«ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ;» ΕΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΓΙΑ ΑΝΗΣΥΧΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗ CINEMATHESIS

Παίζουμε κινηματογράφοΠώς να μιλήσεις στα παιδιά για μια τέχνη που αιχμαλωτίζει το βλέμμα τους και τα συντροφεύει από νηπιακή ηλικία; Πώς μπορείς να τα μάθεις βασικές έννοιες με τρόπο που ταιριάζει στην ηλικία και τις προσλαμβάνουσες τους; Πώς μπορούν να γνωρίσουν τον κινηματογράφο μέσα από ένα παραμύθι; Ο Τσάρλι Τσάπλιν, ο Ρενέ Μαγκρίτ, η Χάνα Χοχ, ο Μορμόλης, οι Monty Pythons και τόσοι άλλοι, συγκατοικούν στις σελίδες αυτού του ξεχωριστού παραμυθιού μαζί με μικρά παιδιά γεμάτα απορίες για κινηματογραφικά και εικαστικά ρεύματα και επιρροές. Γιατί ο κινηματογράφος είναι ένα παιχνίδι, μοναδικό και αξέχαστο. Η Cinemathesis, η δραστήρια εκπαιδευτική κινηματογραφική εταιρεία που ταξιδεύει από άκρη σε άκρη της Ελλάδας, παρουσιάζει ένα από τα ελάχιστα παραμύθια για παιδιά που έγινε ποτέ στην Ελλάδα και επικεντρώνεται στην τέχνη του κινηματογράφου. Με απλή και καίρια γραφή, ολοζώντανη αφήγηση και παιγνιώδες ύφος και μια ευρηματική, ονειρική, αισθητικά άρτια εικονογράφηση το παραμύθι «Παίζουμε Κινηματογράφο;» σε κείμενο Γιάννας Δεληγιάννη και εικονογράφηση και σχεδιασμό Σάκη Στριτσίδη πολλαπλασιάζει τα οφέλη της ενασχόλησης με τον κινηματογράφο και το παιχνίδι.

Όπως σημειώνει η Γιάννα Δεληγιάννη, σκηνοθέτις και εκπαιδεύτρια κινηματογράφου: «Η σύλληψη αυτού του βιβλίου έγινε επιστρέφοντας από ένα ταξίδι σε κάποιο ακριτικό νησί με έναν μαθητή. Πηγή έμπνευσης είναι τα παιδιά, όλα τα παιδιά που συναντάμε όλα αυτά τα χρόνια σε μικρά νησιά, χωριά και πανέμορφους τόπους τους οποίους επισκεπτόμαστε με τις κινηματογραφικές και οπτικοακουστικές δράσεις της Cinemathesis και διψούν για επαφή με τις τέχνες. Το “Παίζουμε κινηματογράφο;” αποτελεί μια προσπάθεια να αποτυπωθούν ιδέες, σκέψεις, όνειρα, εικόνες που ταξιδεύουν στις ψυχές των παιδιών και που τις εκφράζουν χωρίς αυτολογοκρισία, χωρίς εξήγηση και χωρίς να οριοθετούν τη φαντασία τους. Με αφορμή το βιβλίο “παίζουν” με μια ιδέα, ένα σενάριο, έναν φανταστικό σκηνικό χώρο, με υπερρεαλιστικούς χαρακτήρες, συνδέσεις και αποτυπώματα παιδικής ηλικίας και όχι μόνο, με θαυμαστά αποτελέσματα.»
Ένα βιβλίο γεμάτο κινηματογραφικές και εικαστικές αναφορές, ερεθίσματα από τις Καλές Τέχνες, αλλά και μνήμες γεμάτες παιχνίδι στο δρόμο, γεύση από γλειφιτζούρια, δροσερές βουτιές και καλοκαιρινά βράδια στα θερινά τα σινεμά.

