ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΟΝ ΝΙΚΟΛΑ

Καθώς τα σχολεία σύντομα ξεκινούν, σίγουρα θα υπάρχουν παιδάκια, ιδιαίτερα αυτά που θα γίνουν για πρώτη φορά μαθητές, που θα έχουν λίγο ή περισσότερο άγχος. Από την άλλη, όπως όλοι καταλαβαίνουμε, η μετάβαση του παιδιού από την οικογένεια στο σχολικό περιβάλλον είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη μιας υγιούς προσωπικότητας. 

Ο Αντώνης Παπαθεοδούλου έχει γράψει ένα παραμύθι που θα βοηθήσει τα παιδιά 3-6 ετών να ξεπεράσουν ή έστω να μετριάσουν τα αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να τους προκαλεί η νέα και άγνωστη πραγματικότητα που έρχεται να ανατρέψει τη ζωή τους. Και φυσικά θα βοηθήσει και τους γονείς τους να προσεγγίσουν το θέμα με σωστή διαχείριση. Πρόκειται για το τρίτο βιβλίο της ανατρεπτικής σειράς του πολυβραβευμένου συγγραφέα «Οι φόβοι των μικρών απ’ την ανάποδη!» (Εκδόσεις Μίνωας)έχει τίτλο «Το σχολείο φοβάται τον Νικόλα» και αναφέρεται- σε τι άλλο;- στην πρώτη μέρα στο σχολείο!

Του Νικόλα τού αρέσουν όλα!

Θέλει να παίζει με τους φίλους του, να διαβάζει ιστορίες με τον παππού, να βάζει μουσική και να τραγουδάει δυνατά, να ζωγραφίζει, θέλει, θέλει, θέλει…
Σήμερα, όμως, ο Νικόλας πρώτη φορά είπε:
—Δε θέλω!

Γιατί σήμερα είναι η πρώτη μέρα που θα πάει στο σχολείο…

Ο Νικόλας, λοιπόν, φοβάται το σχολείο, δε θέλει να βγει από το δωμάτιό του, δεν θέλει να αφήσει τους γονείς του και τη ρουτίνα του. Οι γονείς του, όμως, του παρουσιάζουν το σχολείο όπως (θα θέλαμε να) είναι: «…το μέρος είναι γεμάτο ιστορίες αληθινές και φανταστικές για να ακούσεις, ένα μέρος γεμάτο παιχνίδια για να παίξεις αλλά και μυστικά για να ανακαλύψεις και γρίφους για να λύσεις, γεμάτο κόλπα με αριθμούς και γράμματα και μουσικές για να μάθεις»!  Έτσι ο πιτσιρικάς πείθεται, ετοιμάζεται για τη νέα του… αποστολή, πηγαίνει στο σχολείο, κάνει φίλους και αρχίζει μια υπέροχη περιπέτεια ζωής. Τόσο υπέροχη που σύντομα… το σχολείο είναι αυτό που φοβάται τον Νικόλα!

Το βιβλίο, με την πολύχρωμη, ζωντανή εικονογράφηση του Γιώργου Σγουρού, γίνεται εργαλείο στα χέρια όλων εκείνων των γονέων που προβληματίζονται και προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το σχολικό άγχος των παιδιών τους. Όπως προτείνει ο συγγραφέας, επειδή δεν υπάρχει παιδί που να μην αντιμετωπίζει οποιασδήποτε μορφής φοβία, αν δοκιμάσουμε να δούμε τους φόβους τους ανάποδα, μπορούμε να τα βοηθήσουμε ώστε να τους ξεπεράσουν πιο εύκολα!

Στην έκδοση περιλαμβάνονται ιδιαίτερα κατατοπιστικές οδηγίες προς τους γονείς για την εξοικείωση των παιδιών με το σχολικό περιβάλλον και τη σωστή διαχείριση των φόβων τους από την ψυχολόγο και ψυχοθεραπεύτρια Φιλιώ Τσουκαλά.

Στην ίδια σειρά κυκλοφορούν: “Το σκοτάδι φοβάται το Νικόλα” και “Ο γιατρός φοβάται το Νικόλα”. 

Leave a Reply