ΤΟ ΝΟΜΠΕΛ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΣΤΟΝ BOB DYLAN

Με μεγάλο ενθουσιασμό αντέδρασαν οι δημοσιογράφοι πριν από λίγες ώρες στο άκουσμα του νικητή του Νόμπελ Λογοτεχνίας 2016. Για πρώτη φορά ένας τραγουδοποιός κερδίζει το Νόμπελ Λογοτεχνίας «επειδή δημιούργησε νέες μορφές ποιητικής έκφρασης μέσα από τους στίχους του», όπως εξηγεί η επιτροπή της Σουηδικής Ακαδημίας.

bob_dylan_195

«Ερχόμουν από πολύ μακριά και είχα ξεκινήσει από πολύ χαμηλά. Τώρα όμως η μοίρα ετοιμαζόταν να μου φανερωθεί. Ένιωθα ότι κοιτούσε εμένα και κανέναν άλλο». Έτσι γράφει ο Bob Dylan στη συγκλονιστική αυτοβιογραφία του με τίτλο Η ζωή μου που εμβαθύνει σε κρίσιμες φάσεις της ζωής και της σταδιοδρομίας του, και η οποία είχε κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ το 2005, ενώ σε λίγες μέρες θα είναι και πάλι στις προθήκες των βιβλιοπωλείων.

0000636_195

Η ζωή μου διά χειρός Bob Dylan είναι μια εξιστόρηση, άλλοτε αποκαλυπτική, άλλοτε ποιητική, παθιασμένη και πνευματώδης, που μας ανοίγει ένα μαγικό παράθυρο στις σκέψεις και τις επιρροές του μεγάλου αυτού δημιουργού. Εκμεταλλευόμενος τα στοιχεία που έχουν σφραγίσει τη μουσική του, το απαράμιλλο αφηγηματικό ταλέντο και την έξοχη εκφραστικότητα, ο Bob Dylan μετατρέπει την αυτοβιογραφία του σε έναν συγκινητικό στοχασμό πάνω στη ζωή, στους ανθρώπους και τους τόπους που τον βοήθησαν να εξελιχθεί ως άνθρωπος και ως μουσικός.

Leave a Reply