Κυκλοφορεί σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία και online στο cinemathesis.com
Η 1η έκδοση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Παίζουμε Κινηματογράφο;» υπό την αιγίδα και με υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.Παίζουμε κινηματογράφο;Λίγα λόγια για τους συντελεστές του βιβλίου

Η Γιάννα Δεληγιάννη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Κινηματογράφο στη Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης Ευγενίας Χατζίκου όπου απέκτησε Κρατικό Δίπλωμα Σκηνοθεσίας. Είναι ιδρύτρια και πρόεδρος της Cinemathesis, μιας εταιρείας που προωθεί την ένταξη του κινηματογράφου στον πυρήνα της εκπαίδευσης. Διοργανώνει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και νέους, με άξονα τον κινηματογράφο, κινηματογραφικές λέσχες με εκπαιδευτικό χαρακτήρα, αφηγήσεις και δράσεις εκπαιδευτικού δράματος, πολυθεματικά εργαστήρια με ερέθισμα τις καλές τέχνες, μαθητικές ταινίες μικρού μήκους, όλα σε συνεργασία με σχολεία, σχολές, δήμους, μουσεία, εκδοτικούς οίκους, βιβλιοθήκες, χώρους καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, κέντρα πολιτισμού και δημιουργικής απασχόλησης, φεστιβάλ, ιδρύματα, ιδιώτες και άλλους φορείς και οργανισμούς. Aπό τo 2019 σχεδιάζει και υλοποιεί κινηματογραφικά εργαστήρια για παιδιά σε μικρά μονοθέσια και ολιγοθέσια σχολεία νησιών της άγονης γραμμής, αλλά και όπου υπάρχουν παιδιά με τα οποία μοιράζεται όνειρα ζωής και την αγάπη της για την τέχνη του κινηματογράφου. Έχει ασχοληθεί με τον κινηματογράφο, το θέατρο, τη φωτογραφία και την εκπαίδευση. Το Παίζουμε Κινηματογράφο; είναι το πρώτο της βιβλίο.

O Σάκης Στριτσίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι Αrt Director, Designer και Illustrator. Εργάζεται στον χώρο του πολιτισμού από το 1999 και διατηρεί το δικό του Design Studio (Front) από το 2004. Συνεργάζεται με ανεξάρτητους δημιουργούς, ομάδες και οργανισμούς στον τομέα του πολιτισμού και ειδικεύεται στον σχεδιασμό εκδόσεων και οπτικής ταυτότητας. Έχει συνεργαστεί με πολυάριθμους πολιτιστικούς οργανισμούς, έχει διακριθεί για τη δουλειά του, έχει πάρει μέρος σε συζητήσεις για το design και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Λίγα λόγια για τη Cinemathesis: Η Cinemathesis είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία πολιτιστικού χαρακτήρα, με έμπειρους και εξειδικευμένους επαγγελματίες στον χώρο του κινηματογράφου, των τεχνών και της εκπαίδευσης. Τα εκπαιδευτικά της προγράμματα έχουν πλούσιο κοινωνικό αντίκτυπο, καθώς έχει εκπονήσει στοχευμένες και καινοτόμες δράσεις παιδαγωγικού χαρακτήρα για παιδιά και νέους μέσα από μια ολιστική προσέγγιση των Καλών Τεχνών, το παιχνίδι και ποικίλες οπτικοακουστικές και κινηματογραφικές τεχνικές με αποκλειστικό ωφελούμενο παιδιά και ευάλωτες ομάδες. Όραμα της Cinemathesis να φτάνει με τα προγράμματά της σε αποκεντρωμένα μέρη, νησιά άγονης γραμμής, απομακρυσμένα χωριά, ολιγοθέσια σχολεία, χώρους όπου ζουν παιδιά ευπαθών ομάδων, ιδρύματα ανηλίκων, νοσοκομεία, ξενώνες ασυνόδευτων προσφύγων, καθώς και χώρους που φιλοξενούν ευάλωτες ομάδες ανθρώπων τρίτης ηλικίας με τις οποίες αλληλοεπιδρούν συμμετοχικά με νεότερες ηλικίες, σε μια προσπάθεια για συμπερίληψη, πρόσβαση στον πολιτισμό και ισότιμα δικαιώματα.

Διαβάστε περισσότερα: www.cinemathesis.com 

6972 821195
info@cinemathesis.com
fb: Cinemathesis
Insta: cinemathesis

Leave a Reply