεις και κανόνες που δεν επιτρέπουν τις ζαβολιές ο κάθε ενήλικας που θα το διαβάσει σε ένα παιδί θα καταλάβει την δύναμη της ιστορίας και το πόση σημασία έχει η διάθεση να αφιερώσεις δημιουργικό χρόνο σε ένα παιδί. Και το κάθε παιδί που θα το ακούσει, θα θελήσει να το διαβάσει σε άλλα παιδιά. Συμπερασματικά, πρόκειται για ένα πολύ απλό αλλά ταυτόχρονα ευφάνταστο βιβλίο, που προκαλεί γέλιο κάθε φορά που το ανοίγεις, δημιουργώντας μια ζεστή και χαρούμενη εμπειρία την οποία το παιδί θα επιδιώξει σίγουρα να μοιραστεί με τους φίλους του.

το βιβλίο χωρίς εικόνες3

Μα τι είδους παιδικό βιβλίο είναι αυτό τέλος πάντων; Είναι ένα πρωτότυπο βιβλίο στο οποίο το μόνο που μπορείς να κοιτάζεις είναι οι λέξεις πάνω στο χαρτί. Το Βιβλίο χωρίς εικόνες, λοιπόν, αποκαλύπτει στους μικρούς αναγνώστες κάτι πολύ σημαντικό: πώς η γραπτή λέξη μπορεί να είναι από μόνη της μια ατέλειωτη πηγή σκανταλιάς και ευχαρίστησης. Γιατί αν συνδυαστούν σωστά, οι λέξεις μπορεί να τους βάλουν να κάνουν αστείους ήχους, γελοίες φωνές και άλλα διάφορα που θα θεωρηθούν spoiler, οπότε δεν συνεχίζω!

το βιβλίο χωρίς εικόνες4

Σε μετάφραση του -πάντα εγγύηση- Αντώνη Παπαθεοδούλου, διαβάστε το και γελάστε μαζί με τους μικρούς βιβλιοφάγους σας! Και επειδή (όσο κι αν αυτό το βιβλίο καταφέρνει μια χαρά να αποτελέσει την εξαίρεση που τον επιβεβαιώνει, ο κανόνας είναι ότι μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις), απολαύστε το βίντεο με τον συγγραφέα!

Και μια τελευταία συμβουλή! Διαβάστε το όσο πιο δυνατά μπορείτε!

Leave a Reply