ΜΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΒΙΒΛΙΑ: ΤΟ ΑΣΤΡΙΚΟ ΧΩΡΙΟ

vassilikiΠολλές είναι οι δραστηριότητες που θα μπορούσαμε να κάνουμε με τα παιδιά μας στο σπίτι. Η βασική ερώτηση είναι αν έχουμε κουράγιο και όρεξη, και είναι πράγματι δύσκολο να βρεις την όρεξη όταν όλα τριγύρω είναι αβέβαια και πρωτόγνωρα. Και να σας πω κάτι, είναι εντάξει να μην τα καταφέρνουμε πάντα και είναι εντάξει να κλαίμε και να αφηνόμαστε για λίγες στιγμές. Το σημαντικό είναι να προσπαθούμε να αναζητούμε ισορροπίες. Τι να κάνουμε που έχουμε μέσα στο σπίτι αυτά τα πλασματάκια και η παρουσία τους κάνει ακόμα πιο περίπλοκα όλα όσα είναι ήδη περίπλοκα!

Μέσα από μια σειρά μικρών βίντεο θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για τις δυσκολίες μας, για τις σκέψεις μας, ώστε να ανακαλύψουμε τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε πρωτόγνωρες δυσκολίες… ή -για να το πω πιο σωστά- δυσκολίες και προβληματισμούς, που έτσι και αλλιώς μας απασχολούσαν σαν γονείς, μα που τώρα ξεπηδούν μέσα από πρωτόγνωρες και για κάποιους πιο άγριες καταστάσεις. Άλλοτε σαν να είμαστε σε σαφάρι και άλλοτε σε ζούγκλα σε πυκνοκατοικημένα δάση… Tο ένστικτο της επιβίωσης συγκεντρώνεται στην ανάγκη του δημιουργείν! Ε λοιπόν θα προσπαθήσουμε να μετατρέψουμε την εμπειρία σε παιχνίδι και σε δώρο ώστε μετά από όλο αυτό να έχουμε κερδίσει εμπειρίες γνώσεις και ακόμα πιο δυνατή σχέση με τα μέλη της οικογένειας μας…

Ξεκινάμε! Σήμερα, διαβάζουμε “Το αστρικό χωριό” της Κατερίνας Κρις (εκδόσεις Πατάκη). Το πρώτο βίντεο είναι σε σκηνοθεσία και σενάριο της Βασιλικής, της κόρης μου. Περιμένω τις ερωτήσεις σας ή/και τα θέματα που σας ενδιαφέρουν στο suzanna.papafagou@gmail.com, ώστε να αναπτύξω τα θέματα που σας ενδιαφέρουν!

Το Αστρικό Χωριό είναι ένα καταφύγιο που κρατά απέξω τις επιθέσεις των μαύρων σκέψεων, τις ριπές της γκρίνιας, του ψέματος και της απογοήτευσης και, φυσικά, τις ψυχολογικές «βόμβες» της οικονομικής κρίσης. Στο Αστρικό Χωριό παιδιά βιώνουν την ανεμελιά που δικαιούνται, σε έναν κόσμο όπου όλοι μιλάνε «σπανιακά», τη σπάνια γλώσσα της καρδιάς, και υπάρχουν ειδικοί μηχανισμοί ευτυχίας όπως η «τριαλαριέρα», που τινάζει από πάνω μας όλα τα προβλήματα, η λέξη «μαμαλού», που σε βοηθάει να κάνεις το λάθος σωστό ξανά, τα «σκαρφαλόδεντρα», που μπορείς να ξαπλάρεις πάνω τους και να μην κάνεις απολύτως τίποτα, και τα καπελόσπιτα, σπίτια που μπορείς να φτιάξεις με τη φαντασία σου, όπως και σε όποια περιοχή θέλεις, χωρίς χρήματα. Ένα αισιόδοξο παιδικό βιβλίο, ένα καταφύγιο για τη φαντασία και τη δημιουργικότητα, και μαζί ένα βιβλίο που βοηθά τα παιδιά να ενσωματώσουν το νόημα της θετικής σκέψης στη ζωή τους παρουσιάζοντας έννοιες και αξίες όπως αυτή της συγχώρεσης ή της ανεμελιάς, με φυσικό και όμορφο τρόπο.

Καλή διασκέδαση!

Leave a Reply