ΠΕΡΝΤΟΥ: Ο ΣΚΥΛΟΣ ΠΟΥ ΕΨΑΧΝΕ ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ

ΠερντούΟ Περντού (Perdu, χαμένος στα γαλλικά) είναι ένας μοναχικός σκυλάκος που εμφανίζεται ξαφνικά από το πουθενά στις σελίδες του ομότιτλου εικονογραφημένου βιβλίου του Richard Jones, γνωστού μας από την εικονογράφηστη στο φανταστικό Λευκό λιοντάρι (οι προσεκτικοί αναγνώστες θα το εντοπίσουν και στον Περντού) και στα τρυφερά Χάρτινα αεροπλανάκια. Είναι νύχτα, κάνει κρύο, και το σκυλί με το κόκκινο μαντίλι στον λαιμό, βρεγμένο και ταλαιπωρημένο περιτριγυρίζει μόνο του στην άγρια φύση. Ένα φύλλο τον κάνει να σκεφτεί πως δεν έχει πού να μείνει. Μπαίνει στον πειρασμό και το ακολουθεί, πλάι σε δάση και σε αγρούς, μέσα από στάχυα και αγριόχορτα, υπό συνθήκες που μόνο ευνοϊκές δε θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν.

Το επόμενο (ή ίσως και όχι) πρωινό, βρίσκει τον Περντού στην αφιλόξενη πόλη, χαμένο ανάμεσα σε βιαστικούς ανθρώπους που περπατούν βιαστικοί, γιατί έχουν κάπου να πάνε. Όμως ο Περντού δεν έχει σπίτι, κι όσο κι αν ψάχνει παντού, δε βρίσκει πουθενά καταφύγιο. Μάλιστα, όλοι τον αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα εχθρικά. Κι ας πονάει… Κι ας πεινάει… Προσπαθώντας να επιβιώσει, πέφτει θύμα επίθεσης και αναπόφευκτα γίνεται κι αυτός επιθετικός. Φεύγει… Και, χωρίς να το καταλάβει, χάνει το μαντίλι του, το σήμα κατατεθέν του.

“Καημένε Περντού, άραγε υπάρχει μέρος για σένα;” αναρωτιέται ο συγγραφέας και μαζί του κι εμείς, οι βουρκωμένοι αναγνώστες κάθε ηλικίας.  Αποκαμωμένος και φοβισμένος, ο σκύλος φτιάχνει μια φωλιά σε ένα πάρκο και λουφάζει εκεί να κοιμηθεί. Μέχρι που τον πλησιάζει ένα κορίτσι, που τον ξυπνάει για να του επιστρέψει το μαντίλι του. Ένα κορίτσι που τον κάνει να αισθάνεται ασφαλής. Ένα κορίτσι που του προσφέρει, επιτέλους, ένα δικό του, ζεστό, σπίτι. Κι εμείς, που συνταξιδέψαμε μαζί του με ενσυναίσθηση, νιώθουμε ακόμα ασφαλέστεροι, που υπάρχουν ακόμα Άνθρωποι.

Με περιεκτικό κείμενο, με αφαιρετική και πανέμορφη εικονογράφηση με γήινα χρώματα, ο Richard Jones παρουσιάζει ένα εικονοβιβλίο για τα αδέσποτα ζώα που ψάχνουν κάποιον να τα αγαπήσει, ώστε να του προσφέρουν την αγάπη τους. Και σε ένα δεύτερο επίπεδο, για όλους όσοι περιφέρονται δυστυχισμένοι και παρίες, αλλά όταν βρουν το κατάλληλο περιβάλλον, μπορούν να ανθίσουν. Τα παιδιά μπορεί να συγκινηθούν, να κλάψουν, καθώς η λύτρωση/κάθαρση έρχεται στο τέλος, όμως το βιβλίο αυτό τους είναι απαραίτητο για να μάθουν το πόσο ανάγκη έχουν όλα τα πλάσματα της φύσης να αγαπήσουν και να αγαπηθούν, μέσα σε μια ασφαλή, ζεστή και φιλόξενη φωλιά.  Προσωπικά, ο Περντού μού θύμισε έναν μοναχικό πρόσφυγα, απαξιωμένο, κυνηγημένο, πλάνητα και ανέστιο, που τελικά, όμως δικαιώνεται και βρίσκει το δικό του καταφύγιο.

ΠερντούΤο βιβλίο Περντού κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

One Response

  1. βρύση άσπρο 25 Ιουλίου, 2021

Leave a Reply